Salade Nicoise a la Francine

Salade Nicoise a la Francine

Salade Nicoise a la Francine

Een hele bekende salade is: De salade Nicoise. Omdat er geen vastgelegd recept van bestaat kan deze op vele manieren gemaakt worden. Natúúrlijk claimen vele chefs dat zijn salade nou juist de “ware” versie is. En ik geef jullie nu één versie van deze salade Nicoise a la Francine.
Over het algemeen zijn er wel terugkerende ingrediënten te vinden in deze salade. Zoals bijvoorbeeld: gekookt ei, tonijn, ansjovis, sperziebonen, krop sla en kappertjes. In mijn versie gaan we een hele artisjok erbij koken, een typisch frans receptje waar je een stukje zon mee op tafel haalt.

Voor 2 personen:Salade Nicoise à la Francine

Dit heb je nodig:
-een blikje tonijn
-2 rode tomaten
-2 groene tomaten
-1 eetlepel kappertjes
-3 gekookte eieren
-1 blikje ansjovis
-150 gram gekookte haricots verts
-200 gram krop sla
-2 verse artisjokken
-2 citroenen

Voor de dressing:

-3 eetlepels olijfolie
-2 eetlepels citroensap
-1 theelepel Dijon mosterd
-zout/peper

Zo maak je het:

-We beginnen eerst met de steel van de artisjok te snijden en de harde buitenste bladeren te verwijderen. Immers deze zijn niet lekker en moeten er dus vanaf. Vervolgens smeer je met een halve citroen de onderkant van de artisjok in zodat ze niet bruin worden tijdens het koken. Neem een grote pan en doe hierin het sap van 1 uitgeperste citroen en dompel de artisjokken erin onder tot ze onderwater staan. Je kunt er een bord op leggen zodat ze niet boven drijven, laat ze vervolgens 30 minuten koken tot ze gaar zijn.

-Klop dan van alle ingrediënten die je voor de dressing nodig hebt een frisse dressing en zet deze apart.

-Laat de tonijn uitlekken, en kook de eieren, ze mogen hard gekookt zijn maar als je zacht lekkerder vindt mag dat ook. Kook ondertussen ook de haricots verts in 4 minuten beetgaar.

-Snij de rest van de ingrediënten en leg ze apart om straks je bord mee op te maken.

-Zodra de artisjokken gekookt zijn laat je ze even uitlekken. Let op de haren/ het hooi in de artisjok eet je niet op, het hart en de blaadjes kun je wel eten.

Salade Nicoise a la FrancineSalade Nicoise à la Francine

Neem ten slotte een mooi bord erbij en begin met de krop sla op het bord te leggen. Zet daarna de artisjok erop, vervolgens maak je het bord verder mooi op en: Héérlijk happen!

De artisjokken kocht ik op de markt in Lorgues, in de Provence. Zo lekker om daar alles vers van het land te kopen. De foto is daar gemaakt.

 

4 gedachten over “Salade Nicoise a la Francine”

  1. Pingback: Citroen aardappeltjes en roomchampignons - Heerlijke Happen |Foodblog|

  2. Pingback: Kip met pittige kerriesaus - Heerlijke Happen |Foodblog|

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *