Estimated reading time: 4 minuten
We duiken de keuken in en maken deze mooie fougasse. Het brood heeft wel wat weg van een Italiaanse focaccia. In de Provence vind je wel vaker recepten met zwarte olijven, zoals bijvoorbeeld de zwarte tapenade die we al eerder gemaakt hebben. Kun je hier trouwens ook prima bij serveren hoor. Je hebt voor deze Franse zwarte olijven fougasse ook niet heel veel ingrediënten nodig. Alleen een beetje tijd om het deeg te laten rijzen.
Franse zwarte olijven fougasse
De fougasse wordt in elke regio van Frankrijk op een andere manier gebakken. Ook is er een zoete variant van, van oudsher werd hij in een stenen houtoven gebakken. Door het brood te bakken kon men zien hoe warm de oven was. Het is een lekker breekbrood dat je bij een apéro serveert. In Nederland zou je er roomboter op smeren maar dat kennen ze niet in Frankrijk. Daar dip je het brood in wat olijfolie.
Om de Franse zwarte olijven fougasse te bakken, leggen we het deeg rechtstreeks op de bakplaat die we eerst hebben ingesmeerd met wat olijfolie. Dit zorgt ervoor dat het brood een knapperige korst krijgt en niet blijft plakken. Aangezien het een lekker rustiek brood is, hoeft hij er ook niet perfect uit te zien. We kunnen hem vormgeven zoals we willen.
Soms worden ze ook wel in de vorm van een soort palmblad gesneden, waardoor ze een mooi patroon krijgen. Dit doen we door met een scherp mes inkepingen te maken in het deeg voordat we het bakken. Zo krijgen we een heerlijke en originele Franse zwarte olijven fougasse.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Franse zwarte olijven fougasse
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 250 gram bloem
- 10 gram gist
- 2 el olijfolie
- 1½ tl zout
- 150 ml water
- 75 gram zwarte olijven - fijngehakt
- 2 takjes rozemarijn - fijngehakt
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Pak een kommetje erbij en schud de droge gist erin, doe hier ongeveer 2 el lauwwarm water erbij. Laat staan tot het gaat schuimen en wat vloeibaar is geworden.
- In de kom van je keukenmixer doe je de bloem, het zout, de olijfolie en de gist, en het water en dan draai je een tiental minuten tot er een mooi gekneed deeg is ontstaan.
- Doe deze in een bebloemde kom en laat met een vochtige theedoek erop voor een uur rijzen tot het deeg verdubbeld is.
- Voeg dan de gehakte olijven en gehakte rozemarijn toe en kneed het goed door.
- Verwarm je oven voor op 200 graden.
- Pak je bakplaat erbij en smeer hier wat olijfolie op.
- Leg het deeg erop en vorm er een soort ovaal mee. Met een mesje maak je drie inkepingen en deze spreidt je uit met je vingers tot iets bredere gaten. smeer wat water op het brood voor een mooie bruine korst, niet te veel!
- Zet het brood met een bakje water erbij in de oven voor een 25 minuten tot het brood goudbruin is.
- Haal uit de oven en serveer met extra zeezout en olijfolie om in te dippen.
- Heerlijk Happen!
Lekker aan het bakken? Probeer anders deze ook eens:
Wat dacht je van deze Mascarpone slagroom aardbeienschelp?
Of dit vijgenbrood met amandelen en slagroom.
Zoute kaaskoekjes met Franse kruiden zijn op top bij een apero!
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!