Irish stew met soda bread

Irish stew met soda bread uit Ierland

Ierland. Ben jij er wel eens geweest? Wat een prachtig land is dat zeg. Wij hebben er een hele speciale herinnering aan want wij vierden daar onze huwelijksreis. Vandaar dat ik dit land en onze fijne herinneringen wilde eren met een echt Iers recept op mijn site. En wat is nou Ierser dan een Irish stew met soda bread? We zijn er naar ons gevoel eigenlijk veel te kort geweest. Het staat dan ook nog zeker op de planning om er een keer een rondreis te doen langs alle prachtige plaatsen en landmarks. In de stew maak ik gebruik van lamsbout. Dat is helaas geen héél goedkoop stukje vlees. Ik betaalde voor 1,3 kilo ruim 25 euro. Voordeel is wel dat het een hele grote pot is en je er dus meerdere malen van kunt eten. Je kunt eventueel ook runderstoofvlees gebruiken om de kosten wat te drukken. Aan de slag met dit stoofpot recept.

Dit heb je nodig:

Irish stew met soda bread
  • Ruim een kilo lamsbout
  • 1 grote witte ui
  • 1 winterwortel
  • 2 grote preien
  • 3 tenen knoflook
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 flesje Guinness
  • 4 aardappels
  • 500 ml runderboullion
  • 1 bouquet garni ( tijm+laurier)
  • peper/zout

Voor het soda bread heb je nodig:

  • 260 gram bloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel zout
  • een eetlepel karwijzaadjes
  • 240 ml goed geschudde karnemelk
  • 2 eetlepels gesmolten boter

En zo maak je het:

Irish stew met soda bread

-We maken eerst de stew, daar gaat de meeste tijd inzitten, althans qua koken natuurlijk want deze staat minimaal 4 uur op het vuur! Snijd eerst de lamsbout in blokken van ongeveer 2 cm.

-Pak een koekenpan erbij en doe hier wat olie in, bak vervolgens in delen het vlees in de pan goed bruin. Ik zeg in delen omdat het veel te veel is om in één keer in de pan te doen. Leg elke keer de blokjes vlees even weg op een schaal. Het vet uit het vlees laat je gewoon in de pan zitten.

Irish stew met soda bread

-Maak de prei goed schoon en snijd hem in de lengte door het midden, daarna snij je er telkens stukjes van 1 cm van. Schil de aardappels en snijd in grove stukken, dit doe je ook met de ui en de wortel. De knoflooktenen hak je fijn.

-Bak nu in het lamsvet in de pan en eventueel wat extra olijfolie de ui met de prei en gesnipperde knoflook een aantal minuten. Meng er vervolgens de bloem doorheen en bak deze 3 minuten.

-Nu blus je het af met het flesje Guinness en voeg je de bouillon, de wortel, de blokjes lamsvlees en ook het sap wat op de schaal ligt, en het bouquet garni toe en breng je het op smaak met peper en zout. Deksel op de pan, lekker op een sudderplaatje en sudderen maar! Minimaal 4 uur. Het laatste half uur voeg je de blokken aardappel toe zodat ze mooi zacht zijn als de stoof klaar is.

Het soda bread

-Verwarm eerst je oven voor op 190 graden.

-Pak een grote kom erbij en doe hierin de bloem, de baking soda, het zout en de karwijzaadjes. Mix dit door elkaar en voeg vervolgens de goed geschudde karnemelk toe. Met een rubberen spatel spatel je het geheel tot alle ingrediënten nèt gemengd zijn! 

-Schep het op je werkblad dat je met wat bloem hebt bestrooid, soda bread moet zo min mogelijk gekneed worden dus zorg ervoor dat het net een ronde vorm heeft. Het zal nog steeds heel plakkerig aanvoelen. Snijd met een mes een grote X bovenop het brood en leg het vervolgens op een bakblik bekleed met bakpapier.

-Zet in de oven voor ongeveer 30 tot 35 minuten tot het mooi goud bruin is. Past perfect bij dit stoofpot recept!

Irish stew met soda bread

Irish stew met soda bread

Een heerlijke traditionele stoof! Paar uurtjes laten pruttelen en dan genieten maar.
5 van 2 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Iers
Trefwoord: knoflook, lamsvlees, prei, ui, wortel
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 10 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 1 kilo lamsbout
  • 1 grote witte ui - gesnipperd
  • 1 winterwortel - geraspt en in ringen gesneden
  • 2 grote preien - in ringen gesneden
  • 3 tenen knoflook - gesnipperd
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 flesje Guinness
  • 4 aardappels - geschild en in grove stukken gesneden
  • 500 ml runderbouillon
  • 1 bouquet garni - tijm+laurier
  • peper
  • zout

Voor het soda bread heb je nodig:

  • 260 gram bloem
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl zout
  • 1 el karwijzaadjes
  • 240 ml goed geschudde karnemelk
  • 2 el gesmolten roomboter

En zo maak je het:

  • Snijd de lamsbout in blokken van ongeveer 2 cm.
  • Pak een koekenpan erbij en doe hier wat olie in, bak vervolgens in delen het vlees in de pan goed bruin. Ik zeg in delen omdat het veel te veel is om in één keer in de pan te doen. Leg elke keer de blokjes vlees even weg op een schaal. Het vet van het vlees laat je gewoon in de pan zitten.
  • Maak de prei goed schoon en snijd hem in de lengte door het midden, daarna snij je er telkens stukjes van 1 cm van. Schil de aardappels en snijd in grove stukken, dit doe je ook met de ui en de wortel. De knoflooktenen hak je fijn.
  • Bak nu in het lamsvet en eventueel wat extra olijfolie de ui met de prei en gesnipperde knoflook voor een aantal minuten. Meng er vervolgens de bloem doorheen en bak deze 3 minuten mee.
  • Nu blus je het af met het flesje Guinness en voeg je de bouillon, de wortel, de blokjes lamsvlees en ook het sap wat op de schaal ligt, en het bouquet garni toe en breng je het op smaak met peper en zout. Deksel op de pan, lekker op een sudderplaatje en sudderen maar! Minimaal 4 uur.
  • Het laatste half uur voeg je de aardappels toe zodat als de stoof klaar is de aardappels zacht zijn.

Het soda bread bakken:

  • Verwarm eerst je oven voor op 190 graden
  • Pak een grote kom erbij en doe hierin de bloem, de baking soda, het zout en de karwijzaadjes. Mix dit door elkaar en voeg vervolgens de goed geschudde karnemelk toe. Met een rubberen spatel spatel je het geheel tot alle ingrediënten nèt gemengd zijn!
  • Schep het op je werkblad dat je met wat bloem hebt bestrooid, soda bread moet zo min mogelijk gekneed worden dus zorg ervoor dat het net een ronde vorm heeft. Het zal nog steeds heel plakkerig aanvoelen. Snijd met een mes een grote X bovenop het brood en leg het vervolgens op een bakblik bekleed met bakpapier.
  • Zet in de oven voor ongeveer 30 tot 35 minuten tot het mooi goud bruin is.
  • Serveer het soda bread met zachte Ierse roomboter en natuurlijk de stoof.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wanneer de stew klaar is schep je hem lekker in mooie kommen of zoals ik in een pannetje en snijd je het brood in mooie dikke plakken. Natuurlijk drink je er een goed Guinness biertje bij en anders een goede rode wijn; Heerlijk Happen

stoofpot recept

5 gedachten over “Irish stew met soda bread uit Ierland”

  1. Pingback: Ossobuco op Milanese wijze met gremolata - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Homemade Irish soda bread met rozijnen - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Twee sterren St Patricksday - Heerlijke Happen

  4. Hoi Francine,

    Ziet er heerlijk uit.
    Is de lamsbout ook te vervangen door rundvlees of varkensvlees?
    Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Culinaire groetjes,

    Manolito

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept