Recept Italiaans pistache ijs

Recept Italiaans pistache ijs

Gelato Italiano! Ciao ragazzi, we zijn in zomerse sferen want we gaan het over ijs hebben en niet zo maar ijs, maar Italiaans ijs oftewel, gelato. En ja er is echt een verschil tussen Italiaans ijs en het ijs in de rest van wereld! Natuurlijk krijg je van mij een recept namelijk:  Een recept Italiaans pistache ijs. We gaan pistache ijs maken zonder ijsmachine.

pistache ijs maken zonder ijsmachine

Eerst maar eens wat feitjes over Italiaans ijs:

  • IJs om te consumeren werd al in de Romeinse tijd gemaakt. De echte Italiaanse ‘gelato’ dateert uit de 16deeeuw. 
  • Echter zijn het niet de Romeinen die ijs hebben uitgevonden, dat waren de Arabieren. Zij brachten het ook naar het Romeinse rijk (Italië). Echter hebben de Italianen inmiddels wel bewezen dat ze koning zijn in ijs maken. 
  • IJsmaken is een ambacht in Italië, er zijn ook speciale ijsscholen. 
  • Er zijn zo’n 30.000 gelateria’s (ijssalons) in Italië.
  • IJs wordt traditioneel met bewaard in langwerpige stalen tonnen met een deksel. In Traditionele ijssalons zie je het ijs dus niet. Daarnaast wordt het ijs geschept met een spatel.

Maar wat maakt het Italiaanse ijs zo bijzonder?

Er is een degelijk verschil tussen Italiaans ijs (gelato) en normaal roomijs zoals wij het kennen. Italiaans ijs wordt met meer melk gemaakt i.p.v. room. Daarnaast zit er minder lucht in het Italiaanse ijs waardoor de smaken meer tot zijn recht komen en het ijs voller van smaak is. Tot slot wordt het Italiaanse ijs op -13 graden bewaard en normaal roomijs op -18 graden.

Door de koude temperatuur bevriest je tong sneller en proef je het ijs minder. Italiaans ijs smaakt dus echt beter! Zelf ijs maken klikt erg lastig maar dat is het dus niet. Ik heb een hier een recept Italiaans pistache ijs, mijn favoriete smaak!

Recept Italiaans pistache ijs

Recept Italiaans pistache ijs

Gelato iemand? We maken een heerlijk romig Italiaans ijsje, de favoriete smaak van gastfoodie Tim: pistache ijs.
5 van 5 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: ijs
Keuken: Italiaans
Trefwoord: amandelmelk, basterdsuiker, pistache noten, slagroom
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 dag 15 minuten
Totale tijd: 1 dag 25 minuten
Porties: 1 bak
calorieën: 1972kcal
Auteur: Tim Harzing
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

steelpannetje
beslagkom
vriesdoos

Ingrediënten:

  • 150 ml melk
  • 120 gr suiker
  • 180 gr Pistache crème - ( te koop bij oa Dille en Kamille )
  • 100 gr pistache noten - ongezouten
  • 250 ml ongeslagen slagroom
  • ¼ tl zout

En zo maak je het:

  • Doe de melk en de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat dit voor ongeveer 10 minuten koken en roer regelmatig.
  • Op een gegeven moment ontstaat er een romige, dikke substantie, dit is gecondenseerde melk. Laat in z'n geheel afkoelen. 
  • Doe de gecondenseerde melk vervolgens in de beslagkom en meng de pistache crème en een snufje zout er door heen. 
  • Stamp de pistachenoten fijn of grof (wat je zelf lekker vindt) en brandt deze in een koekenpan zonder olie voor een paar minuten. Laat even afkoelen en voeg deze vervolgens ook toe. Roer goed door. 
  • Klop de slagroom op met de mixer tot een luchtige en stevige substantie. Voeg de slagroom vervolgens toe aan de kom en roer rustig door zodat de slagroom z'n luchtigheid niet verliest. 
  • Doe het geheel in een bak of schaal en laat een nacht in de vriezer staan. De volgende dag kun je het ijs met een ijsschep er uit halen en serveren. 
  • Garneer met nog wat extra pistache noten of chocolade snippers!
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog “recept Italiaans pistache ijs”, pistache ijs maken zónder ijsmachine is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken. Een paar highlights waar we al gestopt zijn:

Next stop…. zie je volgende maand weer!

3 gedachten over “Recept Italiaans pistache ijs”

  1. Pingback: Huisgemaakt kokos slagroomijs - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Gekleurd yoghurtijs met vers fruit - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Chocolade milkshake recept - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept