Geschatte leestijd: 3 minuten
Een chowder is een soort soep verdikt met een roux. Het is echt comfortfood en in Amerika heel erg bekend. In dit geval maken we een mossel chowder met lekkere Zeeuwse mosselen. Een chowder recept mocht daarom echt niet ontbreken in de Amerikaanse week bij Heerlijke Happen. Deze keuken is vaak een mengelmoes van allerlei culturen. We kennen allemaal de historie van het land en de mensen die zich er gevestigd hebben. Deze soep is dus ook het land ingevoerd door zowel de Fransen en de Engelsen. De inhoud van de soep zal daarom ook per regio verschillen. Zoveel culturen betekent ook zoveel verschillende invloeden op de recepten. Hier krijgen jullie mijn versie van een Amerikaanse rijk gevulde mossel chowder. Heerlijke mosselsoep
Amerikaanse rijk gevulde mossel chowder
Zoveel landen zoveel gerechten. Elk land heeft wel een paar herkenbare gerechten. Voor Amerika is dat zeker een chowder soep. Maar ook zeker een mossel chowder. Er wordt natuurlijk ook in Amerika volop vis en zeevruchten gevangen in de zeeën rondom het land. Een chowder soep als deze leent zich dus ook voor andere soorten vis dan alleen de mossel.
Je kunt dus ook heel goed een fijne visbouillon maken. En dan voeg je lekkere stukken vis toe aan deze soep. Overigens is het geen “light” meal want door de roux en de room zitten er best wat calorieën in. Deze Amerikaanse rijk gevulde mossel chowder is dus echt de hoofdmaaltijd. Met zijn romige textuur en verrukkelijke smaak is deze chowder een absolute traktatie voor liefhebbers van goede, stevige maaltijden. De combinatie van verse zeevruchten, groenten en kruiden zorgt voor een smaakexplosie die elke lepel tot een genot maakt.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Amerikaanse rijk gevulde mossel chowder
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 2 kilo mosselen - ( 1 grote bak )
- 2 grote wortels
- 2 witte uien
- 3 stengels selderij
- 1 klein blikje maiskorrels
- 3 tenen knoflook
- 3 takjes verse gehakte peterselie
- 150 ml chardonnay
- 250 ml kookroom 35% vet
- stokbrood
- 2 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
Voor de roux:
- 25 gram roomboter
- 25 gram bloem
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Maak de wortels schoon en hak ze in blokjes, de selderij in dunne plakjes, de uien snipper je fijn, de knoflooktenen hak je fijn. Laat de maiskorrels uitlekken. De tijmblaadjes en rozemarijn ris je van hun takjes. De peterselie hak je fijn.
- Neem een grote pan erbij verhit deze en voeg olie toe, doe hierin alle groente en kruiden van hierboven. Bak een minuutje of 5 en blus af met de wijn. Laat op laag vuur staan.
- In je steelpannetje smelt je de boter voor de roux, voeg de bloem toe en bak een minuutje of twee. Zet het vuur uit en laat de roux staan tot gebruik.( Hij is nu lichtbruin en het is een soort papje).
- Spoel de mosselen af onder koud water en gooi de kapotte en die openstaan weg. Doe ze in een grote pan en voeg 500 ml kokend water toe. Deksel op de pan en kook de mosselen in 5 tot 7 minuten gaar.
- Giet het vocht van de mosselen in een andere pan af, hier gaan we bouillon mee maken. De mosselen laten afkoelen en uit de schelp halen. Gooi de lege schelpen in de pan met het mosselwater. Kook dit water met de lege schelpen voor een minuut of 10. Giet het vocht af en bewaar. De schelpen mogen nu weggegooid worden.
- Giet het kookroom bij de mosselbouillon en roer door. Schep wat van de roux erbij en roer, herhaal dit tot je een lobbige soep krijgt.
- Voeg de mosselen en de groentemix toe en schep het geheel goed door elkaar. Je moet nu een soort dikke lobbige soep hebben. Strooi er nog wat vers gemalen peper in en roer nog eens door.
- Serveer met een stuk stokbrood.
- Heerlijk Happen!
Nog meer van dit soort fijne gerechten maken?
Deze heerlijke kruidige en pikante Zeeuwse mosselen in currysaus.
Of deze lekkere gebakken mosselen in groentewrap.
Maar ook deze venkelsoep met prei en pittige mosterd is top.
Meer inspiratie? Dat kan hoor klik maar eens op onderstaande gerechten:
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
mosselsoep
Zo heb ik mijn mosselen nog nooit gegeten. Ziet er heerlijk uit!