
Zin in een gratin met groenten? Dan heb ik een heerlijk gratin recept voor je. Super makkelijk te maken, je hebt alleen maar een oven nodig. En het zit ook nog eens allemaal in één kom. Hiermee een echte “one-pot” wonder. En zoals je in de titel van deze tomaten broccoli gratin met olijven kunt lezen: géén vlees toegevoegd. Daarmee is dit een heerlijk vegetarisch gerechtje. Natuurlijk wel kaas, lekker véél kaas, want alles wordt beter met kaas toch? Een fijne licht pittige gruyère die lekker smelt en smaakt geeft. Je zou in dit recept heel gemakkelijk de groenten kunnen vervangen voor andere. Want niet iedereen is fan van broccoli. Bloemkool, courgette, het kan allemaal.


Tomaten broccoli gratin met olijven
Benodigdheden:
Ingrediënten:
- 1 kleine broccolistronk
- 4 rijpe tomaten
- 2 knoflookteentjes
- 3 eieren
- 200 gram ricotta
- 200 gram gruyère kaas geraspt
uit de voorraadkast:
- 2 el maizena
- zout/peper
- 2 el Persillade (kruidenmix)
En zo maak je het:
- Snijd de broccolistronk in kleine roosjes en kook ze tien minuten.
- Snijd de tomaten in kwarten en haal de pitjes en het vocht eruit. Leg ze in een vergiet en bestrooi met zout. Laat boven een spoelbak uitlekken voor tien minuten. Dep ze daarna droog met een keukenpapiertje.
- Hak de knoflookteentjes fijn en doe in een kom. Voeg aan deze kom de maizena, zout, peper, persillade, ricotta en eieren toe en klop het geheel tot een gladde massa.
- Verwarm je oven voor op 200 graden.
- Neem twee ovenschalen erbij en verdeel de tomaat en de broccoli.
- Schenk de eier-mix voor de helft in de ene en daarna in de andere schaal.
- Bestrooi beide schalen met 100 gram gruyère en zet in de oven voor 20 minuten.
- Zet daarna de grill even een aantal minuten aan om de kaas een mooi goudgeel korstje te geven.
- Haal uit de oven en laat 5 minuutjes afkoelen voordat je serveert, het is aan de binnenkant namelijk loeiheet!
- Heerlijk Happen!

Tomaten broccoli gratin met olijven
Mijn liefde voor de Franse keuken is groot! Hier komt dan ook de gratin vandaan. Het woord komt van het Franse woord “gratter” vandaan. Dit betekent raspen, schrappen. En dat is precies wat we doen in deze gratin met groenten. Je kunt het jezelf makkelijk maken en gewoon geraspte kaas kopen. Je kunt het natuurlijk ook zelf doen. Koop dan gewoon een flink blok kaas en ga aan de slag met je rasp. Machinaal of handmatig, maar net wat jij het makkelijkst vindt. Ik koos voor handig en heb gewoon een zakje geraspte gruyère gekocht. Lust je geen gruyère? Elke andere soort kaas is prima hoor, als hij maar wel lekker kan smelten. Kies dus niet voor een harde kaas.
Andere lekkere recepten proberen? Met kaas, broccoli, of tomaat? Check deze dan maar eens:
- Bijvoorbeeld deze broccoli stamppot met hazelnoten.
- Deze heerlijke kaaswafels gekruid met basilicum.
- Een fantastische gegrilde tomaat en auberginesalade.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Dat lijkt mij een verassende variant. Gaa ik zeker eens een keertje proberen.