Crown prince pompoen met romanesco

Crown prince pompoen met romanesco

Crown prince pompoen met romanesco

Met beide van deze groente had ik nog nooit wat gedaan. En dus een eerste keer voor alles, zo óók met koken! De Crown prince heeft een hele mooie mint groenige kleur aan de buitenkant. Als je hem vervolgens opensnijdt zie je een prachtige fel oranje binnenkant met hele grote pitten. De romanesco is eigenlijk een soort kruising tussen een bloemkool en broccoli. Prachtige puntige roosjes die zich lenen voor leuke decoratie op je bord. Wist jij trouwens dat als hij niet in de schaduw blijft hij rood kleurt? Het blad wat om de romanesco heenzit beschermt hem tegen de zon. In dit recept zie je eigenlijk maar weinig terug van de mooie torentjes want we gaan er een heerlijke crème mee maken! Snel aan de slag met deze crown prince pompoen met romanesco.

Dit heb je nodig voor 4 personen:Crown prince pompoen met romanesco

  • 1 crown prince pompoen
  • 1 romanseco bloemkool
  • een klein zakje krieltjes
  • verse peterselie
  • gemengde nootjes  (gehakt)
  • olijfolie
  • een eetlepel honing
  • 50 ml slagroom
  • 400 ml melk
  • zout/peper
  • nootmuskaat
  • Franse kruidenmix

En zo maak je het:

-Verwarm eerst je oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met wat bakpapier.

-Pak de pompoen erbij en snij hem door het midden. Haal de pitten eruit, de rest van de pompoen kun je bewaren voor een soepje bijvoorbeeld. Snij de pompoen in parten zoals je dat met een meloen zou doen.Crown prince pompoen met romanesco

-Zet daarna de parten op de bakplaat en strooi er zout, peper, en wat olijfolie overheen. Zet dan het blik in de oven voor ongeveer 35 tot 40 minuutjes. (Als je met een mespuntje in het vruchtvlees prikt moet je er makkelijk in kunnen prikken.)

-In de tussen tijd gaan we de romanesco crème maken. Pak hem erbij en haal de roosjes van de stam. Van de stam zelf snij je de kont eraf en de rest hak je in fijne kleine stukjes. De roosjes maak je ook klein. Je kunt er een paar bewaren als decoratie voor op je bord.

-Neem een pan erbij en doe hierin de melk en de fijn gehakte romanesco. Snufje zout erbij en dan op laag vuur laat je hem helemaal gaar koken. Giet het dan af, laat heel even afkoelen en doe het dan in je keukenmachine. Giet er de slagroom bij en draai op een hoge stand de romanesco tot een crème. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

De nootjes karameliseren:

-In een koekenpan doe je twee eetlepels olijfolie en 1 eetlepel honing zet op laag vuur en mix tot het één geheel is geworden. Voeg er dan de nootjes aan toe en laat het geheel karameliseren. Giet of schep ze op een vel bakpapier om af te laten koelen en let op de nootjes zijn loeiheet!Crown prince pompoen met romanesco

-In een ovenschaal doe je de krieltjes die in door het midden hebt gesneden. Strooi er zout, peper en de Franse kruiden op en een flinke scheut olijfolie, zorg dat ze overal een mooi laagje hebben. Zet in de oven op 200 graden voor zo’n 35 minuten .( Nu heb ik twee ovens maar heb je dat niet kunnen ze gewoon naast de pompoen erbij gezet worden.)

Crown prince pompoen met romanescoCrown prince pompoen met romanesco

Als alles gaar en klaar is in de oven pak je de borden erbij en schep je eerst wat romanesco-crème op het bord. Daarna zet je de pompoen erbij en schep je wat aardappeltjes op het bord. Garneer het geheel met de nootjes en wat verse peterselie: Heerlijk Happen

Dit gerechtje zou heel goed kunnen als voorgerechtje voor bijvoorbeeld het kerstdiner, ik zou dan iets minder gebruiken en bijvoorbeeld 1 partje pompoen serveren.

 

 

 

 

3 gedachten over “Crown prince pompoen met romanesco”

  1. Pingback: Kruidige pompoensteaks - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *