pompoen kaasfondue stoofpotje

Pompoen kaasfondue stoofpotje

Het wil dat dit gerechtje zéker op mijn blog terecht gekomen is door mijn man. Die was heel erg enthousiast over dit gerechtje. De eerste keer dat ik het maakte smolt de kaas niet goed genoeg naar mijn zin. Toen gaf hij al aan dat hij dit zeker nog wel een keer wilde eten, mislukt of niet. Nou dat zijn de betere berichten toch? Ik ging terug naar de winkel en haalde en lekkere smeltkaas uit de Elzas, Frankrijk. Nu staat dit gebied ook bekend om zijn “tartiflette” een soort gratin van kaas, aardappelen, uien. Ik gaf er mijn eigen draai aan met dit pompoen kaasfondue stoofpotje. Het is een machtig geheel, en past dus heel goed in winterse tijden als je zin hebt om lekker op te warmen.

pompoen kaasfondue stoofpotje
De kaas smelt en geeft smaak aan het hele gerecht.

Pompoen kaasfondue stoofpotje

Wintertijd, tijd voor hart en buikverwarmende gerechtjes! Zo ook met dit pompoen kaasfondue stoofpotje.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd25 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: munster, pompoen, spekjes, tartiflette
Porties: 2 personen
Auteur: Francine

Equipment

  • koekenpan
  • ovenschaaltjes

Ingrediënten

  • 1 Le Rustique Munster kaasje ( verkrijgbaar bij Albert Heijn / kaasboer)
  • 250 gram pompoenblokjes
  • 2 uien
  • 100 gr spekjes
  • 200 gr krieltjes in schil
  • per bakje 2 tot 3 el geraspte oude kaas
  • 3 el persillade
  • olijfolie

Instructies

  • Maak de pompoen schoon en snijd hem in kleine blokjes, je hebt dus niet een hele pompoen nodig, gebruik de rest voor een soepje of ander gerecht. Je kunt ook kant en klaar blokjes kopen.
  • Snipper de ui en snijd de krieltjes ook in stukjes, deze hoef je verder niet te koken.
  • Neem een koekenpan erbij en doe hier wat olijfolie in, bak eerst de ui glazig en voeg dan de krieltjes, pompoen, spekjes en persillade toe. Bak het geheel een minuutje of 10 op middelhoog vuur.
  • Neem de ovenschaaltjes erbij en verdeel de inhoud van de koekenpan over de schaaltjes.
  • Strooi de oude kaas eroverheen, bedek met de in twee helften gesneden Munster kaas. Let op snijkant naar beneden. De oranje korst van deze kaas kun je eten.
  • Zet in een voorverwarmde oven op 210 graden voor 25/30 minuutjes tot de kaas mooi gesmolten is.
  • Haal uit de oven en laat heel even afkoelen voordat je aanvalt!
  • Heerlijk Happen!

Notities

Deze kaas is wel een echte Franse “stinkkaas” , wil je een kaasje met iets minder geur kies  dan voor bijvoorbeeld een hele zachte camembert. 
Pompoen kaasfondue stoofpotje
Pas op met eten, gelijk uit de oven is het loeiheet!

Pompoen kaasfondue stoofpotje

Munster kaas? Dat klinkt wel heel erg Duits hoor…. Nou dat kan opzich ook wel kloppen want Munster is een kleine plaats in de Vogezen in het oosten van Frankrijk. Duitsland en Zwitserland liggen vlakbij. De huizen daar hebben die typische steen-houtbalken look die onmiskenbaar bij die regio hoort. De naam Munster is afgeleid van van het Latijnse woord Monasterium wat klooster betekent. In vroeger tijden werd deze kaas ook bij dit soort kloosters vervaardigd. Als sinds 1969 heeft de Munster het AOC-keurmerk. Koop je deze kaas bewaar hem dan in een afgesloten doos want hij stinkt goed! De korst is gewoon eetbaar dus deze hoef je er niet af te halen voordat hij de oven ingaat.

Nog meer lekkere recepten maken waar flink wat kaas in gebruikt wordt? Maak dan eens een van de volgende:

Pompoen kaasfondue stoofpotje
Dit Franse kaasje is wel een beetje een “stinker”, maar oh wat lekker smaakt het!
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *