francine bij keurslager Pieter Verhoeven

Francine bij Keurslager Pieter Verhoeven

Francine bij Keurslager Pieter Verhoeven

Voor mijn rubriek Francine Bij ging ik deze keer naar keurslagerij Pieter Verhoeven. Zelf hou ik wel van een stukje vlees en ik wilde wel eens wat meer van de achtergrond van de keurslager weten. Waarom krijgt hij deze titel en wat voor verschil kun je vinden in het vlees wat je daar koopt. En het werd een heel leerzaam bezoekje in deze Francine bij keurslager Pieter Verhoeven

Het begin:

Toen men op twaalfjarige leeftijd aan Pieter vroeg wat hij later wilde worden als hij groot was, was het duidelijk: Slager! Hij groeit op als boerenzoon op een boerderij waar varkens en koeien werden gehouden. Ook de boer moet eten en eens in de zoveel tijd kwam een bevriende slager naar de boerderij om een koe of varken op het bedrijf te slachten. Pieter stond er dus met zijn neus bovenop als kleine jongen. Dag in dag uit met deze beesten werken geeft je een passie voor kwaliteit en alleen het beste is goed genoeg. Dat wordt mij ook wel duidelijk tijdens mijn gesprek met Pieter deze man kan met zoveel passie over zijn vlees praten.

Het vlees:

francine bij keurslager Pieter Verhoeven

Zelf slachten toen ze niet, dit wordt door andere keurslagers gedaan. Zo hebben ze vaste leveranciers van vlees. Pieter stelt hoge eisen aan het vlees wat hij verkoopt en heeft daar ook hele specifieke eisen voor. Zo verkopen ze alleen vrouwelijk koeienvlees dat twee keer gekalft heeft. Dit omdat op dat moment de koe op haar best is. Dit levert optimaal vlees wat goed rijp is en dus heerlijk smaakt. Zijn leverancier kent hij persoonlijk en haalt ook alleen zijn koeien daar vandaan. Het is een speciaal “weivlees” uit Cromvoirt. Deze boer heeft zich gespecialiseerd in dit product wat botermals vlees oplevert.

De producten:

francine bij keurslager Pieter Verhoeven

Alles in de winkel van Pieter is vers, elke dag gaan er nieuwe bestellingen uit en komen de leveranciers hun vlees brengen. Maar dan is het nog niet gedaan. Zo maken ze zelf worsten in de worstelmakerij. Wordt rookvlees in de rookkast in de slagerij gerookt en de gehaktballen met de hand gedraaid. Alle receptuur is van eigen hand en dat maakt het uniek. Wanneer ik een kijkje in de koelcel neem zie ik geen enorme hoeveelheden liggen maar genoeg zodat er continuïteit in de verkoop is. Ook het pekelen van het rookvlees gebeurt in de slagerij. Een stuk vakmanschap wat je proeft wanneer ik een stukje mag proeven.

De titel Keurslager:

Keurslager is een vereniging die gevestigd is in Leusden. Deze vereniging bestaat al meer dan vijftig jaar en hanteren een bepaalde visie. Dit houdt in dat de slager zelfstandig werkt. Maar kennis en producten worden wel samen ontwikkeld. De keurslager wordt meerdere malen per jaar gecontroleerd op hygiëne, assortiment en deskundigheid. Hierdoor weet de consument dat er niet gesjoemeld wordt en er altijd met producten van de hoogste kwaliteit wordt gewerkt. Al deze verzamelde gegevens worden ook gedeeld met de NVWA. ( Nederlandse voedsel en warenautoriteit )

De winkel:

Pieter is eerst in Tilburg begonnen met zijn eigen winkel in 1986, op het hoogtepunt waren er wel 145 slagerijen in en rond Tilburg te vinden! Jezelf onderscheiden is dus noodzaak. Zijn eigen lijfspreuk is dan ook: “Als mensen niets te wensen hebben komen ze ook niet bij ons”. Wanneer er om de hoek een groot winkel centrum gebouw wordt blijkt het toch moeilijk om de zaak te behouden en besluit hij om zich in Den Bosch te vestigen. Ook hier in een winkelcentrum maar zoals Pieter zegt: ” de concurrentie met de supermarkten is goed”. Men weet zijn winkel wel te vinden en de kiloknallers naast zich te laten liggen.

Prijs-Kwaliteit verhouding:

francine bij keurslager Pieter Verhoeven

En daar komen we op een punt dat voor sommige mensen toch vaak moeilijk blijkt. Waarom duurder vlees kopen bij de slager dan even snel je mandje vullen in de supermarkt. In de afgelopen jaren hebben heel wat drama’s voorbij zien komen met slachterijen, gerommel met vlees, slechte behandeling van dieren enzovoorts. Het feit dat Pieter zelf inkoopt, zijn leveranciers bij voornaam kent geeft hem een voorsprong op de supermarkt. De klant die bij hem koopt is vaak bewuster met zijn inkoop, verspilt minder en wordt ook persoonlijk behandeld. Wil je één speklapje? Geen probleem, zo wordt er dus ook minder weggegooid.

Specialiteiten:

Zoals dat een goede ondernemer betaamt kun je ook voor andere wensen bij Pieter terecht. Op zoek naar een bepaald stukje vlees? Hij kan het voor je inkopen, zeer klantgericht dus. Ook nu we weer naar de feestdagen gaan breken drukke tijden aan. Het wildvlees komt uit Loon op Zand, is vers en niet uit een vriezer. Je kunt complete schalen bestellen met liefde en passie bereid. Alles kan op bestelling zodat je niet mis hoeft te grijpen. In de slagerij achter de winkel wordt alles vers geproduceerd en zullen zeker wat overuurtjes gewerkt worden…

Francine bij keurslager Pieter Verhoeven:

Wat een leuk bezoek was dit zeg, iemand die met zoveel passie en trots over zijn producten kan vertellen is een lust voor het oor. De winkel ziet er strak en netjes uit en werkt als een goed geoliede motor. Wat ik helemaal leuk vond was het zien hoe het rookvlees gemaakt wordt. Als je er zo dicht met je neus op staat geeft dat een nog beter beeld van de kwaliteit. Natuurlijk mocht ik wat proeven en ik kan zeggen de fameuze Limburgse gehaktbal is een aanrader!

www.verhoeven.keurslager.nl

Adres: Helftheuvelpassage 232 5224 AP Den Bosch  tel:073-6216277