Aspergeragout in een leuk bakje

Geschatte leestijd: 5 minuten

Het aspergeseizoen is in volle gang en ze zijn weer heerlijk dit jaar! Ik deed mee met een grappige contest met een aspergeselfie en moest daarna dus nog wel wat gaan doen met dit witte goud. Al eerder maakte ik een bladerdeeg bakje voor een lekkere garnalencocktail. Dus toen bedacht ik me dat het ook wel lekker zou zijn met asperges. Het maken van het bakje is zo makkelijk en geeft wel een héél leuk effect. Wist je trouwens dat het woord ragout uit het Frans komt? Ragoûter betekent namelijk: De smaak verbeteren. Nou dat is in deze vegetarische aspergeragout in een leuk bakje goed gelukt al zeg ik het zelf! I

k maakte de ragout met een lekkere chardonnay en deze proef je goed terug in de saus. Snel aan de slag!

Aspergeragout in een leuk bakje

De Herkomst van Aspergeragout

Aspergeragout kent zijn oorsprong in de Franse keuken, waar het woord “ragout” wordt gebruikt om een hartig stoofgerecht te beschrijven. Het woord zelf komt van het Franse “ragoûter”, wat “de smaak verbeteren” betekent. Deze term weerspiegelt perfect de manier waarop asperges in deze gerechten worden gebruikt om smaak en textuur toe te voegen.

Tijdens het aspergeseizoen, dat van april tot juni loopt, zijn asperges op hun best en worden ze veelvuldig gebruikt in diverse gerechten, waaronder ragout. Deze periode is een ware culinaire viering in veel Europese landen, vooral in Nederland en België, waar asperges vaak als “het witte goud” worden aangeduid.

Aspergeragout combineert de delicate smaak van asperges met een romige saus, vaak verrijkt met witte wijn zoals chardonnay. Dit gerecht is een eerbetoon aan seizoensgebonden ingrediënten en de kunst van het verfijnen van smaken.

Aspergeragout in een leuk bakje

En zo maak je de Aspergeragout in een leuk bakje:

-We gaan eerst de bakjes maken, haal het bladerdeeg uit de vriezer en ontdooi alle velletjes. We gebruiken dus 5 velletjes per persoon, als je dit te veel vind kun je evt ook 4 laagjes doen maar dan wordt je bakje wel wat lager.

-Verwarm je oven voor op 200 graden. Één velletje gebruiken we als de bodem de rest leggen we op elkaar, steek met een vierkant vormpje het midden uit de rest van de blaadjes. Smeer de randjes in met het losgeklopte ei. Met een vork prik je in het midden wat gaatjes in het deeg. Leg ze op een bakpapier en zet in de oven tot ze mooi goudbruin zijn. (ongeveer 20 min)

-Terwijl de bakjes in de oven staan gaan we de ragout maken.

De ragout maken

-Schil de asperges en bewaar de schillen en de houtige kontjes, doe deze in een pan met een liter water. Voeg wat zout aan het water toe en leg de asperges in de pan. Kook de asperges wanneer het water kookt voor 8 minuutjes.

-Haal ze daarna uit de pan en laat ze uitlekken, bewaar wel het kookvocht daar gaan we de ragout mee maken.

-Neem een pan erbij en smelt hierin de boter, wanneer deze helemaal gesmolten is voeg je in één keer de bloem toe en roer dit door elkaar. Bak de bloem voor twee minuutjes : dat is je roux.

-Voeg daarna de 150 ml chardonnay toe en roer de roux tot een gladde saus, deze zal dik zijn, schep er daarna met een soeplepel wat van het aspergevocht bij tot je een mooie gladde saus hebt van ragout dikte. Breng op smaak met zout en peper.

-Hak de peterselie en voeg deze toe aan de ragout.

-Snij als laatste de asperges in kleine stukjes en voeg ze toe aan de ragout. Maar bewaar er wel vier die je kunt gebruiken om in de bakjes te zetten. Vegetarische aspergeragout.

Aspergeragout in een leuk bakje

Aspergeragout in een leuk bakje

Pak de bakjes er ten slotte bij en zet ze op een mooi bord, zet twee asperges rechtop in het bakje en schep daarna de aspergeragout erbij Serveertip: Dezelfde chardonnay die je gebruikte met het koken, Proost!

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Aspergeragout in een leuk bakje

Aspergeragout in een leuk bakje

Het aspergeseizoen is in volle gang en ze zijn weer heerlijk dit jaar! Ik deed mee met een grappige contest met een aspergeselfie en moest daarna dus nog wel wat gaan doen met dit witte goud.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 10 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht, voorgerecht
Keuken: European
Trefwoord: asperges
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 282kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 1 doosje bladerdeeg
  • 500 gram asperges
  • 25 gram roomboter
  • 25 gram tarwebloem
  • 150 ml chardonnay
  • gemalen peper
  • zout
  • 1 ei losgeklopt
  • verse peterselie takjes

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • We gaan eerst de bakjes maken, haal het bladerdeeg uit de vriezer en ontdooi alle velletjes. We gebruiken dus 5 velletjes per persoon, als je dit te veel vind kun je evt ook 4 laagjes doen maar dan wordt je bakje wel wat lager.
  • Verwarm je oven voor op 200 graden. Één velletje gebruiken we als de bodem de rest leggen we op elkaar, steek met een vierkant vormpje het midden uit de rest van de blaadjes. Smeer de randjes in met het losgeklopte ei. Met een vork prik je in het midden wat gaatjes in het deeg. Leg ze op een bakpapier en zet in de oven tot ze mooi goudbruin zijn. (ongeveer 20 min)
  • Terwijl de bakjes in de oven staan gaan we de ragout maken.

De ragout maken

  • Schil de asperges en bewaar de schillen en de houtige kontjes, doe deze in een pan met een liter water. Voeg wat zout aan het water toe en leg de asperges in de pan. Kook de asperges wanneer het water kookt voor 8 minuutjes.
  • Haal ze daarna uit de pan en laat ze uitlekken, bewaar wel het kookvocht daar gaan we de ragout mee maken.
  • Neem een pan erbij en smelt hierin de boter, wanneer deze helemaal gesmolten is voeg je in één keer de bloem toe en roer dit door elkaar. Bak de bloem voor twee minuutjes : dat is je roux.
  • Voeg daarna de 150 ml chardonnay toe en roer de roux tot een gladde saus, deze zal dik zijn, schep er daarna met een soeplepel wat van het aspergevocht bij tot je een mooie gladde saus hebt van ragout dikte. Breng op smaak met zout en peper.
  • Hak de peterselie en voeg deze toe aan de ragout.
  • Snij als laatste de asperges in kleine stukjes en voeg ze toe aan de ragout. Maar bewaar er wel vier die je kunt gebruiken om in de bakjes te zetten.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Aspergeragout in een leuk bakje? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Pasteitje met garnalenragout en verse bieslook

Zalm uit de oven met asperges

Luxe salade met burrata en balsamico dressing

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

vegetarische aspergeragout

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Aspergeragout in een leuk bakje

5 gedachten over “Aspergeragout in een leuk bakje”

  1. Pingback: De allerbeste barbecue wijnen, perfecte combinatie - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Pasteitje met garnalenragout en verse bieslook - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Week 22 weekvlog Heerlijke Happen - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept