Estimated reading time: 4 minuten
Knal het nieuwe jaar in met deze heerlijke profiterols! Italiaanse chocolade profiteroles zijn een heel feestelijk dessert! Het is een toren van soesjes, gevuld met crème en overgoten met pure chocolade. Profiteroles zijn eigenlijk een Frans dessert, maar het is ontstaan in Italië tijdens de Renaissance. De Italiaanse Caterina de Medici nam dit recept vanuit Toscane mee naar Frankrijk. Ze trouwde met de Franse koning Henry de II. Sindsdien wordt het gezien als een Frans recept, maar het wordt ook nog steeds heel veel in Italië gemaakt. profiteroles taart
Italiaanse chocolade profiteroles
Profiteroles zijn perfect voor de feestdagen of een speciaal diner. Ze worden meestal rond oud en nieuw gegeten. Let op, het is wel een recept voor de wat meer ervaren koks! Ze soezen mogen echt “verdrinken” in de chocoladesaus… vind je dat nou echt niet lekker dan kun je wat minder erop gieten. Maak eventueel af met een tof slagroom of wat poedersuiker.
Als je niet zo’n fan bent van banketbakkersroom, zoals in dit recept gebruikt, is er altijd de optie om de soezen te vullen met een verrukkelijke mascarpone-slagroomvulling. Je kunt eenvoudigweg wat mascarpone en slagroom opkloppen en naar smaak wat poedersuiker toevoegen om een heerlijke mousse te creëren. Vervolgens kun je deze smeuïge mousse in een spuitzak doen en daarmee de soezen vullen.
Op deze manier kun je een smakelijke variatie op het originele recept creëren, die zeker in de smaak zal vallen bij iedereen die houdt van romige vullingen. Dit recept biedt een onweerstaanbare twist op de klassieke lekkernij, waardoor je er extra van kunt genieten tijdens een speciale gelegenheid of gewoon als een traktatie voor jezelf. Laat je smaakpapillen verwennen en ontdek hoe deze versie het traditionele recept een frisse nieuwe draai geeft!
Hieronder het volledige recept met ingrediënten. Veel plezier met het maken van onderstaand recept. Heerlijke Happen!
Italiaanse chocolade profiteroles
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
Voor de soesjes:
- 62 ml water
- 55 gram roomboter
- 8 gram suiker
- 3 eieren
- 60 ml volle melk
- 3 gram zout
- 77 gram bloem
- 1 eierdooier
Voor de vulling:
- 50 gram bloem
- 6 eierdooiers
- 150 gram suiker
- 500 ml melk
- 1 stokje vanille
Voor de chocoladesaus:
- 200 ml water
- 80 ml slagroom
- 450 gram pure chocolade
- 150 gram suiker
- ½ tl zout
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
Begin met het maken van de crème, deze moet afkoelen in de koelkast:
- Pak een pannetje en doe hier de melk in. Snijd het vanille stokje open en doe deze in de pan. Laat de melk warm worden, maar niet koken!
- Pak ondertussen een schaal en doe hier de eidooiers, de suiker en de bloem in. Meng dit goed door elkaar totdat het een geheel wordt. Als de melk warm is, verwijder dan het vanille stokje en voeg het mengsel van ei, suiker en bloem toe.
- Pak een garde en blijf goed door roeren op laag vuur. Roer door totdat er een mooie egale, dikke crème ontstaat. Giet de crème in een ovenschaal, bedek met plastic folie en zet in de koelkast.
De soezen bakken:
- Pak een steelpan, doe hier het water, de suiker, de boter (in blokjes) in en breng aan de kook. Voeg de bloem toe en roer door met een houten lepel. Nu ontstaat er klonterig deeg.
- Doe het deeg in een kom en voeg 1 ei toe en roer goed door tot dat het ei en het deeg een geheel zijn. Ga vervolgens 1 voor 1 verder met de volgende eieren. Let op, het ei moet eerst helemaal opgelost in het deeg zijn voordat je de volgende toevoegt!
- Doe het deeg/beslag in een spuitzak en spuit op een ovenplaat (bedekt met bakpapier) kleine balletjes ter grootte van een walnoot. Het is niet erg als er lange puntjes ontstaan. Druk deze plat met de onderkant van een lepel.
- Kluts de eidooier en bestrijk de balletjes hier een beetje mee. Zet de bakplaat in de oven op 220 graden voor 15 minuten.
- Steek hierna een houten lepel tussen de klep of deur van de oven, zodat deze een beetje openstaat. Laat de soesjes vervolgens nog voor 15 minuten in de oven op 180 graden bakken. Als ze klaar zijn, laat ze dan afkoelen op het aanrecht op een rooster.
De chocoladesaus:
- Hak de chocolade in kleine stukjes. Doe het water en de suiker in een pannetje en laat warm worden. Wanneer het tegen de kook aan zit, voeg dan de slagroom toe. Als het vervolgens weer tegen de kook aan zit, voeg dan de chocolade toe en zet het vuur laag. Roer goed door zodat er een chocoladesaus ontstaat. Schenk in een kom en laat afkoelen tot ongeveer 30 graden.
De soezen vullen en afmaken:
- Pak de soesjes en maak onderin met het spuitmondje een klein gaatje voor het vullen. Doe de crème in een spuitzak en vul de soesjes hiermee. Pak een rooster en leg hier een bakpapiertje onder. Dompel de soesjes in de kom met chocoladesaus en leg vervolgens op het rooster. Dit kun je het beste met een vork doen. Laat heel even uitlekken en leg de soesjes vervolgens op een schaal. Je kunt er eventueel een toren van maken en nog decoreren met slagroom.
- Heerlijk Happen!
Deze blog “Italiaanse chocolade profiteroles” is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken. Een paar highlights waar we al gestopt zijn:
We maakten samen ricotta, de kaas die geen kaas is…
Voor een lekker stukje Italiaans “Streetfood” heb je maar weinig ingrediënten nodig…
Bak jij deze heerlijke brosse crostata?
Of misschien wel deze focaccia!
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Italiaanse chocolade profiteroles taart
So delicious!