
Zo nu en dan heb je wel eens ergens enorm zin in. Ik weet niet of jij dat herkent? Zo ben ik fan van de welbekende caesar salade. Maar let wel de èchte zonder opsmuk! Want wat er soms geserveerd wordt als die salade is echt heel bijzonder. Allerlei extra toevoegingen zoals bacon, kip of garnalen. Tomaatjes en augurken ik heb de gekste dingen al voorbij zien komen op mijn bord. Nu moet ik bekennen dat ik zelf op mijn website ook een aangepast ceasar salade recept heb. Zelfs nog eerder geplaatst dan deze klassieker, maar ja fouten maken we allemaal toch? Zo postte ik dus laatst mijn salade op Instagram en ik kreeg gelijk de vraag: “ik wil dit ook maken maar wat is nou ècht het recept hoe het hoort?”. Dat zal ik je hier nu geven met dit basisrecept klassieke caesar salade. In 1924 bedacht door Ceasar Cardini in Tijuana Mexico. Het recept bestaat maar uit 8 ingrediënten. De saus eventueel wel aangevuld met wat mosterd, ansjovis en mayonaise. Eigenlijk een oersaaie salade dus, maar oh wat hou ik ervan!


basisrecept klassieke ceasar salade
Benodigdheden:
Ingrediënten:
- 2 stronkjes romaine sla
- 1 ei
- 1 bruin pistoletje
- 75 gram Parmezaanse kaas - dun gesneden plakjes
Voor de dressing:
- 4 el mayonaise
- 50 ml olijfolie
- 2 ansjovis filet
- sap van een halve citroen
- 1 tl worcestershiresaus
- 1 tl mosterd
En zo maak je het:
- Neem je keukenmachine erbij en doe hierin 25 gram Parmezaanse kaas, en de rest van de ingrediënten voor de dressing. Draai op hoog tempo een gladde dressing en zet in de koelkast tot gebruik. ( Wat overblijft is een aantal dagen in de koelkast te bewaren.)
- Kook het ei naar hoe jij wilt hard of zacht.
- Snijd de pistolet in stukjes en druppel wat olijfolie erop. Bak in de oven voor 8 minuutjes tot de stukjes krokant zijn.
- Snijd de sla en was het goed in een vergiet, eventueel goed droog draaien in een slacentrifuge. Anders droogdeppen met een schone theedoek.
- Doe de sla in een kom en druppel er wat dressing over, mix goed.
- Maak de salade af met de croutons, het ei, de dun gesneden Parmezaanse kaas.
- Druppel nog wat dressing over de salade en serveer.
- Heerlijk Happen!

Basisrecept klassieke caesar salade
Goed back to basics dus met dit basisrecept klassieke caesar salade. Schreef ik hierboven dat het een oersaaie salade is, natuurlijk met goede producten heb je ook daadwerkelijk niet veel nodig om lekker te eten. Wellicht is het daarom toch dat veel chef’s er van alles en nog wat aan toevoegen om hem wat luxer te maken. En op z’n tijd doe ik dat dus zelf ook met bijvoorbeeld uitgebakken bacon of stukjes gegrilde kip. Helaas tref je wel vaak salades aan waar de blaadjes romaine salade zwemmen in de dressing. Dat hoeft van mij dan weer niet…. ik druppel wat op de sla en hussel het dan goed. Een ceasar salade recept is dus helemaal niet duur, makkelijk gemaakt en staat zo op tafel. De croutons maak je zelf met een stukje stokbrood in de oven.
Nog meer lekkere salades maken?
- Probeer deze “kickstart” salade met bloemkoolrijst en avocado.
- Of de echte klassieke Griekse salade, hét originele recept.
- En deze overheerlijke Bic Mac salade is ook top.

Ook mijn favoriete salade!