🕒 Bereidingstijd: 30 minuten 👨🍳 Moeilijkheid: ★★☆☆☆
Niets knusser dan een warme stamppot andijvie met krokant uitgebakken spekjes en een vleugje kruiden. Met deze eenvoudige variant op de Hollandse klassieker zet je binnen 30 min een heerlijke maaltijd op tafel—lekker tijdens gure winteravonden!
Moet je dit recept nou wel uitschrijven? Ik denk dat er wel honderden te vinden zijn. Wel de mijne is dan toch echt de mijne. En wellicht maak jij hem nèt even anders, en denk je hé dit lijkt me ook lekker. Als je het de gemiddelde Nederlander vraag denk ik dat hij stamppot andijvie met spekjes al vroeg in zijn jeugd heeft voorgeschoteld gekregen. Er wordt altijd een beetje lacherig gedaan over het “prakken” van je aardappels, maar hé mij maak je op een koude winterdag echt wel blij met een bakje als deze!

Stamppot andijvie met spekjes
De stamppot in deze foto’s lijkt niet de hoofdrol te spelen en dat klopt ook wel. Ik heb de stamppot kruidenmix van Van Beekum Specerijen gebruikt. En om je te laten zien welke dat zijn heb ik de onbewerkte specerijen eens naast de schaal met stamppot gelegd.
Zo zie je nootmuskaat, piment balletjes, mosterdzaad, kruidnagels, kurkuma, lavas blad op de foto. En al die specerijen geven je stamppot net even extra smaak! Gebruik kortingscode “FRANCINE10” als je je kruiden bestelt, dan krijg je extra korting!

Op mijn blog vind je nog veel meer heerlijke stamppot recepten! Of je nu houdt van traditionele stamppotten zoals hutspot en boerenkool of liever experimenteert met nieuwe smaken, er is voor ieder wat wils
. Probeer bijvoorbeeld eens de zomerstamppot met andijvie en perzik voor een frisse twist, perfect voor de warmere maanden waarin je behoefte hebt aan lichte gerechten
. Of ga voor de broccoli stamppot met hazelnoten, die niet alleen verrassend is in smaak, maar ook een prachtige presentatie op tafel zal bieden

Van ovengeroosterde preirolletjes met stamppot tot pastinaakstamppot met paddenstoelen: de variaties zijn grenzeloos. Speel gerust met verschillende groenten en smaakcombinaties, en ontdek verrassende nieuwe favorieten die jouw stamppotcollectie een flinke boost geven!
Stap-voor-stap Bereiding van het recept
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht. Heerlijke Happen!

Stamppot andijvie met spekjes – 30 minuten
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Print Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 600 gram aardappelen - geschild
- 400 gram andijvie - fijngehakt
- 250 gram gerookte spekjes
- ½ el stamppot kruidenmix
- 50 ml melk
- 1 tl mosterd
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Kook de geschilde aardappels voor 20 minuten en giet ze dan af.
- Bak in de tussentijd de spekjes krokant in een koekenpan en laat ze even uitlekken boven een bakje. Het vet bewaren we.
- Giet de aardappels af en doe terug in de pan en schenk de melk erbij, schep 2 tot 3 el spekvet erbij, de spekjes, mosterd en de kruidenmix en dan stampen maar!
- Mix de andijvie door de puree en laat dan heel even met het deksel op de pan staan.
- Heerlijke Happen!
De Oudhollandse keuken is wellicht niet zo heel sjiek, maar wel heel lekker! En veelal ook gewoon heel veel verse producten en onbewerkte groenten. Dus zo heel slecht is dat niet hoor!
Hier nog een paar voorbeelden:
Kruidige Hollandse erwtensoep
Oud Hollandse verse groentesoep
Luxe Hollandse Nieuwe haring
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Delicious
Heerlijk stamppotje
Lekker!