Kruidige vegetarische champignon pilav

Kruidige vegetarische champignon pilav

Een kruidig en fijn rijstgerecht.
Kruidige vegetarische champignon pilav

Op mijn website stond nog geen pilav recept. Wat natuurlijk zonde is want het is erg lekker. En ook nog eens makkelijk te maken! Deze kruidige vegetarische champignon pilav heeft volop smaak. Dat komt door de specerijen maar ook door de saffraan. Die heeft een zeer herkenbare en duidelijke smaak. De één houdt ervan de ander niet dat is persoonlijk. De pilav rijst maken we dus met deze smaakmaker. Het geeft ook een mooi licht oranje kleurtje aan de rijst. Dat komt doordat de draadjes kleur afgeven aan het water. De champignons geven dit gerecht een lekker herfstig tintje. Deze pilav is helemaal vegetarisch maar wellicht ken je hem van de versie met kip.

pilav recept
Lekker herfstig met de champignons.
Kruidige vegetarische champignon pilav

Kruidige vegetarische champignon pilav

Een kruidig en fijn rijstgerecht.
5 van 5 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: basmati rijst, champignons, saffraan
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 2 personen
Auteur: Francine

Benodigdheden:

koekenpan
pan

Ingrediënten: 

  • 125 gram basmati rijst ( van bijv Tilda )
  • 1 bakje gemengde champignons400 gram
  • 1 teen knoflook
  • 1 witte ui

uit de voorraadkast:

  • olijfolie
  • 3 kardemompeulen
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kruidnagels
  • zout
  • 10 draadjes saffraan
  • 3 eetlepels amandelschaafsel

En zo maak je het:

  • Was de rijst in koud water tot het water helder is, laat daarna uitlekken in een vergiet.
  • Snijd de champignons in plakjes.
  • Neem je koekenpan erbij en doe er een scheut olijfolie in. Op laag vuur laat je hem warm worden. Voeg de kardemompeulen, laurier, kaneel, en kruidnagels toe. Laat deze een aantal minuutjes op laag vuur bakken zodat ze hun smaak aan de olie afgeven. Daarna haal je ze uit de pan.
  • Snijd de ui door het midden en dan in dunne plakjes. Voeg de helft hiervan toe aan de koekenpan met de champignons. Snipper de knoflook en voeg deze ook toe.
  • Schep de rijst in de koekenpan erbij en bak het geheel zodat de rijst overal een laagje olie heeft. Breng op smaak met zout.
  • Voeg nu 250 ml water toe en breng het geheel aan de kook. Laat het 5 minuten op hoog vuur koken. Roer de saffraan door de pan erbij en doe het deksel op de pan. Laat nog een aantal minuten zacht koken en zet dan het vuur uit. Met het deksel op de pan laat je de rijst rusten voor een minuut of 10 . De korrels nemen al het vocht op.
  • In een ander klein koekenpannetje bak je de rest van de ui goudgeel.
  • Schep de pilav in een schaal en maak af met de gebakken ui en amandelschaafsel.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
pilav rijst maken
We kruiden de rijst ook met saffraan. Deze heeft een zeer uitgesproken en herkenbare smaak.

Kruidige vegetarische champignon pilav

Een pilav recept waar komt dat eigenlijk vandaan? Het is een gerecht uit de Midden-Oosterse keuken. Perzië, India, Centraal Azië deze regio kent meerdere recepten. De pilav rijst maken doen we door de rijst te bakken in olie. Het doet een beetje denken aan risotto maken. Daar bak je namelijk ook eerst de rijst alvorens je vocht toevoegt. Deze kruidige vegetarische champignon pilav is zelfs vegan te noemen. We gebruiken alleen maar plantaardige producten. En dat past prima in een gevarieerd dieet. De champignons zorgen voor eiwitten en wat bite aan dit gerecht. De saffraan geeft hem een extra kruidige smaak. Zorg wel dat je goede saffraan koopt. Deze is wel wat prijzig maar geeft een prachtige kleur en smaak aan je gerechten.

Andere lekkere gerechten met rijst proberen?

Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!
Kruidige vegetarische champignon pilav
De champignons dienen als vleesvervanger in dit gerechtje. Hierdoor mis je helemaal geen vlees.

Nog meer inspiratie voor lekkere gerechten?

2 gedachten over “Kruidige vegetarische champignon pilav”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept