Irish stew met soda bread

Irish stew met soda bread uit Ierland

Ierland. Ben jij er wel eens geweest? Wat een prachtig land is dat zeg. Wij hebben er een hele speciale herinnering aan want wij vierden daar onze huwelijksreis. Vandaar dat ik dit land en onze fijne herinneringen wilde eren met een echt Iers recept op mijn site.
Irish stew met soda bread

Irish stew met soda bread

Ierland. Ben jij er wel eens geweest? Wat een prachtig land is dat zeg. Wij hebben er een hele speciale herinnering aan want wij vierden daar onze huwelijksreis. Vandaar dat ik dit land en onze fijne herinneringen wilde eren met een echt Iers recept op mijn site. En wat is nou Ierser dan een Irish stew met soda bread? We zijn er naar ons gevoel eigenlijk veel te kort geweest. Er staat dan ook nog zeker op de planning om er een keer een rondreis te doen langs alle prachtige plaatsen en landmarks. In de stew maak ik gebruik van lamsbout. Dat is helaas geen heel goedkoop stukje vlees. Ik betaalde voor 1,3 kilo ruim 20 euro. Voordeel is wel dat het een hele grote pot is en je er dus meerdere malen van kunt eten. Je kunt eventueel ook runderstoofvlees gebruiken om de kosten wat te drukken.

Dit heb je nodig:

Irish stew met soda bread
  • Ruim een kilo lamsbout
  • 1 grote witte ui
  • 1 winterwortel
  • 2 grote preien
  • 3 tenen knoflook
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 flesje Guinness
  • 4 aardappels
  • 500 ml runderboullion
  • 1 bouquet garni ( tijm+laurier)
  • peper/zout

Voor het soda bread heb je nodig:

  • 260 gram bloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel zout
  • een eetlepel karwijzaadjes
  • 240 ml goed geschudde karnemelk
  • 2 eetlepels gesmolten boter

En zo maak je het:

Irish stew met soda bread

-We maken eerst de stew, daar gaat de meeste tijd inzitten, althans qua koken natuurlijk want deze staat minimaal 4 uur op het vuur! Snij eerst de lamsbout in blokken van ongeveer 2 cm.

-Pak een koekenpan erbij en doe hier wat olie in, bak vervolgens in delen het vlees in de pan goed bruin. Ik zeg in delen omdat het veel te veel is om in één keer in de pan te doen. Leg elke keer de blokjes vlees even weg op een schaal. Het vet laat je gewoon in de pan zitten.

Irish stew met soda bread

-Maak de prei goed schoon en snij hem in de lengte door het midden, daarna snij je er telkens stukjes van 1 cm van. Schil de aardappels en snij in grove stukken, ook dit doe je met de ui en de wortel. De knoflooktenen hak je fijn.

-Bak nu in het lamsvet en eventueel wat extra olijfolie de ui met de prei en gesnipperde knoflook een aantal minuten. Meng er vervolgens de bloem doorheen en bak deze 3 minuten.

-Nu blus je het af met het flesje Guinness en voeg je de bouillon, de aardappels, de wortel, de blokjes lamsvlees en ook het sap wat op de schaal ligt, het bouquet garni en breng je het op smaak met peper en zout. Deksel op de pan, lekker op een sudderplaatje en sudderen maar! Minimaal 4 uur.

Het soda bread

-Verwarm eerst je oven voor op 190 graden

-Pak een grote kom erbij en doe hierin de bloem, de baking soda, het zout en de karwijzaadjes. Mix dit door elkaar en voeg vervolgens de goed geschudde karnemelk toe. Met een rubberen spatel spatel je het geheel tot alle ingrediënten nèt gemengd zijn! 

-Schep het op je werkblad dat je met wat bloem hebt bestrooid, soda bread moet zo min mogelijk gekneed worden dus zorg ervoor dat het net een ronde vorm heeft. Het zal nog steeds heel plakkerig aanvoelen. Snij met een mes een grote X bovenop het brood en leg het vervolgens op een bakblik bekleed met bakpapier.

-Zet in de oven voor ongeveer 30 tot 35 minuten tot het mooi goud bruin is.

Irish stew met soda bread

Irish stew met soda bread

Ierland. Ben jij er wel eens geweest? Wat een prachtig land is dat zeg. Wij hebben er een hele speciale herinnering aan want wij vierden daar onze huwelijksreis. Vandaar dat ik dit land en onze fijne herinneringen wilde eren met een echt Iers recept op mijn site.
5 van 1 stem
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: stew
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 10 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Francine

Benodigdheden:

  • koekenpan
  • oven

Ingrediënten:

  • 1 kilo amsbout ruim
  • 1 grote witte ui
  • 1 winterwortel
  • 2 grote preien
  • 3 tenen knoflook
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 flesje Guinness
  • 4 aardappels
  • 500 ml runderboullion
  • 1 bouquet garni tijm+laurier
  • peper/zout

Voor het soda bread heb je nodig:

  • 260 gram bloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel zout
  • een eetlepel karwijzaadjes
  • 240 ml goed geschudde karnemelk
  • 2 eetlepels gesmolten boter

En zo maak je het:

  • We maken eerst de stew, daar gaat de meeste tijd inzitten, althans qua koken natuurlijk want deze staat minimaal 4 uur op het vuur! Snij eerst de lamsbout in blokken van ongeveer 2 cm.Irish stew met soda bread
  • Pak een koekenpan erbij en doe hier wat olie in, bak vervolgens in delen het vlees in de pan goed bruin. Ik zeg in delen omdat het veel te veel is om in één keer in de pan te doen. Leg elke keer de blokjes vlees even weg op een schaal. Het vet laat je gewoon in de pan zitten.
  • Maak de prei goed schoon en snij hem in de lengte door het midden, daarna snij je er telkens stukjes van 1 cm van. Schil de aardappels en snij in grove stukken, ook dit doe je met de ui en de wortel. De knoflooktenen hak je fijn.Irish stew met soda bread
  • Bak nu in het lamsvet en eventueel wat extra olijfolie de ui met de prei en gesnipperde knoflook een aantal minuten. Meng er vervolgens de bloem doorheen en bak deze 3 minuten.
  • Nu blus je het af met het flesje Guinness en voeg je de bouillon, de aardappels, de wortel, de blokjes lamsvlees en ook het sap wat op de schaal ligt, het bouquet garni en breng je het op smaak met peper en zout. Deksel op de pan, lekker op een sudderplaatje en sudderen maar! Minimaal 4 uur.

Het soda bread

  • Verwarm eerst je oven voor op 190 graden
  • Pak een grote kom erbij en doe hierin de bloem, de baking soda, het zout en de karwijzaadjes. Mix dit door elkaar en voeg vervolgens de goed geschudde karnemelk toe. Met een rubberen spatel spatel je het geheel tot alle ingrediënten nèt gemengd zijn! Irish stew met soda bread
  • Schep het op je werkblad dat je met wat bloem hebt bestrooid, soda bread moet zo min mogelijk gekneed worden dus zorg ervoor dat het net een ronde vorm heeft. Het zal nog steeds heel plakkerig aanvoelen. Snij met een mes een grote X bovenop het brood en leg het vervolgens op een bakblik bekleed met bakpapier.
  • Zet in de oven voor ongeveer 30 tot 35 minuten tot het mooi goud bruin is.
Wat vind je van dit recept?

Wanneer de stew klaar is schep je hem lekker in mooie kommen of zoals ik in een pannetje en snij je het brood in mooie dikke plakken. Natuurlijk drink je er een goed Guinness biertje bij en anders een goede rode wijn; Heerlijk Happen

*  Het recept voor het soda bread heb ik niet zelf verzonnen, dit komt van Kelly Senyei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept