Zalm en croute met kruiden

Zalm en croute met kruiden

Zalm en croute met kruiden

Klassiekers. Er zijn van die recepten die al jaar en dag bestaan. Vaak rond de kerstdagen komen deze dan weer tevoorschijn omdat ze gewoon bij het seizoen horen. Of ze kunnen gewoon niet op de kersttafel ontbreken. Zo ook deze zalm en croute met kruiden! Een ware klassieker in een krokant jasje. Dit jaar verscheen hij als mooi bijgerecht op mijn kersttafel. Lekker verpakt in vers bladerdeeg en met een combinatie van heerlijke verse kruiden. En dat zijn in recept ook gelijk wel de smaakmakers. Natuurlijk heeft een goede verse zalm ook genoeg smaak maar de kruiden geven het nèt wat extra’s. In recept gebruik ik bijvoorbeeld verse dille en oregano, alleen al de geur die deze kruiden afgeven is heerlijk. Terwijl de zalm in de oven stond te bakken kwam mij dochter haar neus achterna de keuken inlopen. “Mam wat ruikt het hier lekker in de keuken zeg”. Nou dat zegt genoeg toch?

Dit heb je nodig voor 2 pakketjesZalm en croute met kruiden

  • 1 stuk zalm (20 cm lang verdeeld in twee)
  • 2 rollen bladerdeeg
  • 4 handjes verse spinazie
  • 5 takjes verse dille
  • 3 takjes verse oregano
  • 1 zakje verse platte peterselie
  • zout/peper
  • 3 takjes verse tijm
  • 4 blaadjes salie
  • half bakje mascarpone (125 gram)
  • 1 losgeklopt ei

En zo maak je het:

-Verwarm eerst je oven voor op 200 graden

-Haal de rollen vers bladerdeeg uit de koelkast en leg ze op het aanrecht, als ze iets warmer worden dan rollen ze makkelijker uit.

-Pak de zalm erbij en snij deze met een scherp mes door het midden.

-Neem alle verse kruiden erbij en haal de blaadjes van de stokjes af, alleen bij de verse platte peterselie kun je die er gewoon aan laten zitten. Doe ze vervolgens in je keukenmachine met de spinazie en de mascarpone en mix het geheel tot een gladde kruidenmousse.Zalm en croute met kruiden

-Pak de vellen bladerdeeg erbij en leg hierop de zalm, besmeer vervolgens de zalm met de kruidenmousse. Mag best een lekkere dikke laag zijn. Vouw daarna het pakketje mooi dicht. De rollen bladerdeeg zijn te groot voor deze stukken zalm, dus van het bladerdeeg wat overblijft maak je leuke figuurtjes. Ik nam een uitsteker met stervorm erbij en versierde hier de bovenkant van het pakketje mee. Zalm en croute met kruiden

-Besmeer als laatste het pakketje met het losgeklopte ei en zet het dan in de oven. Bak het geheel voor een minuut of 25 tot 30 tot het deeg mooi goudbruin is gekleurd.

Zalm en croute met kruidenZalm en croute met kruiden

Haal ten slotte de zalm uit de oven en serveer hem op een mooi bord. En daar heb je hem dan: een prachtig bijgerecht voor de kerst-tafel: Heerlijk Happen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *