You love ‘em or you hate ‘em…. dat is het met spruitjes! En hier zijn wij alle drie team spruit! Het zal in onze genen zitten denk ik dan maar. Zelfs de beagle is dol op gekookte spruitjes en probeert ze te bietsen. Een lekker spruitjes recept kun je deze spruitjes salade met gekarameliseerde pecannoten wel noemen. Zo wordt spruitjes koken een waar feestje! Zeker als je ze dan op een mooie schaal serveert. Natuurlijk maken we er een fijne dressing bij. Mosterd past perfect bij spruiten en dus koos ik voor een huisgemaakte mosterddressing. En blijft er wat over? Deze salade is zowel warm als koud te eten. spruitjesschotel


Spruitjes salade met gekarameliseerde pecannoten
Benodigdheden:
Ingrediënten:
- 300 gram spruiten
- 5 gekookte bietjes
- 1 sjalot
- 1 zakje rucola
- 75 gram pecannoten
uit de voorraadkast:
- olijfolie
- 4 eetlepels honing
Voor de dressing heb je nodig:
- 1 eetlepel grove mosterd
- 1 theelepel gele mosterd
- 40 ml olijfolie
- 20 ml azijn
En zo maak je het:
- Neem alle ingrediënten voor de dressing erbij en doe in een kommetje of een dressing-flesje. Schud ( of klop) goed en laat staan tot gebruik. ( Net voor gebruik nogmaals even schudden)
- Maak de spruiten schoon en kook ze gaar in water met een beetje zout.
- Snijd de bietjes in kwarten en snipper de sjalot.
- In een koekenpan doe je een scheutje met olijfolie en de honing. Voeg de pecannoten toe en op een laagje pitje laat je langzaam de nootjes bakken en karameliseren. Leg een bakpapier op je aanrecht en schud de nootjes uit de pan erop. Met een vork haal je ze een beetje uitelkaar. De suiker van de honing gaat namelijk weer stollen, ander plakken ze dus allemaal aan elkaar. Laat een goede tien minuten weer opstijven voordat je er één proeft.
- Neem je schaal erbij en doe hier de rucola op. Maak de salade af met de spruiten, bietjes, noten en de dressing.
- Heerlijk Happen!

Spruitjes salade met gekarameliseerde pecannoten
Spruitjes schoonmaken en koken is in het geheel niet ingewikkeld. Wel een klein klusje natuurlijk. Wil je het jezelf makkelijk maken met een spruitjes recept? Koop dan schoongemaakte spruiten uit het versvak in je supermarkt. Let op deze zijn wel duurder dan dat je de niet schoongemaakte koopt. Gemak dient de mens, maar is veelal wel wat duurder dus. Voor dit recept van spruitjes salade met gekarameliseerde pecannoten maakte ik ze zelf schoon.
De nootjes karameliseren
Hiervoor wil ik wel een kleine notitie neerzetten. Als je ze hebt gebakken in de koekenpan en daarna op het bakpapier hebt gelegd: NIET PROEVEN! Want dan verbrandt je je mond of tong gruwelijk! Lekker laten liggen en laten afkoelen. Dan na een goede tien minuten tot kwartiertje dán mag je er één snoepen 😉
Andere lekkere salades als deze maken? Ik heb fantastische maaltijdsalades voor je:
- Gekarameliseerde rode ui en verse vijgen salade.
- Of deze koude visschotel met bulgursalade, een topper!
- Probeer eens gegrilde tomaat en auberginesalade.

Graag geef ik je nog wat extra inspiratie met onderstaande gerechtjes.
spruitjesschotel
Ik ben zo dol op spruitjes. Lust het elke week wel
Alleen maar spruiten vind ik niks, maar dit ziet er wel lekker uit.
Heerlijk
Pingback: Honing mosterd Kerst spruitjes met amandelen - Heerlijke Happen
Pingback: Kickstart salade met bloemkoolrijst - Heerlijke Happen
Lekker, noten met spruitjes
Pingback: Kalettes galette, boerenkool gekruist met een spruitje - Heerlijke Happen