Aspergeragout in een leuk bakje

Estimated reading time: 4 minuten

Deze elegante vegetarische aspergeragout in zelfgemaakte bladerdeegbakjes is de perfecte manier om het aspergeseizoen te vieren! Met verse witte asperges, een romige saus verrijkt met chardonnay en een unieke presentatie in knapperige bladerdeegbakjes, maak je binnen 40 minuten een indrukwekkend voorgerecht of lichte maaltijd. Dit seizoensgebonden recept laat je zien hoe je het ‘witte goud’ optimaal tot zijn recht laat komen in een klassieke Franse ragout met een moderne twist

Aspergeragout in een leuk bakje

Het aspergeseizoen is in volle gang en ze zijn weer heerlijk dit jaar! Ik deed mee met een grappige contest met een aspergeselfie en moest daarna dus nog wel wat gaan doen met dit witte goud. Al eerder maakte ik een bladerdeeg bakje voor een lekkere garnalencocktail. Dus toen bedacht ik me dat het ook wel lekker zou zijn met asperges. Het maken van het bakje is zo makkelijk en geeft wel een héél leuk effect. Wist je trouwens dat het woord ragout uit het Frans komt? Ragoûter betekent namelijk: De smaak verbeteren. Nou dat is in deze vegetarische aspergeragout in een leuk bakje goed gelukt al zeg ik het zelf! I

k maakte de ragout met een lekkere chardonnay en deze proef je goed terug in de saus. Snel aan de slag!

De Herkomst van Aspergeragout

Aspergeragout kent zijn oorsprong in de Franse keuken, waar het woord “ragout” wordt gebruikt om een hartig stoofgerecht te beschrijven. Het woord zelf komt van het Franse “ragoûter”, wat “de smaak verbeteren” betekent. Deze term weerspiegelt perfect de manier waarop asperges in deze gerechten worden gebruikt om smaak en textuur toe te voegen.

Aspergeragout in een leuk bakje

Tijdens het aspergeseizoen, dat van april tot juni loopt, zijn asperges op hun best en worden ze veelvuldig gebruikt in diverse gerechten, waaronder ragout. Deze periode is een ware culinaire viering in veel Europese landen, vooral in Nederland en België, waar asperges vaak als “het witte goud” worden aangeduid.

Aspergeragout combineert de delicate smaak van asperges met een romige saus, vaak verrijkt met witte wijn zoals chardonnay. Dit gerecht is een eerbetoon aan seizoensgebonden ingrediënten en de kunst van het verfijnen van smaken. We gaan asperges ragout maken

Romige Aspergeragout in Knapperige Bladerdeegbakjes – Perfect Seizoensrecept

Aspergeragout in een leuk bakje asperges ragout maken

De Perfecte Aspergeragout Bereiden

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Aspergeragout in een leuk bakje

Aspergeragout in een leuk bakje

Deze romige aspergeragout geserveerd in zelfgemaakte bladerdeegbakjes combineert de delicate smaak van witte asperges met chardonnay en verse peterselie. Een indrukwekkend voorgerecht dat perfect is voor het aspergeseizoen

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 11 reacties
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht, voorgerecht
Keuken: European
Trefwoord: aspergeragout, asperges, bladerdeegbakjes, vegetarische ragout, witte asperges
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Servings: 2 personen
Author: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 1 doosje bladerdeeg - 10 plakjes)
  • 500 gram asperges
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 25 gram tarwebloem
  • 150 ml chardonnay
  • gemalen peper
  • zout
  • 1 ei losgeklopt
  • verse peterselie takjes - 1 klein bosje, fijngehakt

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • We gaan eerst de bakjes maken, haal het bladerdeeg uit de vriezer en ontdooi alle velletjes. We gebruiken dus 5 velletjes per persoon, als je dit te veel vind kun je evt ook 4 laagjes doen maar dan wordt je bakje wel wat lager.
  • Verwarm je oven voor op 200 graden. Één velletje gebruiken we als de bodem de rest leggen we op elkaar, steek met een vierkant vormpje het midden uit de rest van de blaadjes. Smeer de randjes in met het losgeklopte ei. Met een vork prik je in het midden wat gaatjes in het deeg. Leg ze op een bakpapier en zet in de oven tot ze mooi goudbruin zijn. (ongeveer 20 min)
  • Terwijl de bakjes in de oven staan gaan we de ragout maken.

De ragout maken

  • Schil de asperges en bewaar de schillen en de houtige kontjes, doe deze in een pan met een liter water. Voeg wat zout aan het water toe en leg de asperges in de pan. Kook de asperges wanneer het water kookt voor 8 minuutjes.
  • Haal ze daarna uit de pan en laat ze uitlekken, bewaar wel het kookvocht daar gaan we de ragout mee maken.
  • Neem een pan erbij en smelt hierin de boter, wanneer deze helemaal gesmolten is voeg je in één keer de bloem toe en roer dit door elkaar. Bak de bloem voor twee minuutjes : dat is je roux.
  • Voeg daarna de 150 ml chardonnay toe en roer de roux tot een gladde saus, deze zal dik zijn, schep er daarna met een soeplepel wat van het aspergevocht bij tot je een mooie gladde saus hebt van ragout dikte. Breng op smaak met zout en peper.
  • Hak de peterselie en voeg deze toe aan de ragout.
  • Snij als laatste de asperges in kleine stukjes en voeg ze toe aan de ragout. Maar bewaar er wel vier die je kunt gebruiken om in de bakjes te zetten.
Nutrition Facts
Aspergeragout in een leuk bakje
Amount per Serving
Calories
282
% Daily Value*
Fat
 
13
g
20
%
Saturated Fat
 
7
g
44
%
Trans Fat
 
0.4
g
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
4
g
Cholesterol
 
109
mg
36
%
Sodium
 
122
mg
5
%
Potassium
 
605
mg
17
%
Carbohydrates
 
21
g
7
%
Fiber
 
6
g
25
%
Sugar
 
6
g
7
%
Protein
 
10
g
20
%
Vitamin A
 
2321
IU
46
%
Vitamin C
 
14
mg
17
%
Calcium
 
84
mg
8
%
Iron
 
7
mg
39
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Aspergeragout in een leuk bakje? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Pasteitje met garnalenragout en verse bieslook

Zalm uit de oven met asperges

Luxe salade met burrata en balsamico dressing

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Aspergeragout in een leuk bakje

3 gedachten over “Aspergeragout in een leuk bakje”

4.91 from 11 votes (8 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept