🕒 Bereidingstijd: 50 minuten 👨🍳 Moeilijkheid: ★★☆☆☆
Deze focaccia met rozemarijn en knoflook is het perfecte Italiaanse platbrood! In 90 minuten (waarvan 30 min rijzen) maak je knapperig brood met kruidige olijfolie. Perfect bij soep, pasta of gewoon als snack – een echte thuisbakkers favoriet die altijd lukt.
Francine kookt een Focaccia met rozemarijn en knoflook. Dit brood zal het goed doen op een feestje of gewoon op een zondagmiddag bij een lekker soepje of BBQ.
Wat is Focaccia? Het Italiaanse Platbrood Uitgelegd
Focaccia is een Italiaans plat brood dat oorspronkelijk afkomstig is uit de regio Ligurië. Het wordt vaak beschouwd als een soort pizza, maar dan zonder beleg. Focaccia is een veelzijdig en smaakvol brood dat perfect is als bijgerecht of als snack.

Het traditionele focaccia-recept bestaat uit bloem, water, olijfolie, zout en gist. Het deeg wordt gekneed, gerold tot een platte vorm en vervolgens ingesmeerd met olijfolie en bestrooid met zeezout en kruiden. Focaccia kan ook worden belegd met tomaten, uien, kaas, olijven en andere ingrediënten naar keuze.
Focaccia is relatief eenvoudig te maken en is perfect voor thuisbakkers die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.
Tegenwoordig zijn er vele varianten mogelijk met en zonder olijfjes of zongedroogde tomaten, maar mijn favoriet blijft toch dit focaccia recept foccacia met rozemarijn en knoflook.

Focaccia is heerlijk als bijgerecht bij pasta, salades en soepen, maar kan ook worden gebruikt als basis voor sandwiches en belegde broodjes. Het is een populair brood in de Italiaanse keuken en wordt steeds vaker wereldwijd gegeten vanwege de veelzijdigheid en smaak.
Stap-voor-stap Bereiding van het recept
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Focaccia met Rozemarijn, Knoflook en Kruidige Olijfolie
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Print Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 1 theelepel suiker
- 2 1/2 theelepel gist
- 75 ml warm water op 45 graden
- 250 gram bloem tipo 00
- 1/4 theelepel zout
- 2 eetlepels olijfolie - extra vergine
- Takje verse rozemarijn
- 2 eetlepels knoflookpoeder
- 1 eetlepel zeezout als garnering
- 1 bakje warm water
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 240 graden.
- Meng gist met 75ml lauwwarm water (25°C) en suiker. Laat 10-15 min schuimen – als het niet schuimt is gist dood. Verse gist werkt beter dan oude.
- Meng daarna het gistmengsel met de bloem en het zout, roer het goed door en voeg 1 eetlepel per keer het warme water uit het extra bakje met water toe, tot alle bloem is opgenomen. Als het een samenhangend deeg is leg je het op een met bloem bestoven werkblad en kneed je het tot een mooi elastisch deeg is.
- Neem een grote kom en doe hier de olijfolie in en leg het deeg in de kom, draai het even zodat het hele deeg een laagje olie heeft, dek het af met een vochtige doek en laat het deeg 30 minuten rijzen tot het verdubbeld is.
- Druk de lucht uit het deeg en kneed het even kort door en druk het dan uit tot een mooie lap en leg hem op een licht ingevette bakplaat, bestrijk met wat olijfolie en duw met je vingers wat kuiltjes erin.
- Bestrooi het deeg met de rozemarijn blaadjes, het knoflookpoeder en als laatse het zeezout.
- Bak als laatste de foccacia in de oven af in ongeveer 10-20 minuutjes, lekkere tapenade erbij
Wil je meer recepten uitproberen zoals Focaccia met rozemarijn en knoflook? Kijk dan eens naar onderstaande recepten
Zoete aardappelsalade met yoghurt dressing
Knoflook mossel pasta met lamsoor
Of deze Eendenborst spies met abrikozen
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Het lekkerste brood voor bij de BBQ
Pingback: Italiaanse focaccia het brood van goud - Heerlijke Happen
Pingback: De Paris Brest uit de keuken van Roos - Heerlijke Happen
Pingback: Kippendij gestoofd in Italiaanse kruiden - Heerlijke Happen
Pingback: Lekkere broccoli prei soep met focaccia - Heerlijke Happen
Pingback: Italiaans tiramisu recept - Heerlijke Happen
Pingback: Italiaanse castagnaccio taart van kastanjemeel - Heerlijke Happen
Pingback: Een vegan switch wortel kikkererwtensoep - Heerlijke Happen
Pingback: Kipdrumsticks in bier met rozemarijn - Heerlijke Happen
Altijd lekker
Pingback: Pastasaus à la Francine - Heerlijke Happen
Pingback: Parel couscous salade met zongedroogde tomaatjes - Heerlijke Happen