Geschatte leestijd: 6 minuten
Focaccia, wie kent het niet? Het Italiaanse oliebrood is immens populair en is over de hele wereld te verkrijgen. Maar je eet nergens de focaccia zo lekker als in Ligurië, de streek waar het originele recept vandaan komt. Ik neem jullie in deze blog mee door het proces van het maken van een focaccia, vertel wat de echte focaccia zo speciaal maakt en heb uiteraard ook een recept! Lees mee in deze blog: Italiaanse focaccia het brood van goud. focaccia recepten
De Romeinen zijn de grondleggers.
Focaccia werd in het Romeinse Rijk al gemaakt, toen nog zonder gist, als offer aan de goden. Later werd er gist aan toegevoegd en werd het een populair voedingsmiddel. Focaccia heeft namelijk weinig ingrediënten en was dus erg goedkoop om te maken. De naam focaccia stamt naar alle waarschijnlijkheid af van het Latijnse woord ´focus´ wat ´haard betekent. Het brood werd namelijk vroeger op haarden gebakken.
Niet meer uit het straatbeeld weg te denken.
Vandaag de dag is focaccia niet meer weg te denken uit het Italiaanse straatbeeld. Als je in Italië een bakker (panificio) binnenloopt (met name in de noordelijk streken) ontkom je er niet aan. Daar ligt focaccia in stapels klaar om aangesneden te worden. Vaak komen ze pas net uit de oven. In Italië is het heel gebruikelijk om focaccia per kilo te verkopen. Zoals wij in Nederland zeggen: “Mag ik een ons gehakt?” bij de slager, zeggen ze in Italië: “Mag ik een kilo focaccia?” bij de bakker.
Neem de tijd voor luchtigheid!
De ingrediënten zijn erg simpel: Bloem, vers biergist, lauw water, zout, olie en suiker, maar er zijn wel wat spelregels. Focaccia moet namelijk heel luchtig zijn en dat bereik op je twee manieren.
Biergist mengen met water: Als je het biergist mengt met het water doe je dit met een staafmixer. Zo wordt je biergist heel schuimig en komt er extra lucht vrij.
Kneden, kneden, kneden: Het kneden van het deeg is heel belangrijk. Hoe meer je kneed, hoe beter het deeg gaat rijzen en hoe luchtiger de focaccia wordt!
En dan begint het lange wachten, want focaccia moet veel rijzen. Gemiddeld ben je zo’n 3 uur bezig met het maken van focaccia, waarvan bijna 2.5 uur rijs-tijd is. Echter wordt het lange wachten wél beloond.
Het geheime ingrediënt…..
Sala wat? Salamoia….. dát is het geheime ingrediënt van de focaccia! Dit is een mix van olijfolie, water en zout. Het is een soort pekel en dit geeft de focaccia haar onmiskenbare smaak! Gebruik hier voor lauw water, een kwalitatief goede olijfolie en zeezout.
De salamoia wordt op het laatste moment toegevoegd, vlak voor de focaccia de oven in gaat. De gaten in de focaccia vullen zich dan met dit speciale goedje en hierdoor wordt de focaccia zacht en elastisch van structuur en zoutig van smaak.
Italiaanse focaccia het brood van goud
En dan is het moment daar. De focaccia komt uit de oven, wat een plaatje! Wat gelijk opvalt: er zijn bij de gaten ´witte plekken´ ontstaan. Dit komt door de salamoia en als je het mij vraagt zijn dat de lekkerste stukjes van de focaccia. Hier zit namelijk heel veel smaak in! En ja van focaccia worden je vingers erg vet en dat moet. Je hoort het niet vaak, maar in dit geval: Hoe vetter, hoe beter! focaccia recepten
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Italiaanse focaccia het brood van goud
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 340 gram bloem
- 220 ml lauw water
- 25 ml olijfolie
- 6 gram suiker
- 19 gram vers biergist
- 10 gram zout
Voor de salamoia heb je nodig:
- 50 ml lauw water
- 25 ml olijfolie
- 10 gram zeezout
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Meng het water met de gist met een staafmixer voor een aantal minuten.
- Voeg de olijfolie toe en roer goed door.
- Pak een beslagkom, doe hier de helft van de bloem in en meng tot een gladde massa. Voeg het zout toe en samen met de rest van de bloem en kneed dit voor ongeveer 15 minuten tot luchtig deeg.
- Leg het deeg op een plank of groot bord, dek het af met een theedoek en laat dit voor 30 minuten rijzen. Het deeg moet flink groeien.
- Na 30 minuten, druk het deeg een beetje plat en vouw dubbel. Laat dit ook weer voor 30 minuten rijzen (afgedekt met een theedoek).
- Pak de bakplaat en smeer deze in met olijfolie. Leg het deeg in de bakplaat en zorg er voor dat de hele bodem bedekt is. Druk desnoods met je vingers het deeg richting de rand.
- Bedek vervolgens weer een theedoek en laat nog voor een uur rijzen. Als het deeg klaar is met rijzen kun je de salamoia maken. Meng het water eerst goed met de olijfolie tot een geheel en voeg vervolgens het zout toe
- Druk met je vingers gaten in het deeg (ongeveer tot en met de helft van het deeg). Roer de salamoia goed door en giet het vervolgens over de focaccia. Alle gaten moeten zich hiermee vullen.
- Bestrooi de boven kant met nog een klein beetje zout en zet de focaccia in de oven op 230 graden voor ongeveer 14 minuten. De focaccia moet mooi goudbruin van kleur zijn.
- Heerlijk Happen!
Deze blog “Italiaanse focaccia het brood van goud” is een bijdrage van Tim van La Cucina di Tim. Neem zeker eens een kijkje op zijn website!
Andere blog(s) van Tim lezen?
Authentiek Italië Bari en zijn orecchiette
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
focaccia recept recepten
Heerlijk de geur van vers brood
Heerlijk focaccia. Ook heel lekker belegd met stracchino en crudo.
Waar hebben jullie het biergist gehaald ?
Lekker met een dipje