Francine bij Liquido d’Oro, heerlijke olijfolie

Geschatte leestijd: 7 minuten

Francine bij Liquido d’Oro

Voor deze Francine bij Liquido d’Oro had ik graag het vliegtuig gepakt en naar Italië afgereisd, maar helaas zit het hoofdkantoor gewoon in Nederland. Dus pakte ik mijn auto en reisde af naar Driebergen waar in een prachtig bosgebied het kantoor gevestigd is. Francine bij Liquido d’Oro: Nieuwsgierig naar het verhaal achter de zwarte flesjes en de “vet lekkere” olijf olie van deze “New generation Olive Oil makers”.

Hoe het allemaal begon:

Neem één jongen die geslaagd is voor zijn Havo diploma maar nog geen idee heeft wat hij wil doen, en laat deze jongen dan de trein pakken om wat van de wereld te ontdekken. Dit deed Ridder Drost en het bracht hem naar de glooiende heuvels van het Toscaanse landschap. Hier onder de mediterrane zon ging hij aan de slag op de olijfgaarden. De olijfboeren leerden hem de fijne kneepjes van het vak.

Van het plukken van de olijven tot het verwerken tot de olie en het bottelen van dit vloeibare goud. En dit hoorde hij meer dan eens om zich heen ” Il Liquido d’Oro”… Verrast door de pure smaak had hij het gevoel dit te moeten delen. Ridder stuurde flesjes naar familie en vrienden. En waar dit op haast een klein export bedrijf begon te lijken was het idee geboren om dit om te zetten naar een echt bedrijf.

Olie uit Italië:

francine bij Liquido d'Oro

Italië staat wel bekend om zijn olijfolie en de kwaliteit hiervan. En deze kwaliteit wordt goed bewaakt. Door de instanties in Italië die controles uitvoeren en door zich te laten certificeren. Ook vind je deze terug op het etiket. De olijfolie komt uit meerdere delen van Italië. Zo werken ze samen met meerdere boeren die allemaal hun eigen ras olijven kweken. En daar zit net als bij druiven veel verschil in.

De verschillende bodemsoorten geven de olijven een andere smaak. De ene olijf smaakt wat grassig de andere weer wat peperig. Alle boeren waarmee wordt samengewerkt zijn biologische boeren. Met respect voor de natuur, zonder bestrijdingsmiddelen of groeimiddelen voor de bomen.

Extra vergine:

Alle olijfolie van Liquido d’Oro is extra vergine. Daar hoor je vaak wat over maar wat het nou precies betekent legt Lonneke mij uit: Het is de eerste onbehandelde persing olijfolie. Binnen 6 uur na het plukken worden de olijven geperst. Dit is een koude persing. Super belangrijk is dat de zuurgraad onder de 0.8% ligt. Door op deze manier te werken behoud de olie zijn smaak. De olijven worden niet onder druk geperst maar met schoepen en in een gesloten systeem zodat er geen zuurstof bij komt. Zo worden deze processen allemaal goed bewaakt om de kwaliteit subliem te houden en alleen het beste in de fles te bottelen.

De bomen:

Je hebt ze op vakantie vast wel eens zien staan, van die prachtige dikke bomen op de glooiende hellingen. Voor de kwaliteit van de olie is het natuurlijk erg belangrijk dat de bomen goed behandeld worden. Maar zo vertelt Lonneke de bomen worden ook wel liefdevol genegeerd… Dit betekend dat de bomen een tijdje niet bemest en bewaterd worden.

De boom moet hierdoor zelf zijn best doen om alle voedingsstoffen uit de bodem te halen en dat geeft meer smaak aan de olijven. Natuurlijk worden ze gesnoeid. Dit zorgt ervoor dat de olijven aan de boom zoveel mogelijk zonlicht krijgen. Zo werkt Ridder samen met boeren uit Puglia in de hak van Italië, Foggia zuid-Italië en ook Toscane en andere regio’s.

De olie blenden:

Om de lekkerste olie te krijgen worden de verschillende oliën geblend. Dit houdt in dat de verschillende olijfrassen gecombineerd worden. Dit zorgt ervoor dat bij elk gerecht wel een bijpassende olie te vinden is. De boeren hebben zich daar op toegespitst en de olie behoud hierdoor zijn smaak en erg belangrijk: kwaliteit. Want dat is wat Liquido d’Oro verkoopt, alleen maar olie van een sublieme kwaliteit. Zo vroeg ik me dus af hoe het dan kan dat er een smaakje aan de olie zit?

Er werd toch alleen maar van eerste persing olie gebruikt? Het geheim hiervan zit hem in de gezamenlijke persing. Bij de olie wordt gelijk de basilicum of de pepers geperst. De peper of basilicum geeft zijn eigen olie af aan de olijfolie. Wanneer je een flesje opent is het net of je zojuist een vers bosje basilicum of verse pepers ruikt. En dát proef je dus ook.

De fles:

Jong bedrijf, jonge mensen, het gaat er dus allemaal nèt even anders aan toe. En dat zie je dus ook aan de fles terug. Bij Liquido d’Oro koop je haast zwarte flessen olijfolie. Wanneer je hem in het licht houdt zie je een soort donker violet kleur. Dit zorgt ervoor dat de smaak en kwaliteit van de olie behouden blijft. En ook  over het etiket is goed nagedacht. Op de mooie etiketten staat de smaak intensiteit, de toepassing bij welk product, en dat in makkelijk te begrijpen icoontjes. Het logo op de fles staat in mooie gouden letters geprint. Leuk weetje: Het is opgetekend door een echte Italiaanse olijfboer! Ook de dop is bijzonder, deze sluit zichzelf af zodat er na het schenken geen zuurstof meer bij komt, zo is er dus overal aan gedacht om maar te zorgen dat ze smaak optimaal blijft.

De verkoop:

Liquido d’Oro heeft een prachtige website waar je de flessen kunt bestellen maar ze staan ook regelmatig bij de Bijenkorf en Marqt. Ook zijn er grote namen in de horeca die werken met deze olijfolie. Ridder is zelf met zijn flessen onder zijn arm naar deze chefs gegaan om hun de olie te laten proeven en hen ervan te overtuigen zijn product te gebruiken. Grote namen zoals Herman Den Blijker, Alain Caron en Joop Braakhekke waren één van de eersten die olie in hun keuken gebruikten. Maar zo vindt je ook de klein verpakkingen op de verse pizza’s van de Albert Heijn, en in de boxen van Hello Fresh.

Toekomst :

francine bij Liquido d'Oro

Ik vroeg Lonneke wat er ons als consument nog allemaal te wachten staat en ze wilde wel een tipje van de sluier oplichten. Ze zijn zich er bij Liquido d’Oro zeer van bewust dat de olie niet goedkoop is, en daardoor dus ook niet voor elke portemonnee haalbaar is. Maar omdat er geen consessies gedaan mogen worden op de kwaliteit zijn ze met een nieuw concept bezig. Dat concept zal in het begin van het nieuwe jaar geïntroduceerd worden. Dit is een iets toegankelijkere fles die hervulbaar is en in een iets moderner jasje.

Francine bij Liquido d’Oro

Natuurlijk hebben we een kleine proeverij gehouden tijdens deze Francine bij Liquido d’Oro. Ik kreeg de olie te proeven met een lekker vers stukje brood en ik vind zelf de basilicum echt een topper! Alleen al de geur wanneer je de dop van de fles draait. Je proeft de kruiden en de passie die in het product verwerkt zijn. Met recht vloeibaar goud!

www.liquidodoro.com

Vindt je bovenstaand recept lekker? Probeer dan ook eens onderstaande recepten:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Francine bij » Francine bij Liquido d’Oro, heerlijke olijfolie

5 gedachten over “Francine bij Liquido d’Oro, heerlijke olijfolie”

  1. Pingback: Croquants aux amandes - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Frisse tuinboon salade met postelein - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Wat je uit Brabant haalt is lekker - Heerlijke Happen

  4. Pingback: In ahornsiroop gegrilde pompoen met walnoot - Heerlijke Happen

Reacties zijn gesloten.