Salade Nicoise a la Francine met artisjokken

Geschatte leestijd: 3 minuten

Een hele bekende salade is: De salade Nicoise. Omdat er geen vastgelegd recept van bestaat kan deze op vele manieren gemaakt worden. Daarom deze Salade Nicoise a la Francine. Een Salade Nicoise met artisjokken. Natúúrlijk claimen vele chefs dat zijn salade nou juist de “ware” versie is. En ik geef jullie nu één versie van het salade nicoise recept, de salade Nicoise a la Francine. Een salade Nicoise met artisjokken.

Artisjokken zijn een populaire delicatesse die veel gebruikt worden in de Italiaanse en Mediterrane keuken. Ze worden gegeten als groente en worden gewaardeerd om hun unieke smaak en textuur. Artisjokken worden meestal gekookt of gebakken en kunnen worden gegeten als bijgerecht of snack.


Over het algemeen zijn er wel terugkerende ingrediënten te vinden in deze salade. Zoals bijvoorbeeld: gekookt ei, tonijn, ansjovis, sperziebonen, krop sla en kappertjes. In mijn versie gaan we een hele artisjok erbij koken, een typisch frans receptje waar je een stukje zon mee op tafel haalt.

Salade Nicoise a la Francine

Zo maak je de Salade Nicoise a la Francine:

-We beginnen eerst met de steel van de artisjok te snijden en de harde buitenste bladeren te verwijderen. Deze zijn niet lekker en moeten er dus vanaf. Vervolgens smeer je met een halve citroen de onderkant van de artisjok in zodat hij niet bruin wordt tijdens het koken. Neem een grote pan en doe hierin water en het sap van 1 uitgeperste citroen en dompel de artisjokken erin onder tot ze onderwater staan. Je kunt er een bord op leggen zodat ze niet boven komen drijven, laat ze vervolgens 30 minuten koken tot ze gaar zijn.

-Klop dan van alle ingrediënten die je voor de dressing nodig hebt een frisse dressing en zet deze apart.

-Laat de tonijn uitlekken, en kook de eieren, ze mogen hard gekookt zijn maar als je zacht lekkerder vindt mag dat ook. Kook ondertussen ook de haricots verts in 4 minuten beetgaar.

-Snijd de rest van de ingrediënten en leg ze apart om straks je bord mee op te maken.

-Zodra de artisjokken gekookt zijn laat je ze even uitlekken. Let op de haren/ het hooi in de artisjok eet je niet op, het hart en de blaadjes kun je wel eten.

Salade Nicoise a la Francine

Neem ten slotte een mooi bord erbij en begin met de krop sla op het bord te leggen. Zet daarna de artisjok erop, vervolgens maak je het bord verder mooi op en: Héérlijk Happen!

De artisjokken kocht ik op de markt in Lorgues, in de Provence. Zo lekker om daar alles vers van het land te kopen. De foto is daar gemaakt. salade nicoise recept

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Salade Nicoise a la Francine

Salade Nicoise a la Francine

Een hele bekende salade is: De salade Nicoise. Omdat er geen vastgelegd recept van bestaat kan deze op vele manieren gemaakt worden.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 22 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht, lunch
Keuken: European
Trefwoord: artisjok, tonijn
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 2 personen
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 1 blikje tonijn
  • 2 rode tomaten
  • 2 tomaten - groene
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 3 gekookte eieren
  • 1 blikje ansjovis
  • 150 gram haricots verts - gekookte
  • 200 gram krop sla
  • 2 artisjokken
  • 2 citroenen

Voor de dressing van dit salade nicoise recept heb je nodig:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • zout
  • peper

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • We beginnen eerst met de steel van de artisjok te snijden en de harde buitenste bladeren te verwijderen. Deze zijn niet lekker en moeten er dus vanaf. Vervolgens smeer je met een halve citroen de onderkant van de artisjok in zodat hij niet bruin wordt tijdens het koken. Neem een grote pan en doe hierin water en het sap van 1 uitgeperste citroen en dompel de artisjokken erin onder tot ze onderwater staan. Je kunt er een bord op leggen zodat ze niet boven komen drijven, laat ze vervolgens 30 minuten koken tot ze gaar zijn.
  • Klop dan van alle ingrediënten die je voor de dressing nodig hebt een frisse dressing en zet deze apart.
  • Laat de tonijn uitlekken, en kook de eieren, ze mogen hard gekookt zijn maar als je zacht lekkerder vindt mag dat ook. Kook ondertussen ook de haricots verts in 4 minuten beetgaar.
  • Snijd de rest van de ingrediënten en leg ze apart om straks je bord mee op te maken.
  • Zodra de artisjokken gekookt zijn laat je ze even uitlekken. Let op de haren/ het hooi in de artisjok eet je niet op, het hart en de blaadjes kun je wel eten.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je nog andere lekkere gerechtjes proberen zoals deze Salade Nicoise a la Francine, een Salade Nicoise met artisjokken?  hier heb ik nog wat ideetjes voor je:

Pastasaus à la Francine.

Of deze gegrilde tomaat en auberginesalade.

Maar ook deze luxe caprese salade met olijven.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Salade Nicoise a la Francine met artisjokken

salade nicoise recept

3 gedachten over “Salade Nicoise a la Francine met artisjokken”

4.91 from 22 votes (20 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept