filo taartrol met pompoen

Filo taartrol met pompoen

Filo taartrol met pompoen

Filodeeg. Ik heb er altijd “ruzie” mee. De velletjes breken te snel voordat ik klaar ben. Het ontdooien duurt me altijd veel te lang en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar jongens wat is het lekker èn vergevingsgezind dat deeg. Want in de oven breekt het toch en ziet je recept er heerlijk rustiek uit. Deze keer maakte ik er deze filo taartrol met pompoen mee. En hiermee blijven we lekker in Griekse sferen want er zitten behoorlijk wat ingrediënten in die hun oorsprong in de Griekse keuken vinden. De pastasoort in dit recept is orzo en daar had ik nog nooit een recept mee gemaakt op deze site. Zonde eigenlijk want het is namelijk hartstikke lekker!

Voor 1 grote rol heb je nodig:filo taartrol met pompoen

  • 1 pak filodeeg ( 2 rolletjes)
  • roomboter
  • halve flespompoen
  • 10 blaadjes groene kool
  • 1 blok feta
  • een rode paprika
  • 200 gram orzo
  • 2 takjes verse dragon
  • Griekse kruidenmix
  • verse peper
  • 2 tenen knoflook fijn gehakt

En zo maak je het:

-Begin dus eerst met het filodeeg, haal het uit de vriezer maar nog niet uit het plastic. Laat het gewoon rustig ontdooien op je aanrecht.

-Snij vervolgens de pompoen door het midden en haal het velletje er vanaf met een scherp mes of een aardappelschiller. Snij in kleine blokjes. De groene kool bladeren was je en snij je in dunne reepjes. Doe de beide groenten in een aparte pan en kook ze met wat zout tot ze gaar zijn. Ook de orzo kook je in 12 minuutjes gaar en spoel je af met koud water. Laat alle groente goed uitlekken en doe ze vervolgens in een grote kom.filo taartrol met pompoen

-Snij de paprika in blokjes en hak de knoflook fijn en verkruimel de feta en voeg ook deze toe aan de grote kom. Breng dan alles op smaak met de fijngesneden dragon en kruidenmix.

De rol maken:

-Nu is het tijd om het filodeeg erbij te pakken. Leg een groot stuk bakpapier op je werkblad of tafel. Pak voorzichtig de vellen filodeeg en leg een eerste laag op het bakpapier. Smeer deze in met roomboter. Herhaal dit nogmaals en smeer elke laag weer in met roomboter. Met een grote lepel schep je de groente/pastamix uit de kom op het deeg en vorm je een lange worst.filo taartrol met pompoen

-Vouw voorzichtig de ene kant over de rol heen en dan voorzichtig de andere kant. Smeer hem nogmaals helemaal in met roomboter. Daarna rol je hem voorzichtig op en knip je links en rechts wat bakpapier weg. Pak een bakblik erbij en schuif dan de rol met het overgebleven bakpapier wat eronder blijft liggen op de plaat.

filo taartrol met pompoen

-Zet in de oven op 200 graden voor een minuut of 30. Als hij mooi bruin is gekleurd overal is het klaar. De bovenkant van de rol bestrooi je voor hij in de oven gaat met wat verse peper en kruiden.

Filo taartrol met pompoenfilo taartrol met pompoen

Zoals ik al in het intro schreef, je kunt deze taartrol op zoveel verschillende manieren vullen. En ook is dit een goede manier om de restjes groente/ kaas/ vlees uit de koelkast op te maken. Lekker kruiden en vullen naar smaak en : Heerlijk Happen!

 

 

2 gedachten over “Filo taartrol met pompoen”

  1. Pingback: Week 43 weekvlog Heerlijke Happen - Heerlijke Happen |Foodblog|

  2. Pingback: Romige orzo risotto met pompoen - Heerlijke Happen |Foodblog|

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *