Peruaanse chupe de pescado vissoep

Peruaanse chupe de pescado vissoep

In Peru wordt “Semana Santa” (Pasen) uitgebreid gevierd. Ik ben Mariëla en ik ben er weer om iets te vertellen over mijn geboorteland Peru. Terwijl men zich in Nederland zich klaar maakt voor “The Passion”, is Pasen voor mensen in Peru een echte religieuze belevenis, vol van verschillende festiviteiten en tradities. Het Katholieke geloof wordt daar uitgebreid gevierd. Naast die festiviteiten wordt er natuurlijk ook goed gegeten. We gaan in deze blog aan de slag met een vissoep recept. We maken een Peruaanse chupe de pescado vissoep.

Festiviteiten in Peru

 Ayacucho is een van de plaatsen waar “De Heilige week” waar de belangrijkste religieuze en culturele festiviteit is. Vanaf 8 april tot 17 april mobiliseert de bevolking zich om deel te nemen aan diverse religieuze ceremonies, evenals culturele, en artistieke activiteiten. Ayacucho ligt in het midden-zuid van het land. In de Andes-regio, grenzend aan Junín in het noorden, Cuzco in het noordoosten, Apurimac in het oosten, Arequipa in het zuiden, Ica in het westen en Huancavelica in het noordwesten. 

Huamanga is de hoofdstad van Ayacucho en het is een van de meest bezochte bestemmingen met Pasen. Het is een prachtige stad van mestizo-mensen met smalle straatjes en huizen met “Serrano” daken. Het heeft drieëndertig traditionele kerken en kapellen. Deze heb ik allemáál bezocht met mijn vrienden tijdens dag durende wandeling . Het is zeer de moeite waard omdat je meer van de stad ziet, en ook interactie hebt met de lokale bevolking van de stad.

Samenkomen van de local’s en toeristen

Elk jaar brengt het tienduizenden toeristen samen die uit heel Peru èn het buitenland komen. Dat allemaal om deel te nemen aan dit religieuze feest en de rijke folklore die plaatsvindt tijdens de vieringen. Gedurende de 10 dagen dat de vieringen duren, zullen de bezoekers onder de indruk zijn van de diepgewortelde geloofsbelijdenis van de inwoners. Deze wordt op een zeer reële manier vertegenwoordigd alle drukbezochte processies en religieuze ceremonies. Met gekleurd poeder, zand, bloemen en stof maken de mensen een soort tapijten op straat, die daardoor prachtige kunstwerken op de vloer worden.

Indrukwekkende vieringen

Afgezien van de dagen dat de voorstelling van de pijn en de dood van Jezus wordt herleefd, vond ik het meest indrukwekkend de viering van de opstanding van Jezus in de verrezen Christus de kathedraalbasiliek verlicht door duizenden kaarsen en geleid door honderden toegewijden. Als je in Peru bent in April, bezoek Ayacucho en ervaar de charme van deze stad en zijn vieringen.

Peruaanse chupe de pescado vissoep
Mijn lieve moeder die vroeger de lekkerste chupe de pescado klaarmaakte.

Peruaanse chupe de pescado vissoep: Vis op tafel

Thuis in Peru mogen we geen rood vlees of kip eten tijdens Pasen. We eten dan alleen vis of vegetarisch eten. Daarom deel ik vissoep recept dat wij thuis aten, een Peruaanse chupe de pescado vissoep. Het is een heerlijke Peruaanse soep en het woord chupe komt van het woord “chuwa misa”, wat in het Quechua diepe schotel betekent. Deze heerlijke soep is gemaakt op basis van ají panca, aji amarillo en gebakken ui met knoflook. Disfrutalo!

Vrolijk Pasen en geniet van elkaar!

Mariëla Aldana van de Haar
Disfrutalo! Geniet tijdens de festiviteiten ook van onze Pisco sour, een Peruaanse cocktail.
Peruaanse chupe de pescado vissoep

Peruaanse chupe de pescado vissoep

We duiken de Peruaanse keuken in voor een vissoep die tijdens Pasen wordt geserveerd.
5 van 5 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Soep
Keuken: Peruaanse
Trefwoord: feta, kabeljauw, munt, rode ui
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 293kcal
Auteur: Mariëla Aldana van de Haar
Bewaar dit recept

Ingrediënten:

  • 500 gram kabeljauwfilet
  • 100 gram Hollandse garnaaltjes
  • 1 rode ui - gesnipperd
  • 1 tomaat - ontveld en ontpit
  • 350 ml visfond
  • 50 ml kookroom
  • 4 el olijfolie
  • 1 klein blikje mais - uitgelekt
  • 50 gram basmati rijst
  • 1 blikje tuinbonen
  • 80 gram feta - in blokjes gesneden

Uit de kruiden en voorraadkast:

En zo maak je het:

  • In een grote soeppan schenk je 3-4 eetlepels olijfolie, voeg hier 1 el ají panca pasta, 1 el Peruaanse chilipasta, 1 gesnipperde rode ui, 1 ontvelde en pitloze tomaat in blokjes gesneden, alle kruiden/specerijen, en 1 el vloeibare knoflook aan toe. Bak gedurende 10 minuten op laag vuur.
  • Voeg de visfond, de mais uit blikje, 50 gram rijst en de tuinbonen aan toe, doe het deksel op de pan en kook een minuutje of 8.
  • Bak de kabeljauwfilets in een koekenpan met wat olijfolie.
  • Snijd de gebakken kabeljauwfilets in 4 blokjes en voeg samen met de Hollandse garnalen aan de soep toe, voeg zout naar smaak toe, roer voorzichtig om te voorkomen dat de vis breekt, kook nogmaals 3 minuten op middelhoog vuur.
  • Schenk de kookroom in de pan erbij en zet het vuur uit.
  • Schep in lage kommen en serveer met een gebakken ei, en wat blokjes feta.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
vissoep recept

Deze blog ”Peruaanse chupe de pescado vissoep” is een bijdrage van gast foodie Mariëla van Proef Peru. Haar Peruaanse jam en bijvoorbeeld de peper-pasta “aji amarillo” koop je op haar website. De pasta geeft een mooie kleur aan je gerechten zoals ook in dit vissoep recept.

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar deze kleurrijke en smaakvolle keuken? We maakten al een aantal hele lekkere gerechtjes:

Peruaanse chupe de pescado vissoep
Deze soep wordt vaak geserveerd met een gebakken ei erop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept