Klassieke Gentse waterzooi

Klassieke Gentse waterzooi

Klassieke Gentse waterzooi

Waarom ik dit gerecht klassieke Gentse waterzooi genoemd heb? Omdat dit toch wel een heel klassiek gerecht uit de Belgische keuken is. Als je zoekt naar de meest bekende Belgische recepten staat deze zeker altijd in de top 10 en kon daarom ook niet op mijn site ontbreken. Daarbij is het ook gewoon nog eens erg lekker en niet super ingewikkeld om te maken. De waterzooi kent twee varianten één met vis en één met kip. Dit omdat er rond Gent heel veel kippenboerderijen zitten. Vandaar dat de versie met kip dus ook Gentse waterzooi genoemd is. Een gerecht dat al eeuwen bekendheid geniet en zelfs door keizer Karel de 5e tot zijn lieveling gerecht behoorde.

Wat heb je nodig voor 2 personen:Klassieke Gentse waterzooi

  • 2 kippenbouten
  • 1 winterwortel
  • 3 stengels bleekselderij
  • 6 vastkokende aardappels
  • halve prei
  • 1 eierdooier
  • 1 1/2 liter kippenboullion
  • 200 ml kookroom
  • beetje roomboter
  • verse bladpeterselie

En zo maak je het:

-We beginnen eerst met de groenten, snij de wortel en de prei in reepjes ( julienne) en schil de aardappels. Snij de aardappels in tweeën. De selderijstengels snij je in gewoon in kleine boogjes, je kunt de draden verwijderen.

-Zet een grote soeppan op en doe hierin de kippenbouillon, breng deze aan de kook en voeg de kippenbouten hier aan toe en laat deze op een matig vuur twintig minuten koken.

-In een grote koekenpan met hoge rand doe je intussen een beetje roomboter en stoof hierin op laag vuur de groenten en de aardappels, roer dit regelmatig even om.Klassieke Gentse waterzooi

-Wanneer de kip klaar is haal je ze uit de pan en leg ze op een snijplank. Verwijder voorzichtig het vel. De bouillon zeef je en voeg je daarna toe aan de koekenpan met de groenten. Voeg hier ook de schoongemaakte kippenbouten aan toe.

-Schenk nu 2/3 van de room erbij en laat dit op rustig vuur nog even verder pruttelen zo’n 15 tot 20 minuten, breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

-In een kommetje meng je als laatste de eierdooier met de rest van het kookroom tot een gladde mix. Haal de pan van het vuur en roer deze mix door de pan. Dit zorgt ervoor dat je een prachtige gebonden soep krijgt.

Klassieke Gentse waterzooi

Neem ten slotte de diepe borden erbij en doe hierin de kippenpoot en de groenten en schep wat soep erbij. Garneer het met de verse bladpeterselie en serveer met een lekker stuk brood om in de soep te dippen: Heerlijk happen!