pompoen kaasfondue stoofpotje

Pompoen kaasfondue stoofpotje

Geschatte leestijd: 3 minuten

Het wil dat dit gerechtje zéker op mijn blog terecht gekomen is door mijn man. Die was heel erg enthousiast over dit gerechtje. De eerste keer dat ik het maakte smolt de kaas niet goed genoeg naar mijn zin. Toen gaf hij al aan dat hij dit zeker nog wel een keer wilde eten, mislukt of niet. Nou dat zijn de betere berichten toch? Ik ging terug naar de winkel en haalde en lekkere smeltkaas uit de Elzas, Frankrijk. Nu staat dit gebied ook bekend om zijn “tartiflette” een soort gratin van kaas, aardappelen, uien. Ik gaf er mijn eigen draai aan met dit pompoen kaasfondue stoofpotje. Het is een machtig geheel, en past dus heel goed in winterse tijden als je zin hebt om lekker op te warmen. pompoen kaasfondue recept

pompoen kaasfondue stoofpotje
De kaas smelt en geeft smaak aan het hele gerecht.

Pompoen kaasfondue stoofpotje

Munster kaas? Dat klinkt wel heel erg Duits hoor…. Nou dat kan opzich ook wel kloppen want Munster is een kleine plaats in de Vogezen in het oosten van Frankrijk. Duitsland en Zwitserland liggen vlakbij. De huizen daar hebben die typische steen-houtbalken look die onmiskenbaar bij die regio hoort. De naam Munster is afgeleid van van het Latijnse woord Monasterium wat klooster betekent.

Pompoen kaasfondue stoofpotje
Pas op met eten, gelijk uit de oven is het loeiheet!

In vroeger tijden werd deze kaas ook bij dit soort kloosters vervaardigd, en tot op de dag van vandaag wordt deze traditie voortgezet. Sinds 1969 heeft de Munster het AOC-keurmerk, wat aangeeft dat het een ambachtelijk en kwalitatief hoogwaardig product is.

Als je deze kaas koopt, is het raadzaam om hem in een afgesloten doos te bewaren vanwege de sterke geur. De korst van de kaas is volledig eetbaar, dus hoef je deze niet te verwijderen voordat je de kaas in de oven plaatst. Het genieten van deze heerlijke kaas heeft dan ook een rijke historie die teruggaat tot het verleden!

Pompoen kaasfondue stoofpotje
Dit Franse kaasje is wel een beetje een “stinker”, maar oh wat lekker smaakt het!

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

pompoen kaasfondue stoofpotje

Pompoen kaasfondue stoofpotje

Wintertijd, tijd voor hart en buikverwarmende gerechtjes! Zo ook met dit pompoen kaasfondue stoofpotje.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 28 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: munster, pompoen, spekjes, tartiflette
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 315kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

ovenschaaltjes

Ingrediënten:

  • 1 Le Rustique Munster kaasje - ( verkrijgbaar bij Albert Heijn / kaasboer)
  • 250 gram pompoenblokjes
  • 2 uien
  • 100 gr spekjes
  • 200 gr krieltjes in schil
  • per bakje 2 tot 3 el geraspte oude kaas
  • 3 el Persillade (kruidenmix)
  • olijfolie

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Maak de pompoen schoon en snijd hem in kleine blokjes, je hebt dus niet een hele pompoen nodig, gebruik de rest voor een soepje of ander gerecht. Je kunt ook kant en klaar blokjes kopen.
  • Snipper de ui en snijd de krieltjes ook in stukjes, deze hoef je verder niet te koken.
  • Neem een koekenpan erbij en doe hier wat olijfolie in, bak eerst de ui glazig en voeg dan de krieltjes, pompoen, spekjes en persillade toe. Bak het geheel een minuutje of 10 op middelhoog vuur.
  • Neem de ovenschaaltjes erbij en verdeel de inhoud van de koekenpan over de schaaltjes.
  • Strooi de oude kaas eroverheen, bedek met de in twee helften gesneden Munster kaas. Let op snijkant naar beneden. De oranje korst van deze kaas kun je eten.
  • Zet in een voorverwarmde oven op 210 graden voor 25/30 minuutjes tot de kaas mooi gesmolten is.
  • Haal uit de oven en laat heel even afkoelen voordat je aanvalt!
  • Heerlijk Happen!
Deze kaas is wel een echte Franse “stinkkaas” , wil je een kaasje met iets minder geur kies  dan voor bijvoorbeeld een hele zachte camembert. 
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Of deze broccoli salade met oude kaas.

Zeker eens het Franse kaasplankje maken, dat is genieten!

Deze toast met bramensaus en geitenkaas.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

pompoen kaasfondue recept

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Pompoen kaasfondue stoofpotje

8 gedachten over “Pompoen kaasfondue stoofpotje”

  1. Pingback: Stoofpot sukadelappen met kastanjechampignons - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Geitenkaas paddestoelen fondue met knoflookbrood - Heerlijke Happen

  3. Pingback: In ahornsiroop gegrilde pompoen met walnoot - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Zeeuwse foodbloggers lunch met lokale producten - Heerlijke Happen

  5. Pingback: Gebakken kalkoen met pompoensalade - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept