Geschatte leestijd: 10 minuten
Laatst was er op het nieuws een bericht dat we in Nederland een mega overschot aan witte kool hebben op het moment. Om daar een klein beetje aan mee te helpen dit weg te werken: Zuurkoolstrudel met perenconfiture! Al eerder postte ik op deze website het recept voor huisgemaakte perenconfiture dus deze kun je zo terug vinden en er lekker zelf mee aan de slag gaan. De combinatie van de zure kool met de zoete peren gaat heel goed samen. Dit receptje viel daarom ook goed in de smaak hier thuis! zuurkool recept
Strudel is een Oost-Europees gebak gemaakt van dunne laagjes deeg gevouwen om een vulling van fruit, noten of kaas. De meest bekende variant is de appelstrudel met appel en kaneel als vulling. Het gebak wordt vaak geserveerd met poedersuiker en slagroom.
En zo maak je de zuurkoolstrudel met perenconfiture:
-Neem eerst alle ingrediënten erbij en leg ze klaar op het aanrecht, verwarm je oven voor op 200 graden.
-Pel de sjalotten en snipper ze fijn. In een koekenpan met wat roomboter laat je ze glazig worden. Voeg daarna de goed uitgelekte zuurkool toe. Ik deed de zuurkool eerst in een slacentrifuge. Een aantal keer goed hard draaien en het vocht verwijderen en dan nog een keer goed draaien. Bak de zuurkool even op met de sjalotten en voeg dan een paar eetlepels perenconfiture en de grove mosterd toe. Mix dit goed door elkaar en zet dan het vuur uit. Laat gewoon in de koekenpan liggen tot gebruik.
-Rol het vel bladerdeeg uit en leg het op een bakblik bekleed met bakpapier. Met een mes snij je aan de twee zijdes het bladerdeeg op gelijke hoogte in. Laat in het midden een strook van ongeveer zo’n zeven centimeter vrij.
-Snijd de Veluwse fijne rookworst voor de zuurkoolstrudel met perenconfiture in pakjes. Strooi nu op de middelste strook bladerdeeg de eetlepels broodkruim, dit zorgt ervoor dat het bladerdeeg niet te nat wordt tijdens het bakken in de oven. Leg de plakjes twee aan twee erop.
-Vervolg daarna met de zuurkool-sjalotmix en zorg dat het een mooi stapeltje blijft.
-Nu gaan we de strudel dichtvouwen, vouw eerst het eerste stuk om en daarna kruislings de strookjes bladerdeeg mooi over elkaar heen. Vouw aan het einde weer het bladerdeeg naar binnen en sluit hem netjes af. Neem het eigeel erbij en mix het met een klein beetje water. Met een kwastje bestrijk je vervolgens de hele strudel. Zet hem daarna in de oven. Bij mij was hij met 25 minuten mooi goudbruin en gaar. zuurkool recept
Zuurkoolstrudel met perenconfiture
En zo heb je ten slotte een super leuk gerechtje in iets meer dan een half uurtje op tafel staan! Snijd de strudel aan en serveer met een lekkere Riesling
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Zuurkoolstrudel met perenconfiture
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 1 rol bladerdeeg - In het versvak bij je supermarkt
- 1 Veluwse fijne rookworst
- 1 zakje zuurkool
- 2 sjalotten
- 6 tot 7 eetlepels broodkruim
- 1 perenconfiture
- grove mosterd - een paar theelepels
- 1 ei-geel
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Neem eerst alle ingrediënten erbij en leg ze klaar op het aanrecht, verwarm je oven voor op 200 graden.
- Pel de sjalotten en snipper ze fijn. In een koekenpan met wat roomboter laat je ze glazig worden. Voeg daarna de goed uitgelekte zuurkool toe. Ik deed de zuurkool eerst in een slacentrifuge. Een aantal keer goed hard draaien en het vocht verwijderen en dan nog een keer goed draaien. Bak de zuurkool even op met de sjalotten en voeg dan een paar eetlepels perenconfiture en de grove mosterd toe. Mix dit goed door elkaar en zet dan het vuur uit. Laat gewoon in de koekenpan liggen tot gebruik.
- Rol het vel bladerdeeg uit en leg het op een bakblik bekleed met bakpapier. Met een mes snijd je aan de twee zijdes het bladerdeeg op gelijke hoogte in. Laat in het midden een strook van ongeveer zo’n zeven centimeter breed vrij.
- Snijd de Veluwse fijne rookworst in pakjes. Strooi nu op de middelste strook bladerdeeg de eetlepels broodkruim, dit zorgt ervoor dat het bladerdeeg niet te nat wordt tijdens het bakken in de oven. Leg de plakjes twee aan twee erop.
- Vervolg daarna met de zuurkool-sjalotmix en zorg dat het een mooi stapeltje blijft.
- Nu gaan we de strudel dichtvouwen, vouw eerst het eerste stuk om en daarna kruislings de strookjes bladerdeeg mooi over elkaar heen. Vouw aan het einde weer het bladerdeeg naar binnen en sluit hem netjes af. Neem het eigeel erbij en mix het met een klein beetje water. Met een kwastje bestrijk je vervolgens de hele strudel. Zet hem daarna in de oven. Bij mij was hij met 25 minuten mooi goudbruin.
- En zo heb je ten slotte een super leuk gerechtje in iets meer dan een half uurtje op tafel staan!
Wil je meer recepten uitproberen zoals de Zuurkoolstrudel bladerdeeg? Kijk dan eens naar onderstaande recepten
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
zuurkool recept
Heerlijk om zo zuurkool te eten