Salade Nicoise a la Francine met artisjokken

Een hele bekende salade is: De salade Nicoise. Omdat er geen vastgelegd recept van bestaat kan deze op vele manieren gemaakt worden.
Salade Nicoise a la Francine

Salade Nicoise a la Francine

Een hele bekende salade is: De salade Nicoise. Omdat er geen vastgelegd recept van bestaat kan deze op vele manieren gemaakt worden. Daarom deze Salade Nicoise a la Francine. Een Salade Nicoise met artisjokken. Natúúrlijk claimen vele chefs dat zijn salade nou juist de “ware” versie is. En ik geef jullie nu één versie van het salade nicoise recept, de salade Nicoise a la Francine. Een salade Nicoise met artisjokken.
Over het algemeen zijn er wel terugkerende ingrediënten te vinden in deze salade. Zoals bijvoorbeeld: gekookt ei, tonijn, ansjovis, sperziebonen, krop sla en kappertjes. In mijn versie gaan we een hele artisjok erbij koken, een typisch frans receptje waar je een stukje zon mee op tafel haalt.

Voor dit recept salade nicoise recept voor 2 personen heb je nodig:

Salade Nicoise a la Francine

Dit heb je nodig:
-een blikje tonijn
-2 rode tomaten
-2 groene tomaten
-1 eetlepel kappertjes
-3 gekookte eieren
-1 blikje ansjovis
-150 gram gekookte haricots verts
-200 gram krop sla
-2 verse artisjokken
-2 citroenen

Voor de dressing van dit salade nicoise recept heb je nodig:

-3 eetlepels olijfolie
-2 eetlepels citroensap
-1 theelepel Dijon mosterd
-zout/peper

Zo maak je de Salade Nicoise a la Francine:

-We beginnen eerst met de steel van de artisjok te snijden en de harde buitenste bladeren te verwijderen. Deze zijn niet lekker en moeten er dus vanaf. Vervolgens smeer je met een halve citroen de onderkant van de artisjok in zodat hij niet bruin wordt tijdens het koken. Neem een grote pan en doe hierin water en het sap van 1 uitgeperste citroen en dompel de artisjokken erin onder tot ze onderwater staan. Je kunt er een bord op leggen zodat ze niet boven komen drijven, laat ze vervolgens 30 minuten koken tot ze gaar zijn.

-Klop dan van alle ingrediënten die je voor de dressing nodig hebt een frisse dressing en zet deze apart.

-Laat de tonijn uitlekken, en kook de eieren, ze mogen hard gekookt zijn maar als je zacht lekkerder vindt mag dat ook. Kook ondertussen ook de haricots verts in 4 minuten beetgaar.

-Snijd de rest van de ingrediënten en leg ze apart om straks je bord mee op te maken.

-Zodra de artisjokken gekookt zijn laat je ze even uitlekken. Let op de haren/ het hooi in de artisjok eet je niet op, het hart en de blaadjes kun je wel eten.

Salade Nicoise a la Francine

Neem ten slotte een mooi bord erbij en begin met de krop sla op het bord te leggen. Zet daarna de artisjok erop, vervolgens maak je het bord verder mooi op en: Héérlijk Happen!

Salade Nicoise a la Francine

Salade Nicoise a la Francine

Een hele bekende salade is: De salade Nicoise. Omdat er geen vastgelegd recept van bestaat kan deze op vele manieren gemaakt worden.
5 van 4 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Bijgerecht, lunch
Keuken: European
Trefwoord: artisjok, tonijn
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 2 personen
Auteur: Francine

Benodigdheden:

Grote pan

Ingrediënten: 

  • 1 blikje blikje tonijn
  • 2 rode tomaten
  • 2 groene tomaten
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 3 gekookte eieren
  • 1 blikje ansjovis
  • 150 gram gekookte haricots verts
  • 200 gram krop sla
  • 2 artisjokken
  • 2 citroenen

Voor de dressing van dit salade nicoise recept heb je nodig:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • -zout/peper
Voeg toe aan AH boodschappenlijstje

En zo maak je het:

  • We beginnen eerst met de steel van de artisjok te snijden en de harde buitenste bladeren te verwijderen. Deze zijn niet lekker en moeten er dus vanaf. Vervolgens smeer je met een halve citroen de onderkant van de artisjok in zodat hij niet bruin wordt tijdens het koken. Neem een grote pan en doe hierin water en het sap van 1 uitgeperste citroen en dompel de artisjokken erin onder tot ze onderwater staan. Je kunt er een bord op leggen zodat ze niet boven komen drijven, laat ze vervolgens 30 minuten koken tot ze gaar zijn.
  • Klop dan van alle ingrediënten die je voor de dressing nodig hebt een frisse dressing en zet deze apart.
  • Laat de tonijn uitlekken, en kook de eieren, ze mogen hard gekookt zijn maar als je zacht lekkerder vindt mag dat ook. Kook ondertussen ook de haricots verts in 4 minuten beetgaar.
  • Snijd de rest van de ingrediënten en leg ze apart om straks je bord mee op te maken.
  • Zodra de artisjokken gekookt zijn laat je ze even uitlekken. Let op de haren/ het hooi in de artisjok eet je niet op, het hart en de blaadjes kun je wel eten.
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

De artisjokken kocht ik op de markt in Lorgues, in de Provence. Zo lekker om daar alles vers van het land te kopen. De foto is daar gemaakt.

Wil je nog andere lekkere gerechtjes proberen zoals deze Salade Nicoise a la Francine, een Salade Nicoise met artisjokken?  hier heb ik nog wat ideetjes voor je:

6 gedachten over “Salade Nicoise a la Francine met artisjokken”

  1. Pingback: Zomerse watermeloen salade met feta - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Paprika sandwich met verse tonijnsalade - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Citroen aardappeltjes en roomchampignons - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Chicken Ceasar met avocado en romaine sla - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept