Geschatte leestijd: 4 minuten
Als je een liefhebber bent van zoete lekkernijen, dan moet je zeker eens cannoli Siciliani proberen. Dit zijn de trots uit Sicilië! Een echte guilty pleasure is deze cannoli. Het is een uit deeg gerold en gefrituurd koekje gevuld met zoete ricotta. Je kunt ze versieren met chocolade, pistachenoten, gekonfijt fruit of andere toppings naar smaak. Het is niet het meest makkelijke recept, maar ik kan je garanderen dat het àlle moeite waard is. In deze blog deel ik een echt Italiaans recept cannoli Siciliani.
Dit Cannoli recept is een mooi basisrecept uit de Siciliaanse keuken. Het komt oorspronkelijk uit Palermo en wordt vooral gegeten tijdens carnaval. Oh en de ricotta in dit recept, daar deelde ik al eerder een recept van. Ook deze kun je helemaal zelf maken. Dat maakt de cannoli nog lekkerder en authentieker!
Waar het eiland om bekend staat
De Siciliaanse keuken is heel belangrijk voor de Italiaanse gastronomie. Veel bekende gerechten komen namelijk van dit eiland. Arancini, caponata, parmigiana di melanzane, cassata en nog veel meer! Zo dus ook de cannoli, een gerecht wat eigenlijk vroeger alleen met carnaval werd gegeten.
Echter wordt dit nu het hele jaar door gemaakt en is het over de hele wereld ongekend populair! Cannoli worden met gesuikerde ricotta gevuld, maar er bestaan tegenwoordig heel veel variaties, zo kun je ze ook vullen met chocoladecrème, pistachecrème, citroencrème en nog veel meer zachte en zoete vulling.
Doordat het deeg gefrituurd wordt en daarna met de zachte vulling wordt gevuld zijn ze vers natuurlijk het lekkerst. En als jij dit Italiaans recept cannoli Siciliani hebt gemaakt wil je ook niets liever dan ze gelijk opsnoepen hoor… Cannoli maken neemt wel wat tijd in beslag, dus echt een gezellig weekendklusje om eens samen te doen.
Ricotta is een zachte, witte kaas die oorspronkelijk afkomstig is uit Italië. Het wordt gemaakt van de wei die overblijft na het maken van kaas, zoals mozzarella. De wei wordt opnieuw verwarmd en de eiwitten die aanwezig zijn, stollen en worden vervolgens afgeschept om ricotta te vormen.
Ricotta heeft een milde, lichtzoete smaak en een korrelige textuur. Het wordt vaak gebruikt in de Italiaanse keuken als ingrediënt in zoete en hartige gerechten, zoals lasagne, ravioli, cannoli en cheesecake.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Italiaans recept cannoli Siciliani
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 260 gram bloem
- 10 gram kristalsuiker
- 15 gram roomboter
- 5 gram cacaopoeder
- ¼ tl zout
- 1 ei
- 5 ml witte wijnazijn
- 30 ml witte wijn
Vulling voor de cannoli :
- 750 gram ricotta
- 100 gram kristalsuiker
- 50 gram pure chocolade - gehakt in kleine stukjes ( of koop kant en klare "chocolade druppels").
Extra:
- 1 ei - om de cannoli mee in te smeren
- 500 ml zonnebloemolie - ( kan ook meer zijn, zorg dat er een goede laag in je pan staat)
- pistachenootjes
- poedersuiker
- pure chocolade
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Laat de ricotta de avond van te voren in de koelkast uitlekken in een zeef. Laat de hele nacht in de koelkast staan.
- Maak het deeg: meng de bloem met het cacaopoeder, zout en suiker. Voeg vervolgens al roerend de boter, het ei, witte wijnazijn en de witte wijn toe en kneed tot een compact deeg. (lijkt een beetje op pasta deeg).
- Dek af met folie en laat een uurtje in de koelkast rusten.
- Haal vervolgens uit de koelkast en snijdt een stuk van het deeg af. Pak de pastamachine erbij en draai hier dunne vellen van (tot ongeveer stand 7).
- Leg de cannoli vormpjes er schuin op.
- Kluts het andere eitje los in een bakje, snijd vierkantjes van de vellen en vouw ze over de cannoli vormpjes heen, zodat de uiteindes van beide vellen over elkaar heen vallen. Plak deze vast met een beetje van het geklutste ei.
- Doe de olie in de diepe hapjespan en breng tot 180 graden. ( Ik schrijf 500ml maar dat kan ook iets meer zijn, dat hangt af hoe breed je pan is)
- Frituur de cannoli 1 voor 1 voor ongeveer 3-4 minuten. Zorg ervoor dat de cannoli de bodem niet raakt, dan verbranden ze namelijk. Je kunt het beste de cannoli tijdens het frituren vasthouden met een vuurvaste keukentang.
- Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje. Terwijl dat de cannoli afkoelen kun je de vulling maken.
Vulling voor de cannoli:
- Haal de ricotta uit de koelkast en meng dit met de suiker en gehakte pure chocolade.
- Haal de vormpjes voorzichtig uit de cannoli. De vormpjes kun je vaak een beetje indrukken, zodat je ze makkelijk eruit kunt halen. Vul de cannoli met de ricottavulling. Je mag ze royaal vullen!
- Hak wat pistachenootjes fijn, rasp wat chocolade en garneer de cannoli hier mee. Je kunt ze ook eventueel nog bestrooien met poedersuiker.
- Heerlijk Happen!
Deze blog “Italiaans recept cannoli Siciliani” is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken. Een paar highlights waar we al gestopt zijn:
We maakten samen ricotta, de kaas die geen kaas is…
Voor een lekker stukje Italiaans “Streetfood” heb je maar weinig ingrediënten nodig…
Bak jij deze heerlijke brosse crostata?
Of misschien wel deze focaccia!
Next stop ….. zie je volgende maand!
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!