Kippenstoof met gedroogde pruimen

Kippenstoof met gedroogde pruimen


Koud, gure wind hier op de dijk en de bomen in de tuin zijn hun blaadjes kwijt. Tijd voor een heerlijke stoof om je aan op te warmen. De kip in dit gerecht krijgt een heerlijke warme en zoete smaak omdat we er gedroogde pruimen aan toe voegen. En na een tijdje stoven is de kip natuurlijk boterzacht! Loopt het water je al in de mond? In dit recept gebruik ik rode port. Wist je dat port een versterkte wijn is? Ze voegen aan de port extra alcohol toe zodat het gistingsproces vroegtijdig wordt gestopt. Hierdoor worden niet alle suikers omgezet in alcohol en krijgt de port zijn zoete smaak. Ook ligt het alcohol percentage bij port veel hoger namelijk zo rond de 20 procent. Nou vervliegt de alcohol weer tijdens het stoven maar je proeft wel die lekkere zoete portsmaak in deze kippenstoof met gedroogde pruimen.

Kippenstoof met gedroogde pruimen
Een heerlijk kruidige stoof.

Kippenstoof met gedroogde pruimen

Een heerlijke zoete stoof met port en pompoen en heerlijke winterse smaken.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd1 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: kip, knoflook, laurier, pompoen, port
Porties: 4 personen
Auteur: Francine

Equipment

  • koekenpan
  • stoofpan

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten
  • 150 ml rode port
  • 100 ml balsamico azijn
  • 1/2 fles pompoen
  • 10 gedroogde pruimen
  • 10 gedroogde abrikozen
  • 5 tenen knoflook
  • 1 kaneelstokje
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 sjalotten
  • 3 el bloem
  • 500 ml kippenbouillon
  • zout
  • peper

Instructies

  • We beginnen met de kippenbouten. Met een scherp mes snij je de drumstick eraf. Hierdoor deel je de bout in twee. Bestrooi met zout en peper en bak ze rondom goudbruin in een koekenpan.
  • Terwijl de kip bakt maken we de knoflook en de sjalotten schoon.Snipper zowel de ui als de knoflook. De pompoen schillen we met een dunschiller en hakken we in blokjes.
  • Als de kip goudbruin is haal je ze uit de pan en leg je ze even apart. In het bakvet wat in de pan blijft bakken we de knoflook en de ui glazig. Dan voeg je de pruimen,pompoen en abrikozen toe en de bloem en bak deze even kort mee.
  • Giet vervolgens de port, balsamico azijn en kippenbouillon erbij en roer het geheel. Voeg de rest van de kruiden en specerijen toe en breng het geheel op smaak met peper en zout.
  • Voeg de kip toe en zet de stoofpan op een sudderplaatje en laat het een uur stoven.
  • Haal de laurier en het kaneelstokje uit de pan.
  • Heerlijk Happen!

Notities

-Het vocht wat in de pan overblijft kun je zeven en het inkoken tot een lekkere jus. Deze kun je eventueel in delen invriezen in je vriezer. 
 
Kippenstoof met gedroogde pruimen
Het is goedkoper om kippenbouten te gebruiken dan losse drumsticks en dijen te kopen.

Kippenstoof met gedroogde pruimen

Natuurlijk doet de titel geen eer aan alle ingrediënten die in deze stoof zitten. Zo gebruiken we ook kaneel, en laurier. Laurier is een ideaal kruid voor een stoofpot. Hij heeft namelijk de tijd nodig om zijn smaak af te geven . Ook gebruikt in laurierdropjes die hierdoor een lekker sterke smaak hebben. Maar ook een symbool van de overwinning, ken je de strips van Asterix en Obelix? Julius Caesar draagt daarin een lauwerkrans. Een struik of boom kan heel erg oud worden, wel 100 jaar. Ik heb zelf in mijn tuin ook een laurierstruik in een pot staan. Hij groeit niet heel hard maar heeft wel hele mooie bladeren.

Kippenstoof met gedroogde pruimen

Ook zo gek op stoofpotjes? Ik ook en ik maakte ook de volgende stoofpotten, probeer er maar eens één.

Kippenstoof met gedroogde pruimen
Een stoof die niet extreem lang hoeft te stoven, een uurtje maar.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *