Wat is nou leuker dan samen met je kind iets lekkers maken in de keuken en het daarna zelf kunnen opeten? Eigenlijk nog niet eens zo heel lang geleden ontdekte mijn dochter dat donuts wel een lekkere snack zijn. Heel voorzichtig begon ze gewoon met de normale versie en nu langzaamaan wil ze telkens wel een ander smaakje proeven. Je kent ze wel van die etalages vól met kleurtjes en donuts in elke smaak denkbaar. Het ziet er altijd super vrolijk uit, instant happiness zullen we maar zeggen. Niet persé heel gezond trouwens met de hoeveelheid suiker die erin verwerkt wordt maar goed op z’n tijd moet het kunnen toch? Jools kreeg dit apparaat van onze foodie-friend Luuk voor haar verjaardag en nu heeft ze dus huisgemaakte gesuikerde donuts ermee gemaakt!


Huisgemaakte gesuikerde donuts
Benodigdheden:
Ingrediënten:
- 125 gr bloem
- 200 gr suiker
- 60 ml zonnebloemolie
- 2 eieren
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl vanille essence
- 125 ml karnemelk
- ½ tl zout
- bakspray ( bijv DrOetker)
En zo maak je het:
- Neem een kom erbij en doe hier eerst de eieren, olie, de karnemelk, de vanille essence, het zout en bakpoeder en de suiker in en meng het geheel met een mixer tot een beslag. Voeg dan de bloem toe en meng tot het geheel mooi op is genomen. Dan is je beslag al klaar.
- Zet het donutapparaat aan en laat goed heet worden! Spray beide helften in met wat bakspray en schep met een theelepel de vormpjes vol. Doe het apparaat dicht en bak in 5 minuutjes de donuts gaar.
- Wip ze er met een mesje voorzichtig uit en spray elke keer opnieuw in met de bakspray. We konden in totaal 3 keer alle vormpjes vullen met deze hoeveelheid beslag.
- Gelijk na het bakken suiker je de donuts, zo blijft de suiker er mooi op plakken. Natuurlijk kun je ook chocolade smelten voor een lekker chocolaagje.
- Heerlijk Happen!

Huisgemaakte gesuikerde donuts
Als je dan denkt “eureka” er was één chef die de donut heeft uitgevonden kom je bedrogen uit. Er zijn meerdere verhalen van mensen die claimen de donut bedacht te hebben. De vroegste beschrijving is in een Engels kookboek van rond 1803. Maar er gaan ook goede verhalen de ronde dat het afgeleid is van de oer-Hollandse oliebol. Zowel die Engelsen als de Nederlanders zijn rond dezelfde tijd richting Amerika gegaan en hebben zich daar gevestigd dus tja helemaal zeker gaan we het dus nooit weten…
Heb je nou geen donutapparaat dan kun je ze ook bakken in donut-vormen in de oven. Die kun je online bestellen of in een bakwinkel wel kopen.
Zin in andere lekkere baksels zoals Huisgemaakte gesuikerde donuts? Kan hoor, hier heb je nog een paar ideetjes:
- Deze amaretti koekjes zijn echt om op te vreten….
- Maar deze ricotta plaatcake is ook erg lekker.
- En een echte topper is deze no-bake mascarpone taart.

Altijd lekker
Pingback: Basisrecept voor heerlijke oliebollen - Heerlijke Happen