Oesterzwam risotto met truffelmosterd

Oesterzwam risotto met truffelmosterd

Oesterzwam risotto met truffelmosterd

Ik kocht tijdens onze vakantie in Frankrijk een potje heerlijke truffelmosterd bij Maille mosterd. Toen ik hem daar in de winkel proefde dacht ik al: Hier moet ik wat lekkers mee gaan maken. En wat beter dan zo’n zachte mosterd te verwerken in een heerlijke romige risotto? Deze oesterzwam risotto met truffelmosterd heeft het beste van de Italiaanse keuken en de Franse keuken. Mosterd kent een hele lange historie die eeuwen terug gaat. De Franse stad Dijon had in de 13e eeuw het monopolie op mosterd. De mosterd was zeer geliefd bij de Paus. Hij benoemde zijn neef tot “Grand Moutardier du Pape”. Helaas voor Dijon is er geen AOC keurmerk op de mosterd, deze Dijonmosterd mag dus ook elders gemaakt worden. In Nederland kennen we natuurlijk de Zaanse mosterd en de grove mosterd.

Voor een pan oesterzwam risotto heb je nodig:Oesterzwam risotto met truffelmosterd

  • 250 gram arboriorijst
  • 10 trostomaten aan de tros
  • platte peterselie
  • 1 bakje oesterzwammen
  • parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook fijn gehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 theelepels truffelmosterd
  • klein scheutje kookroom
  • 150 ml witte wijn
  • 1 liter bospaddestoelenboullion

En zo maak je de risotto:

-Maak eerst van twee tabletten bospaddestoelenboullion een bouillon. Zet deze apart tot we hem straks gaan gebruiken.

-Snipper dan de ui en hak de knoflookteen fijn. Pak een koekenpan met hoge rand en dikke bodem erbij en doe hierin een scheutje olijfolie. Fruit de ui aan en voeg de knoflook toe. Daarna de rijstkorrels en bak deze even 3 minuutjes mee.

-Schenk daarna de witte wijn erbij en roer het helemaal door de rijst, laat de rijst nu op laag vuur het vocht opnemen. Vervolgens schep je elke keer een soeplepel met bouillon erbij tot deze is opgenomen door de rijst. Roer het rustig door.oesterzwam risotto met truffelmosterd

-Verwarm je oven voor op 200 graden en pof de tomaten door er wat olijfolie en daarna peper en zout overheen te strooien. Ik legde ze op een bakpapier zodat je bakblik niet vies wordt. Ze hebben ongeveer 10 minuutjes nodig.

-Terwijl je rijst dus langzaam zacht aan het worden is snij je de oesterzwammen in smalle reepjes en bak je ze goudbruin in een andere koekenpan.

-Als je proeft dat de rijst bijna klaar is, voeg dan de oesterzwammen toe, een scheutje kookroom en roer het door elkaar. Ik raspte er wat parmezaanse kaas over. En ten slotte natuurlijk de truffelmosterd. Daar gaat je pan heerlijk van geuren!

Oesterzwam risotto met truffelmosterd

Pak de borden erbij en schep ten slotte de risotto op de borden. Leg de tomaatjes erbij en garneer de rijst met versgehalte peterselie en wat krullen parmezaanse kaas: Heerlijk Happen!oesterzwam risotto met truffelmosterd

Wil je extra genieten serveer dan een heerlijk fris wijntje erbij.

 

2 gedachten over “Oesterzwam risotto met truffelmosterd”

  1. Pingback: Toast met aubergine mosterdspread - Heerlijke Happen |Foodblog|

  2. Pingback: Osseworst met truffelmayo - Heerlijke Happen |Foodblog|

Reacties zijn gesloten.