Huisgebakken brood met speculaasjes

Huisgebakken brood met speculaasjes

Jeugsentiment dit recept! En nu alles huisgebakken en vers gemaakt.
Huisgebakken brood met speculaasjes

Dit is echt een recept met een verhaal! Vroeger toen ik klein was vond ik het heerlijk om een boterham met speculaasjes te eten. Dat was echt een traktatie! Want koekjes op brood dat was niet iets wat elke dag mocht natuurlijk. Zo richting de aantocht van Sinterklaas en de decembermaand bedacht ik me om het beide zélf te maken. En zo ging ik aan de slag met dit huisgebakken brood met speculaasjes. Nu is brood bakken best een dingetje want er kan héél veel misgaan. Een speculaas recept is iets veiliger dat zal niet zo heel snel mislukken. Ik ging aan de slag met “vers deeg”. Dat is het boek van Foodie-collega Claudia. Hierin beschrijft ze goed hoe je allerlei soorten deeg kunt maken. Aan de slag, en het hele proces deelde ik al in mijn Instagram stories. Aan de foto’s kunnen jullie zien dat het redelijk succesvol is gelukt maar dat was in het geval van het brood best even spannend!

brood bakken
Lekker met een dikke laag roomboter erbij.
Huisgebakken brood met speculaasjes

Huisgebakken brood met speculaasjes

Jeugsentiment dit recept! En nu alles huisgebakken en vers gemaakt.
5 van 6 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: brood, koekjes
Keuken: European
Trefwoord: brood, roomboter, speculaas
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 3 uur
Totale tijd: 3 uur 30 minuten
Porties: 2 personen
Auteur: Francine

Benodigdheden:

keukenmachine
speculaasplankje
rijsmand
gietijzeren pan

Ingrediënten: 

  • 300 gram bloem
  • 125 gram boter
  • 1 ei
  • 150 gram lichte basterdsuiker
  • ½ tl zout
  • 5 gram bakpoeder
  • 5 gram speculaaskruiden
  • 3 el melk

Voor het verse brood heb je nodig:

  • 500 gram patentbloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 10 gram zout
  • 1 tl suiker
  • 300 ml lauwwarm water

En zo maak je het:

  • We beginnen met de speculaasjes: Neem een kom erbij en doe hier de suiker, het zout en het ei in en mix het tot een romig geheel. Voeg het bakpoeder, bloem, en de kruiden toe en mix tot een mooie bal deeg.
  • Rol de bal deeg tot een dikke worst en vouw hem in een stuk keukenfolie. Laat één nacht rijpen in de koelkast.
  • Het houten speculaasplankje besmeer je twee uur voor gebruik met zonnebloemolie in. Net voor gebruik even droogdeppen als het nog te vettig is. Daarna elke keer bestuiven met bloem.
  • Haal de rol deeg uit de koelkast en laat op temperatuur komen. Snijd er dunne plakken van. Deze duw je in de met bloem bestoven speculaasplank zodat hij goed in de vormpjes zit. Met een ferme tik sla je de speculaasjes eruit. Leg ze op een bakblik met bakpapier bekleed. Bestrijk met de melk.
  • Zet de oven op 200 graden en bak ze als de oven op temperatuur is af in 12/13 minuutjes. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Het brood bakken:

  • Neem je kom van je keukenmachine erbij en doe hier de bloem en het water. (lauwwarm) laat de machine het kneden tot alle bloem is opgenomen. Dek af met een schone theedoek en laat 30 minuten staan.
  • Voeg de gist toe en laat even draaien, voeg dan het zout en de suiker toe. Laat de machine weer kneden tot er een soepel deeg ontstaat. Als je het uitrekt moet het een dun vlies zijn. Maak een kom vochtig en leg het deeg hierin, dek af met een vochtige theedoek. Laat ongeveer 1 uur rijzen tot het verdubbeld is.
  • Haal het deeg uit de kom en leg op je met bloem bestoven aanrecht. Het is de vorm van een bol nu, met je handen pak je een zijkant van de bol en deze vouw je naar het midden. Dit doe je rondom een keer of twaalf. Zo zie je dat er een strakke bol ontstaat.
  • Draai de bol om en leg je handen om de bol heen. Laat de bol op je aanrecht liggen. Trek de bol naar toe je, draai een kwart slag en doe het nog een keer. Je merkt dat het deeg hierdoor op spanning komt te staan. Herhaal een paar keer tot je bol strak is.
  • Leg het deeg met de vouwnaad in een rijsmand of in een kom met bloem bestoven theedoek en vouw dicht. Laat nogmaals rijzen tot het deeg terugveert als je erin duwt. Dit duurt 1 tot 2 uur.
  • Verwarm je oven op 250 graden en verwarm je gietijzeren pan mee. ( ook het deksel )
  • Knip een stuk bakpapier af en kiep het deeg voorzichtig erop. Snijd met een scherp mesje je brood in. ( dat heet scoring) dat kan 1 lange snede over het midden zijn, en evt wat kleine snedes aan de zijkant zoals een bloem.
  • Haal de pan uit de oven en laat het deeg met het bakpapier in de pan zakken. Deksel erop en dan 15 minuten mèt deksel bakken. Daarna 15 minuten zonder deksel op 250 graden bakken.
  • Haal het brood uit de oven en laat afkoelen op een rekje, hij is gaar als je op de onderkant klopt en het klinkt hol.
  • Snijd in plakken en besmeer met roomboter en leg de speculaasjes erop.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
speculaas recept
Het gebruik van een speculaasplank is even wennen, maar uiteindelijk komen er mooie koekjes uit.

Huisgebakken brood met speculaasjes

Brood bakken is dus best een ingewikkeld proces. Als je de kant en klaar verpakkingen uit de supermarkt neemt zal het vast in één keer goed gaan. Maar zelf met gist, laten rijzen, het vouwen en shapen van het brood dat is dus echt een dingetje. Nu ben ik al niet echt een bakker, maar ik vond het zeker leuk om te doen! Want zeg nou zelf, niks lekkerders dan een huis wat ruikt naar vers gebakken brood en speculaasjes met dit speculaas recept.

Andere lekkere makkelijke baksels proberen? Dat kan hoor deze wil je ook zeker proeven:

Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!
Huisgebakken brood met speculaasjes
De geur in je huis van vers brood en net gebakken koekjes…. Niks lekkerders dan dat!

Andere makkelijke baksels proberen zoals huisgebakken brood met speculaasjes?

2 gedachten over “Huisgebakken brood met speculaasjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept