Geschatte leestijd: 5 minuten
Crostata, het lijkt op een Limburgse vlaai maar dat is het absoluut niet! Crostata is de bekendste Italiaanse taart en wordt in vele varianten gemaakt. Voor mij is er absoluut maar één topper en dat is die met jam. Deze eet ik al sinds kinds af aan en werd op elke verjaardag gebakken. Een echt nostalgisch recept dus! In onze culinaire reis door Italië kon een crostata recept dus zeker niet ontbreken. Lees mee in deze blog ” Crostata de Italiaanse jam taart ” hoé je deze fijne taart maakt. recept italiaanse crostata
Even een stukje historie
Crostata gaat terug tot de 15de eeuw. Het is eigenlijk een soort fruittaart van zanddeeg ( pasta frolla in Italiaans). Het fruit in deze taart wordt eigenlijk altijd gebruikt in de vorm van een jam. Meestal abrikoos, bosvruchten, kersen, perzik of bessen. Echter kun je ze ook vinden met Nutella en zijn er zelfs ook hartige varianten met vlees, vis en groenten.
Iedere regio, stad, dorp en zelfs huishouden heeft een eigen variant. De meeste Italianen zijn hier ook mee opgegroeid en het recept gaat dan door van generatie op generatie. Je kunt ze in Italië bij de bakkers (pasticceria) halen, daar worden ze in allerlei smaken en vormen in de vitrine getoond. Aangezien het een taart is denk je waarschijnlijk dat je dit eet als dessert of tussendoortje. Dat klopt, maar het is ook héél gebruikelijk om crostata als ontbijt te eten en ik kan je vertellen dat dat een prima ontbijtje is!
Crostata de Italiaanse jam taart
Zoals ik al zei, crostata gaat van generatie op generatie. De crostata die bij mijn in de familie gemaakt wordt, is die met bosvruchten jam. Deze werd ( en eigenlijk nog steeds) door mijn moeder voor verjaardagen, belangrijke momenten en soms ook zonder reden gemaakt. Wat ik nu ga delen is dus wel een ècht (geheim) familie recept, dus geniet er maar extra van als je deze overheerlijke taart eet! Het bloemetjes servies wat je in de foto’s ziet is van mijn inmiddels helaas overleden Oma. Je begrijpt dat ik daar heel voorzichtig mee ben en het koester. Ik kon dan ook niet anders dan de taart op dit servies op de foto zetten! Deze blog is dan ook een ode aan mijn Italiaanse Nonna.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Crostata de Italiaanse jam taart
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 300 gram bloem
- 150 gram roomboter - ( + extra om de vorm in te vetten )
- 150 gram kristalsuiker
- 4 eieren
- 225 gram bosbessenjam
- ½ tl bakingsoda
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Pak een beslagkom en doe hier de bloem en de suiker in. Voeg ook de bicarbonato (baking soda) toe. Dit is een soort bakpoeder, maar mocht je deze niet in huis hebben kun je dit weglaten.
- Splits bij 3 eieren het eigeel van het eiwit en bewaar beide apart in een kommetje. Voeg in het kommetje van de eidooiers, het hele ei toe. Het kommetje met de 3 eiwitten gebruik je later pas.
- Voeg de eidooiers en het hele ei toe aan de beslagkom met de andere ingrediënten. Kneed dit tot één geheel. Gebruik wel je handen, het deeg is namelijk heel bros dus met de keukenmachine werkt het minder goed.
- Zorg er voor dat het deeg een mooie gladde bal wordt. Wikkel het deeg in folie en leg voor een half uurtje in de koelkast.
- Haal na het rusten het deeg uit de koelkast en vet de bakvorm in met boter. Houd 1/3 van het deeg apart. Rol de overige 2/3 uit, bedek hiermee de bodem van de taartvorm. Raak niet in paniek als het deeg uit elkaar valt, dat gebeurt mij ook heel vaak. Bedek de bodem van de taart of quichevorm dan met de losse stukken als een soort van puzzel. Het deeg groeit toch weer aan elkaar tijdens het bakken.
- Zorg er voor dat je ook een klein randje maakt (anders lekt de jam er uit). Vul de taartvorm nu met de jam en zorg er voor dat de jam gelijk over de bodem is verdeeld. Doe dit met beleid, anders maak je het deeg kapot.
- Pak nu het overige deel van het deeg en rol hier slierten van. Zorg er voor dat ze ongeveer 1 centimeter dik zijn. Ook hier kan het deeg uit elkaar vallen. Geen paniek, je slierten mogen ook uit meerdere delen bestaan.
- Maak nu een rasterwerk boven op de taart. Zorg er voor dat de slierten tot aan de rand van de taartvorm komen.Houd een lange sliert over en maak hier een rand mee rondom de taart. Zo blijft het rasterwerk goed zitten en word je crostata één geheel.
- Ga met een mes heel voorzichtig langs de rand, zo dat de korst een beetje los komt van de taartvorm (anders blijft deze plakken tijdens het bakken). Bestrijk de bovenkant van het deeg met het eiwit wat je hebt bewaard. ( niet alles hoeft op het is nml veel eiwit van 3 eieren).
- Doe de crostata in de oven op 170 graden voor 30 tot 40 minuten. Het deeg moet goudbruin worden. Laat eerst goed afkoelen voordat je de taart aansnijdt!
- Heerlijk Happen!
Deze blog ” Crostata de Italiaanse jam taart ” is een bijdrage van Tim van La Cucina di Tim. Ook deze maand verraste hij ons weer met een mooi familie recept uit Italië. Met het verschijnen van deze blogs krijg je toch gelijk zin om naar Italië te vertrekken voor een fijne rondreis? Lukt je dat niet? Ga dan met ons mee op virtuele culinaire reis en laat je volgende maand weer verrassen met een nieuw recept!
Waar zijn we allemaal al geweest? Hier een aantal hele fijne stops:
Naar Rome waar we Gnocchi alla Romana aten.
Of naar Bari waar we leerden over orechiette.
Voor een fijne ijscoupe stopten we in Portofino.
In Lombardije aten we risotto.
We meerden aan in de haven van Genua voor… Pesto!
En altijd al je eigen pasta willen maken? Dat kan met dit recept!
Van de geboortegrond in Rapallo komt deze hele fijne notensaus.
Next stop ….. zie je volgende maand weer!
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
recept italiaanse crostata
Taart gaat er altijd in!
Lekker taartje was dit
al vaak een crostata geprobeerd! deze is de beste! ik gebruik 2 eieren, dat gaat prima.
Ik heb een gekartelde taartvorm van 30 cm diameter en 3,5 cm hoog. Het recept vermeldt de benodigde ingrediënten voor 6-12-18 personen. Maar hoeveel heb ik nodig voor mijn taartvorm?
Alvast bedankt voor een nuttige reactie.
De hoeveelheid aangegeven is voor 1 taart. Snijd je ruime punten kun je dus met 6 mensen er van eten. Snijd je ze wat smaller dan dus meer.
Een gemiddelde quichevorm zal zo rond jouw maatvoering uitkomen. Verdubbel je de ingrediënten dan zou ik er dus 2 taarten mee bakken.
Ik hoop dat het zo duidelijk is voor je. Gr Francine