Focaccia met rozemarijn en knoflook

Estimated reading time: 4 minuten

Francine kookt een Focaccia met rozemarijn en knoflook. Dit brood zal het goed doen op een feestje of gewoon op een zondagmiddag bij een lekker soepje of BBQ. 

Focaccia is een Italiaans plat brood dat oorspronkelijk afkomstig is uit de regio Ligurië. Het wordt vaak beschouwd als een soort pizza, maar dan zonder beleg. Focaccia is een veelzijdig en smaakvol brood dat perfect is als bijgerecht of als snack.

Het traditionele focaccia-recept bestaat uit bloem, water, olijfolie, zout en gist. Het deeg wordt gekneed, gerold tot een platte vorm en vervolgens ingesmeerd met olijfolie en bestrooid met zeezout en kruiden. Focaccia kan ook worden belegd met tomaten, uien, kaas, olijven en andere ingrediënten naar keuze.

Focaccia is relatief eenvoudig te maken en is perfect voor thuisbakkers die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.

Tegenwoordig zijn er vele varianten mogelijk met en zonder olijfjes of zongedroogde tomaten, maar mijn favoriet blijft toch dit focaccia recept foccacia met rozemarijn en knoflook.

Focaccia met rozemarijn en knoflook

En dit is hoe je dit focaccia recept maakt:

-Verwarm de oven voor op 240 graden.

-Meng de suiker, gist, en 75 ml warm water in een kom en laat dit staan tot het gaat schuimen, dit is na ongeveer 10 minuten.

-Meng daarna het gistmengsel met de bloem en het zout, roer het goed door en voeg 1 eetlepel per keer het warme water uit het extra bakje met water toe, tot alle bloem is opgenomen. Als het een samenhangend deeg is leg je het op een met bloem bestoven werkblad en kneed je het tot een mooi elastisch deeg is.

-Neem een grote kom en doe hier de olijfolie in en leg het deeg in de kom, draai het even zodat het hele deeg een laagje olie heeft, dek het af met een vochtige doek en laat het deeg  30 minuten rijzen tot het verdubbeld is.

Focaccia met rozemarijn en knoflook

-Druk de lucht uit het deeg en kneed het even kort door en druk het dan uit tot een mooie lap en leg hem op een licht ingevette bakplaat, bestrijk met wat olijfolie en duw met je vingers wat kuiltjes erin.

-Bestrooi het deeg met de rozemarijn blaadjes, het knoflookpoeder en als laatse het zeezout.

-Bak als laatste de foccacia in de oven af in ongeveer 10-20 minuutjes, lekkere tapenade erbij: Héérlijk happen!

Focaccia is heerlijk als bijgerecht bij pasta, salades en soepen, maar kan ook worden gebruikt als basis voor sandwiches en belegde broodjes. Het is een populair brood in de Italiaanse keuken en wordt steeds vaker wereldwijd gegeten vanwege de veelzijdigheid en smaak.

Focaccia met rozemarijn en knoflook

Focaccia met rozemarijn en knoflook

Dit brood zal het goed doen op een feestje of gewoon op een zondagmiddag bij een lekker soepje of BBQ.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 33 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Focaccia
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 1 theelepel suiker
  • 2 1/2 theelepel gist
  • 75 ml warm water op 45 graden
  • 250 gram bloem
  • 1/4 theelepel zout
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • Takje verse rozemarijn
  • 2 eetlepels knoflookpoeder
  • 1 eetlepel zeezout als garnering
  • 1 bakje warm water

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 240 graden.
  • Meng de suiker, gist, en 75 ml warm water in een kom en laat dit staan tot het gaat schuimen, dit is na ongeveer 10 minuten.
  • Meng daarna het gistmengsel met de bloem en het zout, roer het goed door en voeg 1 eetlepel per keer het warme water uit het extra bakje met water toe, tot alle bloem is opgenomen. Als het een samenhangend deeg is leg je het op een met bloem bestoven werkblad en kneed je het tot een mooi elastisch deeg is.
  • Neem een grote kom en doe hier de olijfolie in en leg het deeg in de kom, draai het even zodat het hele deeg een laagje olie heeft, dek het af met een vochtige doek en laat het deeg 30 minuten rijzen tot het verdubbeld is.
  • Druk de lucht uit het deeg en kneed het even kort door en druk het dan uit tot een mooie lap en leg hem op een licht ingevette bakplaat, bestrijk met wat olijfolie en duw met je vingers wat kuiltjes erin.
  • Bestrooi het deeg met de rozemarijn blaadjes, het knoflookpoeder en als laatse het zeezout.
  • Bak als laatste de foccacia in de oven af in ongeveer 10-20 minuutjes, lekkere tapenade erbij
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Focaccia met rozemarijn en knoflook? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Zoete aardappelsalade met yoghurt dressing of Knoflook mossel pasta met lamsoor of deze Eendenborst spies met abrikozen

Knoflook mossel pasta met lamsoor

Eendenborst spies met abrikozen

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Focaccia met rozemarijn en knoflook

Start » Recepten » Hapjes » Focaccia met rozemarijn en knoflook

2 gedachten over “Focaccia met rozemarijn en knoflook”

4.94 from 33 votes (30 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept