Stamppot andijvie met spekjes

Stamppot andijvie met spekjes – Eenvoudige Winterse Klassieker

🕒 Bereidingstijd: 30 minuten 👨‍🍳 Moeilijkheid: ★★☆☆☆

Niets knusser dan een warme stamppot andijvie met krokant uitgebakken spekjes en een vleugje kruiden. Met deze eenvoudige variant op de Hollandse klassieker zet je binnen 30 min een heerlijke maaltijd op tafel—lekker tijdens gure winteravonden!

Moet je dit recept nou wel uitschrijven? Ik denk dat er wel honderden te vinden zijn. Wel de mijne is dan toch echt de mijne. En wellicht maak jij hem nèt even anders, en denk je hé dit lijkt me ook lekker. Als je het de gemiddelde Nederlander vraag denk ik dat hij stamppot andijvie met spekjes al vroeg in zijn jeugd heeft voorgeschoteld gekregen. Er wordt altijd een beetje lacherig gedaan over het “prakken” van je aardappels, maar hé mij maak je op een koude winterdag echt wel blij met een bakje als deze!

Stamppot andijvie met spekjes

Stamppot andijvie met spekjes

De stamppot in deze foto’s lijkt niet de hoofdrol te spelen en dat klopt ook wel. Ik heb de stamppot kruidenmix van Van Beekum Specerijen gebruikt. En om je te laten zien welke dat zijn heb ik de onbewerkte specerijen eens naast de schaal met stamppot gelegd.

Zo zie je nootmuskaat, piment balletjes, mosterdzaad, kruidnagels, kurkuma, lavas blad op de foto. En al die specerijen geven je stamppot net even extra smaak! Gebruik kortingscode “FRANCINE10” als je je kruiden bestelt, dan krijg je extra korting!

Stamppot andijvie met spekjes

Op mijn blog vind je nog veel meer heerlijke stamppot recepten! Of je nu houdt van traditionele stamppotten zoals hutspot en boerenkool of liever experimenteert met nieuwe smaken, er is voor ieder wat wils
. Probeer bijvoorbeeld eens de zomerstamppot met andijvie en perzik voor een frisse twist, perfect voor de warmere maanden waarin je behoefte hebt aan lichte gerechten
. Of ga voor de broccoli stamppot met hazelnoten, die niet alleen verrassend is in smaak, maar ook een prachtige presentatie op tafel zal bieden


Van ovengeroosterde preirolletjes met stamppot tot pastinaakstamppot met paddenstoelen: de variaties zijn grenzeloos. Speel gerust met verschillende groenten en smaakcombinaties, en ontdek verrassende nieuwe favorieten die jouw stamppotcollectie een flinke boost geven!

Stap-voor-stap Bereiding van het recept

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht. Heerlijke Happen!

Stamppot andijvie met spekjes

Stamppot andijvie met spekjes – 30 minuten

Romige stamppot met andijvie, uitgebakken spekjes en kruidenmix, snel en eenvoudig.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 66 reacties
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: aardappelen, andijvie, spekjes
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Servings: 4 personen
Author: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 600 gram aardappelen - geschild
  • 400 gram andijvie - fijngehakt
  • 250 gram gerookte spekjes
  • ½ el stamppot kruidenmix
  • 50 ml melk
  • 1 tl mosterd

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Kook de geschilde aardappels voor 20 minuten en giet ze dan af.
  • Bak in de tussentijd de spekjes krokant in een koekenpan en laat ze even uitlekken boven een bakje. Het vet bewaren we.
  • Giet de aardappels af en doe terug in de pan en schenk de melk erbij, schep 2 tot 3 el spekvet erbij, de spekjes, mosterd en de kruidenmix en dan stampen maar!
  • Mix de andijvie door de puree en laat dan heel even met het deksel op de pan staan.
  • Heerlijke Happen!
Kruidenmix: Pas de hoeveelheid aan voor meer of minder pit.
Nutrition Facts
Stamppot andijvie met spekjes – 30 minuten
Amount per Serving
Calories
438
% Daily Value*
Fat
 
17
g
26
%
Saturated Fat
 
3
g
19
%
Polyunsaturated Fat
 
9
g
Monounsaturated Fat
 
4
g
Cholesterol
 
2
mg
1
%
Sodium
 
1145
mg
50
%
Potassium
 
1057
mg
30
%
Carbohydrates
 
48
g
16
%
Fiber
 
13
g
54
%
Sugar
 
2
g
2
%
Protein
 
25
g
50
%
Vitamin A
 
2193
IU
44
%
Vitamin C
 
37
mg
45
%
Calcium
 
151
mg
15
%
Iron
 
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

De Oudhollandse keuken is wellicht niet zo heel sjiek, maar wel heel lekker! En veelal ook gewoon heel veel verse producten en onbewerkte groenten. Dus zo heel slecht is dat niet hoor!

Hier nog een paar voorbeelden:

Kruidige Hollandse erwtensoep

Oud Hollandse verse groentesoep

Luxe Hollandse Nieuwe haring

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Stamppot andijvie met spekjes – Eenvoudige Winterse Klassieker

3 gedachten over “Stamppot andijvie met spekjes – Eenvoudige Winterse Klassieker”

4.91 from 66 votes (63 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept