Courgette tatin met brie

Courgette tatin met brie

Courgette tatin met brie

Tarte tatin. Ik vind het een erg leuke taart om te zien en om te maken. Altijd weer een verrassing als je hem omdraait. Uit de moestuin van Ilona kwamen niet alleen aardappeltjes maar ook een paar mooie courgettes. Ik wilde natuurlijk wel met een leuk recept tevoorschijn komen en bedacht me dat ik er een courgette tatin met brie mee ging maken. Nu had ik al eens eerder een quiche met courgetterolletjes gemaakt maar die was zo nat… niet te eten dus. Nu hebben courgettes net als komkommers veel vocht in zich zitten en dat vocht moet er natuurlijk uit. Dat was dus nog best even een klusje maar het eindresultaat mag er wezen! Aan de slag.

Voor 1 courgette tatin heb je nodig:Courgette tatin met brie

  • 1 gele courgette
  • 1 groene courgette
  • 100 gram brie
  • 1 klein sjalotje
  • 4 eetlepels suiker
  • beetje olijfolie
  • 4 vellen bladerdeeg

En zo maak je het:

-We beginnen dus eerst met de courgettes. Deze moeten zo droog mogelijk worden. Met een kaasschaaf heb ik er lange repen mee geschaafd. Deze leg je in een vergiet. (als je een stoomoven hebt dan heb je ook een bak met allerlei gaatjes erin deze is ook heel handig hier leg je de plakken dan gewoon plat in boven je spoelbak) Strooi er zout overheen zodat het vocht eruit trekt. Laat ze een half uur liggen.

-Na het half uur verwarm je de oven op 200 graden voor. Met een schone en droge theedoek dep je de repen droog. Met een mes snij je vervolgens de repen in de lengte door het midden. Rol er vervolgens kleine rolletjes van en zet deze op een andere droge thee doek. Zo trekt het laatste vocht in de theedoek en uit de courgettes.Courgette tatin met brie

-Neem een bakblik of quichevorm erbij en bekleed deze met bakpapier. Smeer daar wat olijfolie op en bestrooi het met de suiker. Plaats daarna de rolletjes met hun gekleurde kant naar beneden op de suikerlaag. Maak er een mooi rondje van en hou de randen vrij.

-Snipper het sjalotje en strooi dit op de courgette rolletjes en als laatste breek je stukjes brie af en plaats je ook deze er bovenop.

-Dek als laatste alles af met de vellen bladerdeeg die je tot 1 grote lap hebt gerold. Met een vork prik je er wat gaatjes in.

-Zet in de oven tot het bladerdeeg mooi bruin begint te worden, dit kan 20 tot 25 minuutjes duren.

-Haal ten slotte de tatin uit de oven en leg een bord op het bladerdeeg, mocht er nog wat vocht in het bakblik zitten giet dit dan voorzichtig af voordat je hem omdraait. Draai het om et voilà !

Courgette tatin met brieCourgette tatin met brie

Wat een prachtige kleur had deze tatin zeg! Geen filter nodig bij het bewerken van de foto’s, ze knalden zo van het scherm af! Serveer met een lekkere frisse witte wijn en: Heerlijk Happen!

Wederom dank aan Ilona voor haar bijdrage met de verse groenten aan dit recept. Misschien zien we hem volgend jaar nog eens in je courgette 10-daagse voorbij komen 😉

 

Facebook Comments

Reacties

Reacties

1 Trackback / Pingback

  1. Week 36 weekvlog Heerlijke Happen - Heerlijke Happen |Foodblog|

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*