Focaccia met Rozemarijn en Knoflook – Italiaans Platbrood Recept

🕒 Bereidingstijd: 50 minuten  👨‍🍳 Moeilijkheid: ★★☆☆☆

Deze focaccia met rozemarijn en knoflook is het perfecte Italiaanse platbrood! In 90 minuten (waarvan 30 min rijzen) maak je knapperig brood met kruidige olijfolie. Perfect bij soep, pasta of gewoon als snack – een echte thuisbakkers favoriet die altijd lukt.

Francine kookt een Focaccia met rozemarijn en knoflook. Dit brood zal het goed doen op een feestje of gewoon op een zondagmiddag bij een lekker soepje of BBQ. 

Wat is Focaccia? Het Italiaanse Platbrood Uitgelegd

Focaccia is een Italiaans plat brood dat oorspronkelijk afkomstig is uit de regio Ligurië. Het wordt vaak beschouwd als een soort pizza, maar dan zonder beleg. Focaccia is een veelzijdig en smaakvol brood dat perfect is als bijgerecht of als snack.

Focaccia met rozemarijn en knoflook

Het traditionele focaccia-recept bestaat uit bloem, water, olijfolie, zout en gist. Het deeg wordt gekneed, gerold tot een platte vorm en vervolgens ingesmeerd met olijfolie en bestrooid met zeezout en kruiden. Focaccia kan ook worden belegd met tomaten, uien, kaas, olijven en andere ingrediënten naar keuze.

Focaccia is relatief eenvoudig te maken en is perfect voor thuisbakkers die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.

Tegenwoordig zijn er vele varianten mogelijk met en zonder olijfjes of zongedroogde tomaten, maar mijn favoriet blijft toch dit focaccia recept foccacia met rozemarijn en knoflook.

Focaccia met rozemarijn en knoflook

Focaccia is heerlijk als bijgerecht bij pasta, salades en soepen, maar kan ook worden gebruikt als basis voor sandwiches en belegde broodjes. Het is een populair brood in de Italiaanse keuken en wordt steeds vaker wereldwijd gegeten vanwege de veelzijdigheid en smaak.

Stap-voor-stap Bereiding van het recept

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Focaccia met rozemarijn en knoflook

Focaccia met Rozemarijn, Knoflook en Kruidige Olijfolie

Klassiek Italiaans platbrood met gistdeeg, kruidige olijfolie en zeezout – perfect BBQ bijgerecht dat makkelijker te maken is dan je denkt

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 33 reacties
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Focaccia
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Rijzen: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Servings: 4 personen
Author: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 1 theelepel suiker
  • 2 1/2 theelepel gist
  • 75 ml warm water op 45 graden
  • 250 gram bloem tipo 00
  • 1/4 theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie - extra vergine
  • Takje verse rozemarijn
  • 2 eetlepels knoflookpoeder
  • 1 eetlepel zeezout als garnering
  • 1 bakje warm water

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 240 graden.
  • Meng gist met 75ml lauwwarm water (25°C) en suiker. Laat 10-15 min schuimen – als het niet schuimt is gist dood. Verse gist werkt beter dan oude.
  • Meng daarna het gistmengsel met de bloem en het zout, roer het goed door en voeg 1 eetlepel per keer het warme water uit het extra bakje met water toe, tot alle bloem is opgenomen. Als het een samenhangend deeg is leg je het op een met bloem bestoven werkblad en kneed je het tot een mooi elastisch deeg is.
  • Neem een grote kom en doe hier de olijfolie in en leg het deeg in de kom, draai het even zodat het hele deeg een laagje olie heeft, dek het af met een vochtige doek en laat het deeg 30 minuten rijzen tot het verdubbeld is.
  • Druk de lucht uit het deeg en kneed het even kort door en druk het dan uit tot een mooie lap en leg hem op een licht ingevette bakplaat, bestrijk met wat olijfolie en duw met je vingers wat kuiltjes erin.
  • Bestrooi het deeg met de rozemarijn blaadjes, het knoflookpoeder en als laatse het zeezout.
  • Bak als laatste de foccacia in de oven af in ongeveer 10-20 minuutjes, lekkere tapenade erbij
Water temperatuur: 25°C is optimaal voor gist activiteit
Nutrition Facts
Focaccia met Rozemarijn, Knoflook en Kruidige Olijfolie
Amount per Serving
Calories
260
% Daily Value*
Fat
 
6
g
9
%
Saturated Fat
 
1
g
6
%
Polyunsaturated Fat
 
2
g
Monounsaturated Fat
 
2
g
Sodium
 
36
mg
2
%
Potassium
 
238
mg
7
%
Carbohydrates
 
42
g
14
%
Fiber
 
4
g
17
%
Sugar
 
1
g
1
%
Protein
 
9
g
18
%
Vitamin C
 
0.01
mg
0
%
Calcium
 
35
mg
4
%
Iron
 
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Focaccia met rozemarijn en knoflook? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Zoete aardappelsalade met yoghurt dressing

Knoflook mossel pasta met lamsoor

Of deze Eendenborst spies met abrikozen

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hapjes » Focaccia met Rozemarijn en Knoflook – Italiaans Platbrood Recept

12 gedachten over “Focaccia met Rozemarijn en Knoflook – Italiaans Platbrood Recept”

  1. Pingback: Italiaanse focaccia het brood van goud - Heerlijke Happen

  2. Pingback: De Paris Brest uit de keuken van Roos - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Kippendij gestoofd in Italiaanse kruiden - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Lekkere broccoli prei soep met focaccia - Heerlijke Happen

  5. Pingback: Italiaans tiramisu recept - Heerlijke Happen

  6. Pingback: Italiaanse castagnaccio taart van kastanjemeel - Heerlijke Happen

  7. Pingback: Een vegan switch wortel kikkererwtensoep - Heerlijke Happen

  8. Pingback: Kipdrumsticks in bier met rozemarijn - Heerlijke Happen

  9. Pingback: Pastasaus à la Francine - Heerlijke Happen

  10. Pingback: Parel couscous salade met zongedroogde tomaatjes - Heerlijke Happen

4.94 from 33 votes (30 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept