Gepofte biet met gehakt-notenbrood

Gepofte biet met gehakt-notenbrood

Gepofte biet met gehakt-notenbrood

Dit is ook weer een heerlijk herfst receptje. De bladeren waaien hier intussen van de bomen en je merkt dat de seizoenen veranderen. Deze gepofte biet met gehakt-notenbrood is ook makkelijk te maken. Je kunt zelfs het gehaktbrood samen met de bieten in één oven bakken. Dat scheelt je dus ook tijd. Als je het nog wat leuker wilt maken zijn er tegenwoordig ook verschillende kleuren biet te koop. Zo krijg je een feestelijk bordje.

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 4 grote ongekookte bieten
  • 1 pakje zachte geitenkaas
  • 1 pot (huisgemaakte) perenconfiture
  • 2 bosuitjes
  • 500 gram gehakt
  • 1 bakje gemixte noten
  • 3 plakken peperkoek
  • 100 ml melk
  • 1 ei losgeklopt
  • peper/zout
  • olijfolie

En zo maak je het:

-Als eerste verwarm je de oven voor op 200 graden.

-We beginnen met de bieten. Je snijdt het kontje eraf en schilt ze. Daarna snij je met een mes een kruis in de bieten en sprenkel je wat olijfolie erover. Bestrooi ze met wat peper en zout en pak ze in met aluminiumfolie tot mooie pakketjes. Zet daarna de pakketjes in een ovenschaal in de oven. Ze hebben ongeveer een uur nodig om helemaal zacht te worden.

-In een schaaltje doe je de melk met de peperkoek en laat deze zacht weken.

-Neem een grote kom erbij en doe hierin het gehakt, de noten en het losgeklopte ei. Als laatste voeg je de losgeweekte peperkoek erbij. De melk die nog in het bakje overblijft doe je weg. Breng op smaak met peper en zout. Kneed het geheel goed door elkaar, en in een broodvorm. Pak je cakevorm erbij en leg hem erin. Je kunt een bakpapier erin leggen om vastplakken te voorkomen. (Ik bak intussen in siliconen vormen daar blijft eigenlijk niets in plakken.)

-Verlaag intussen de temperatuur van de oven naar 180 graden. Zet daarna het gehakt-notenbrood bij de bieten in de oven, het moet ongeveer een half uur bakken.

-Haal het brood uit de oven en laat het afgedekt met aluminiumfolie een kwartiertje afkoelen. Haal vervolgens de bieten uit de oven en pak ze voorzichtig uit. Maar let op ze zijn goed heet!

Neem je borden erbij en leg eerst op elk bord een gepofte biet. In het kruis doe je wat geitenkaas en perenconfiture. Als er te weinig ruimte is kun je hem nog wat verder opensnijden. Snij het brood in plakken en leg deze op het bord erbij. Garneer met de bosui en serveer met een volle rode wijn: Heerlijk happen!

2 gedachten over “Gepofte biet met gehakt-notenbrood”

  1. Pingback: Francine bij Keurslager Pieter Verhoeven - Heerlijke Happen |Foodblog|

Reacties zijn gesloten.