Voortruffelijk lekkere Franse uiensoep

Voortruffelijk lekkere Franse uiensoep

Ja jongens klassiekers, ik ben er dol op! Lekkere recepten waarvan je van te voren al kunt gaan watertanden omdat je weet hoe het hoort te smaken en wat je ervan kunt verwachten. Eigenlijk moet je dus ook niet teveel aan dit soort recepten gaan rommelen want veelal wordt het er daar niet beter van. Waarom heb ik dat nu toch wel gedaan? Omdat ik een lekker soepje wilde maken als tussengerecht bij het kerstmenu. ( Overigens ook het hele jaar rond te maken hoor.) Om deze soep een beetje een extra luxe tintje te geven ging ik aan de slag met truffel… en zo ontstond deze voortruffelijk lekkere Franse uiensoep. Maak hem zelf maar en oordeel of hij niet minstens zo lekker is als het origineel.

Voortruffelijk lekkere Franse uiensoep
Leuk extraatje bij de soep is de eetbare bladerdeeg lepel.
Voortruffelijk lekkere Franse uiensoep

Voortruffelijk lekkere Franse uiensoep

Een heerlijk soepje, te gebruiken als tussengang bij je Kerstdiner.
0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Soep
Keuken: European
Trefwoord: basterdsuiker, roomboter, runderbouillon, truffel, ui
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 25 minuten
Porties: 1 pan
Auteur: Francine

Benodigdheden:

  • soeppan
  • koekenpan

Ingrediënten:

  • 2 kg witte uien
  • 50 ml truffelolie
  • 1 ltr runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 jeneverbessen
  • 4 el donkere basterdsuiker
  • peper

Voor de bladerdeeglepels:

  • 4 velletjes bladerdeeg
  • geraspte Parmezaanse kaas
  • gedroogde zwarte truffel gemalen

En zo maak je het:

  • Pel de uien en snijd ze in halve ringen.
  • Verhit de koekenpan en doe hier de truffelolie in. Bak de uien op middelhoge temperatuur al omscheppend tot ze mooi bruin worden. Voeg dan de basterdsuiker toe en laat ze op een laag pitje nog een minuutje of 10 karameliseren. Breng op smaak met wat zwarte peper.
  • Schep alles in de soeppan en voeg de bouillon, jeneverbessen en de laurier toe en laat lekker rustig pruttelen voor een uurtje.
  • In de tussentijd bakken we de bladerdeeglepels.
  • Verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Snijd lepels uit de ontdooide velletjes bladerdeeg en leg ze op een bakblik met bakpapier bekleed. Bestrooi met de Parmezaanse kaas en wat versgemalen zwarte gedroogde truffel. Bak voor 15 minuutjes tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Schep de soep in de kommen, en serveer met de bladerdeeg lepel.
  • Heerlijk Happen!

Notities

Wil je gemakkelijk de jeneverbessen en de laurier eruit vissen? Doe ze dan in een thee-ei wat je in de pan laat meekoken met de soep. 
Wat vind je van dit recept?
Voortruffelijk lekkere Franse uiensoep
Maak wat moois van je Kerst tafel voor dat extra luxe kerstgevoel.

Voortruffelijk lekkere Franse uiensoep

In dit recept maak ik dus gebruik van truffelolie om de uien in te bakken en gedroogde truffel om te strooien op de bladerdeeg-lepels. De truffelolie in de winkels bevatten meestal geen echte truffels omdat dit hysterisch duur is. De smaak aan de olie ontstaat door synthetische stoffen te maken van stofjes die ook in de echte truffel voorkomen, hierdoor heeft de olie wel het aroma van een truffel. Wel heb ik gebruik gemaakt van stukjes gedroogde truffel, deze kun je in een speciaalzaak of bij de groothandel kopen. Of ga eens naar een leuke Italiaanse traiteur, deze zal het ook wel verkopen. Gebruik er niet te veel van, want anders gaat die smaak echt overheersen.

Nog meer lekkere soepjes? Nou daar heb ik er genoeg van! Probeer maar eens één van deze soepjes:

Van een flinke pan hou je natuurlijk genoeg over, super lekker voor een no-waste 3e kerstdag.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

4 gedachten over “Voortruffelijk lekkere Franse uiensoep”

    1. Hi Anita, ik heb een potje gedroogde truffels gekocht bij de Sligro, maar je kunt het ook heel makkelijk online bestellen. Als je even zoekt op zwarte truffel komen er zat webwinkels als optie tevoorschijn. En anders even naar een delicatesse zaak bij je in de buurt die hebben het vaak ook wel. Gr Francine

  1. Pingback: Pappardelle met gamba en zwarte knoflook - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Papardelle carbonara - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept