De man die eigenlijk geen introductie meer behoeft denk ik zo. De Bbq koning van Nederland met al flink wat mooie kookboeken op zijn naam. Ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan een online workshop om samen met Jord te gaan bbq’en. Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen! Er werd een mooie box thuis afgeleverd met verse producten en zijn allerlaatste kookboek. Ook een mooie receptkaart om ons voor te bereiden op een fijne maaltijd. We gaan de Argentijnse richting op want we maken het chimichurri recept van Jord Althuizen. Dit chimichurri recept geeft je een flinke hoeveelheid maar je kunt hem prima nog een paar dagen in de koelkast bewaren voor een volgende bbq-sessie. Oh en denk je nu dat je volop met kolen en rokende bbq’s aan de slag moet? Tijdens deze workshop werd duidelijk dat het ook prima op een gasbbq kan. En bij sommige deelnemers zelfs op een wegwerp bbqtje uit de supermarkt! Laat je dus niet beperken, alles is mogelijk!
Nog wat tips
Deze kooksessie was trouwens ter ere van de start van de Njam zomerkeuken. Het kookprogramma van Njamtv. Het idee is dat verschillende TopChefs je laten zien dat je heel lekker zelf thuis aan de slag kunt. Natuurlijk ga ik zelf als Njam-foodie gelijk aan de slag met deze recepten! Wat leerde ik van Jord tijdens deze workshop?
- Maak je gietijzeren bbq rooster niet elke keer schoon alsof hij uit de verpakking komt… hierdoor is het ijzer wat vettig maar dat wil je juist!
- Als je het vlees keert leg het dan niet op exact hetzelfde plekje terug, maar er een stukje naast.
- Je kunt prima bbq’en op een gasbbq je hebt geen geen mega basterds nodig.
- Zorg voor kwalitatief goede producten, laat de kiloknallers voor wat ze zijn ga voor top kwaliteit.


Chimichurri van Jord Althuizen
Benodigdheden:
Ingrediënten:
- 1 rode paprika - geroosterd/ ontveld / fijngehakt
- 1 grote rode ui - gesnipperd
- 2 tomaten - ontveld / ontpit / in blokjes
- 2 tenen knoflook - fijngehakt
- 2 el verse peterselie - fijngehakt
- 1 tl verse oregano - fijngehakt
- 2 el verse koriander - fijngehakt
- 1 verse jalapeño peper - zaden verwijderd / fijngehakt
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- ½ tl komijnpoeder
- 150 ml olijfolie
- 1 limoen - het sap van deze limoen
- zout / peper
En zo maak je het:
- Het is een flinke lijst voor één sausje maar zeker de moeite waard! Zet alles klaar voor je begint dan valt het maken ervan reuze mee.
- Hak en of snijd ingrediënten zoals hierboven aangegeven.
- Verhit je (gas)bbq en leg de paprika erop. We gaan de paprika grillen tot het huidje zwart geblakerd is en je het er zo af kunt trekken. Daarna haal je de zaadlijsten eruit, het vel eraf en hak je het vruchtvlees heel fijn.
- Neem een glazen pot erbij en vul deze pot met de rest van de ingrediënten. Mix het geheel goed en laat staan tot gebruik.
- Jord gaf aan dat het een redelijk "natte" chimichurri is. Heerlijk over een stuk bavette gegrild op de bbq.
- Heerlijk Happen!

Chimichurri van Jord Althuizen serveer je bij je bbq. Heerlijk op een goed gegrilde bavette. Wat kun je nog meer maken wat perfect bij deze saus past?
- Gegrilde romeinse sla van de bbq, hier zou je ook heel prima wat chimichurri op kunnen smeren!
- Deze lekkere uienringen met spek van de bbq.
- Ook een boterzachte maiskolf is een topper.
- En wat dacht je van een kreeft van de bbq?!

Dit is echt heerlijk bij een biefstuk. Ik kan het iedereen aanraden.
Pingback: Octopus taco hapjes met chimichurri - Heerlijke Happen