Geschatte leestijd: 7 minuten
Welkom bij mijn eerste blog. Met dank aan Francine neem ik jullie op een culinaire reis door mijn geboorteland Peru! Peru heeft prachtige steden, adembenemende landschappen en archeologische vindplaatsen. Ook staat Peru bekend als één van de beste keukens ter wereld. Doordat het land zoveel verschillende klimaatzones kent, is de keuken ontzettend gevarieerd. De Andes, woestijn, kuststrook en Amazone hebben allen op hun eigen manier invloed op de Peruaanse keuken. Het causa Limena recept is makkelijk gemaakt en staat snel op tafel.
Dankzij de biodiversiteit en invloed van verschillende culturen, waaronder Japans en Spaans is de keuken heel divers. Een smaakvolle fusie die de hele wereld zou moeten ontdekken. Peru heeft het allemaal! In deze eerste blog geef ik jullie het recept voor een heerlijke vegetarische Peruaanse causa Limeña.
We starten in Lima
Neem een fantastisch kijkje in Lima Stad. Lima is de hoofdstad van Peru en ligt aan de kust van de Stille Oceaan (Pacific coast). Lima ligt eigenlijk in een woestijn en er valt nauwelijks regen. Deze prachtige kuststad zit vol met gastronomische ontdekkingen. Onderandere met een Michelin-ster bekroonde chef-kok Virgilio Martínez. Hij is de eigenaar van het Peruaanse restaurant Central in Lima.
Hij staat op nummer 5 in de 50 beste restaurants ter wereld! De Netflix serie Chef’s Table wijdde een hele aflevering aan deze bijzondere man. De hoofdstad heeft verschillende leuke wijken om te verblijven. De meeste toeristen verblijven het liefst in Miraflores, Barranco of San Isidro. Dat zijn zeker ook mijn favoriete wijken van Lima.
Hippe wijken en het hart van Lima
Met een adembenemend uitzicht op de oceaan en de beste restaurants is Miraflores het hart van Lima. En het is gelijk ook de meest toeristische buurt van Lima. Barranco, aan de andere kant, is de Boheemse wijk, met een artistieke sfeer. Hier vind je talloze coffeeshops en enkele van de beste nachtclubs en bars van de stad. Het is ook een geweldige plek om het oude koloniale Lima te ervaren tijdens een verblijf in een charmant boetiekhotel. San Isidro is een zakenwijk en een van de beste plekken om te winkelen in Lima.
Opgroeien in Lima
Samen met mijn familie heb ik altijd genoten van gezellig en lekker eten bij ons thuis of bij familieleden. Het werd bij elke familiereünie een feest. Wij begonnen we de zondag altijd met een uitgebreid ontbijt. Dit zag eruit als een lunch. Mijn moeder serveerde bijvoorbeeld Tamales en chicharron en die waren heerlijk! Daarna ging het feest gewoon door en voor de (late) lunch gingen we naar een restaurant voor Ceviche met arroz con Mariscos en Jalea. En voordat we ’s avonds aan tafel gingen aten we eerst een Lonchecito, een fijne eetcultuur kun je wel zeggen!
“Lonche” of “Lonchecito” zoals we het gewoonlijk noemen, is een speciale en tijdloze traditie van onze culinaire cultuur. “Lonche” is eigenlijk een traditie die stamt uit het koloniale tijdperk waarin Peru leefde.Het lijkt erg op het Engelse theetijd moment of de Spaanse “merienda”. Het is meestal gepland voor de late namiddag rond 17.30 – 18.00 uur; het gaat meestal door naarmate het gesprek groeit. Er waren dus lange “Lonchecitos” met mooie verhalen en veel gelach. Maar soms ook bezorgde gesprekken over de economische en politieke situatie van Peru. Gelukkig eindigden we onze gesprekken met veel hoop. Het optimisme en de positiviteit van mijn vader en de liefde van mijn moeder bracht ons weer tot rust. Dus Lonchecitos zijn een geweldige kans om bij te praten met oude vrienden en familie.
De Peruaanse keuken
Wil je de heerlijke Peruaanse keuken ontdekken? Dan is Lima daar de perfecte plek voor! Een leuke manier om kennis te maken met de Peruaanse keuken is via exquisitoperu, een tourorganisatie die in Lima foodtours aanbied. Ze hebben verschillende tours, zoals walking Food Tours door het kunstzinnige en Boheemse Barranco. Of een toffe avondtour met streetfood en oude tavernes in het historische centrum van Lima en Lima Gourmet Night: Peruvian Biodiversity Food Experience.
Tijdens een culinaire tour ga je niet alleen proeven van de Peruaanse keuken. Zo leer je ook meer over de geschiedenis ervan. Er is genoeg om te kiezen van goedkope restaurantjes, fijne streetfood tot luxe sterrenrestaurants. Lima heeft het allemaal, je kunt je hier onderdompelen in de Peruaanse sferen.
Vegetarische Peruaanse causa Limeña
In mijn eerste blog wil ik met jullie één van mijn favorite gerechten delen namelijk de Vegetarische Causa Limena. Causa Limena is een voorgerecht dat heel populair in Peru is. Het deeg is gemaakt met aardappelpuree, ají amarillo pasta, limoensap, olie en zout en wordt geserveerd met een heerlijke vulling van meestal tonijnsalade, kipsalade of een groentesalade.
Als je de causa aardappelpuree maar traditioneel houdt. Je kunt alle kanten op met de vulling zoals vegetarisch, vlees, vis. Eén ding kan ik je vertellen als je eenmaal aan deze starter bent begonnen, wil je misschien nooit meer stoppen. Buen Provecho!
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Vegetarische Peruaanse causa Limeña
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 8 kruimige aardappelen - geschild
- 2 el ají amarillo pasta - van Proef Peru
- 2 avocado's
- 100 gram gekookte erwten
- 100 gram gekookte wortelen - in blokjes
- 100 gram gekookte rode bieten - in blokjes
- 2 el selderij - fijn gehakt
- 100 gram maiskorrels
- 6 el limoensap
- 3 el mayonaise
- 4 el olijfolie
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Kook de aardappels circa 20 minuten in water met zout tot ze zacht zijn. Pureer de aardappels fijn en glad. Er mogen geen stukjes meer in zitten. Voor perfect gladde puree gebruik ik zelf een vork.
- Meng de aardappelpuree met "ProefPeru" aji amarillo pasta, limoensap, olie en wat zout. Hij krijgt een prachtige gele kleur door de pasta.
- Neem een kom erbij en doe hierin de wortels, rodebiet, selderij, maïs en meng het samen met de mayonaise. Breng op smaak met wat peper en zout.
- Met behulp van een kookring maak je een torentje. Zet de kookring op het midden van een bord. Doe er eerst een glad en gelijkmatig laagje aardappelpuree in. Gevolgd door plakjes avocado, dan een laag groentensalade en tot slot weer een laagje aardappelpuree. Trek vervolgens de kookring voorzichtig omhoog.
- Als extra's kun je de bovenkant van het torentje versieren met bijvoorbeeld extra reepjes tomaat, plakjes gekookt ei of een avocado-roos.
- Heerlijk Happen!
Deze blog Vegetarische Peruaanse causa Limeña is een bijdrage van Mariëla van Proef Peru. Meer Peruaanse inspiratie? Neem dan zeker een kijkje op haar blog.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Dit doet mij aan de zomer denken ☀️