Sandwich met koudgerookte zalm

Sandwich met koudgerookte zalm

Geschatte leestijd: 3 minuten

Laatst maakte ik een recept met warmgerookte zalm. Jullie vonden deze sushi met warmgerookte zalm heerlijk en ik beloofde een nieuw recept met koudgerookte zalm. Want tijdens mijn bezoek aan de rokerij op Urk leerde ik alles over deze twee verschillende manieren van zalm roken. Natuurlijk ging ik aan de slag met een fijn nieuw recept. Het werd een sandwich met koudgerookte zalm! Ook wel bekend als een club sandwich zalm, met een heerlijke roomkaas-zeekraal pesto erbij.

club sandwich recept
Club sandwich zalm

Later, zal ik je vertellen over dit overheerlijke zalmgerecht. Het is een club sandwich recept dat vaak geserveerd wordt met een bijgerecht van chips. Met drie lagen brood is het een stevige maaltijd, maar dat is juist de bedoeling! Kom snel terug voor meer informatie over deze smakelijke zalm.

Sandwich met koudgerookte zalm
De zalmmoten in de rookoven, hier worden ze een aantal uur “koudgerookt”.

Koudgerookte zalm

Leerden jullie alles in deze blog over de warmgerookte zalm van de Jongens van de Fant uit Urk, nu gaan we het hebben over de koudgerookte zalm. Deze zalm wordt ook in een grote rookoven geplaatst op rekken. Het koudroken gebeurt machinaal om ervoor te zorgen dat de temperatuur exact gelijk blijft. Het proces duurt een stuk langer dan het warmroken. Er wordt gebruik gemaakt van houtsnippers in plaats van hout blokken. Deze worden telkens toegevoegd aan de achterkant van de oven.

Deels wordt er machinaal gesneden, maar er is ook een hoop handwerk!

Het proces is dus bijna gelijk alleen de temperatuur is veel lager. De maximale temperatuur is 25 graden, vis gaart namelijk al vanaf 29 graden. Tijdens het hele proces verliest de zalm maximaal 20% aan gewicht.

Als de zalm uit de oven komt heeft hij een iets lichter roze kleur dan de warmgerookte zalm. Ook wordt van deze grote zalmmoten alles gebruikt! Er gaat niets verloren. Na het roken wordt de zalm gesneden en verpakt. Doordat deze zalm rauw is kun je als zwangere vrouw dit product niet eten.

club sandwich zalm

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Sandwich met koudgerookte zalm

Sandwich met koudgerookte zalm

Een heerlijke club sandwich met zalm, roomkaas-zeekraal pesto en natuurlijk een handje chips erbij.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 17 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: lunch
Keuken: European
Trefwoord: sla, tomaat, zalm, zeekraal
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 964kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 3 sneetjes wit casino brood - ( koop een ongesneden brood )
  • 400 gram koudgerookte zalm - Zalm van Urk / Jongens van de Fant
  • 6 blaadjes romaine sla
  • 1 tros tomaat
  • 50 gram naturel chips
  • olijfolie
  • 2 tenen knoflook

Voor de roomkaas zeekraal pesto:

  • 75 gram zeekraal
  • 100 gram roomkaas
  • 2 tenen knoflook
  • 3 takjes verse dille
  • 50 ml olijfolie
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • 4 el pijnboompitjes
  • peper

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • We maken eerst de pesto. Pak je keukenmachine erbij en doe alle ingrediënten in je keukenmachine behalve de roomkaas. Draai tot je een mooie gladde pesto hebt. Neem een kom erbij en schep de pesto met de roomkaas in deze kom. Mix alles goed door elkaar. Zet in de koelkast tot gebruik.
  • Zet je oven aan, zet hem op de grill-stand.
  • Snijd van het hele brood drie mooie sneetjes van ongeveer 2 cm dik. Besmeer ze met olijfolie en wrijf ze in met de knoflookteentjes. ( Je kunt eventueel ook knoflookpoeder gebruiken als je dat makkelijker vindt. ) Grill de sneetjes brood aan beide zijdes voor ongeveer 2 minuten per zijde.
  • Bemeer een sneetje met de roomkaas-pesto en leg hier 2 blaadjes romaine sla op, daarop leg je een paar plakjes tomaat, en dan een laagje zalm.
  • Leg hierop de volgende snee brood, besmeer deze weer met de roomkaas-pesto en herhaal de laagjes tomaat en sla, dek af met het laatste sneetje brood.
  • Snijd de sandwich schuin door en leg op twee bordjes, serveer met wat naturel chips erbij.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Vindt je bovenstaand recept lekker? Probeer dan ook eens onderstaande recepten:

Sandwich met koudgerookte zalm

Heerlijke Happen is een multi-media bedrijf en je kunt mij ook vinden op Pinterest, Facebook en Instagram. Op dat laatste kanaal kun je dagelijks meekijken in mijn stories. Volg @heerlijkehappen en tag me met #heerlijkehappen. Dan kan ik jullie creaties zien en je reposten.

Start » Recepten » Lunchgerechten » Sandwich met koudgerookte zalm

2 gedachten over “Sandwich met koudgerookte zalm”

  1. Pingback: BBQ Meatup bij de Crole Hoeve - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept