Estimated reading time: 4 minuten
Italiaanse Parmigiana di melanzane: een parel uit de Siciliaanse keuken. Ciao ragazzi! We reizen af naar het zuiden van Italië, naar Sicilië waar we iets heel lekkers gaan eten. En wat ben ik fan van dit gerecht! Lekker als hoofdgerecht, maar ook als bijgerecht. Het liefst laat ik het een dag in de koelkast staat voordat ik het eet. Zo trekken alle smaken de aubergines. Melanzane alla parmigiana
Italiaanse parmigiana di melanzane
Even een leuk weetje over het ontstaan van de naam: parmigiana komt van het Siciliaanse woord ‘parmiciana’ wat dialect is voor de houten lamellen van de luiken in Italiaanse huizen. Het gerecht zou namelijk hier op lijken. Zie jij het? We leggen de aubergines in de schaal als een soort lamellen en bouwen zo een mooie volle schaal op.
Zoals dat gaat bij veel gerechten zijn er een hoop variaties te vinden op dit gerecht. Niet zoals het hoort volgens de Italianen natuurlijk. Die zijn nogal “sticklers to the rules”, zoals het hoort en anders niet… Ben je nou geen fan van aubergine dan zou je het ook met courgette kunnen maken. En ben je een echte vleeseter kun je gehakt toevoegen. Maar probeer hem eerst maar eens zo!
Dit is een heerlijke manier om te genieten van de smaken van de Italiaanse keuken, zonder al te veel moeite. De parmigiana di melanzane is een ovenschotel die je makkelijk van tevoren kunt klaarmaken en in de oven kunt schuiven als je klaar bent om te eten. Je kunt er een frisse salade bij serveren, of een stukje brood om de saus mee op te dippen. Het is een gerecht dat zowel jong als oud zal smaken, en dat je ook prima kunt bewaren voor de volgende dag.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Italiaanse Parmigiana di melanzane
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Snijd de aubergines in dunne lange plakken. Bestrooi ze met zout en leg ze in een vergiet.
- Bedek ze met een bord en zet iets zwaars op het bord zodat de aubergines goed aangedrukt worden. Laat dit voor een half uur zo staan. Zo druk je het vocht er uit.
- Snijd de mozzarella in blokjes en laat ook deze uitlekken in een zeef of klein vergiet.
- Pak ondertussen een diepe pan en snijd het uitje fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en bak het uitje.
- Blus dit na een paar minuten met de rode wijn en laat dit even sudderen. Voeg vervolgens de passata en de basilicum toe. Roer dit goed door, breng op smaak met peper en zout en laat dit voor een half uur op laag vuur staan.
- Als de aubergines zijn uit gelekt zijn kun je deze frituren of grillen.
- Frituren doe je zo: Pak een diepe pan met dikke bodem en doe hier een flinke laag olie in. Breng de olie naar een temperatuur naar 180 graden en frituur de aubergines hier in voor 3/4 minuten totdat ze goudbruin worden.
- Grillen doe je zo: Pak een gril pan en verhit deze (zonder olie). Laat goed warm worden en grill de aubergines voor 3/4 min aan beide kanten.
- Pak een ovenschaal. Bedek de bodem met wat tomatensaus en leg de aubergines is verticale richting. Bestrijk de aubergines aan de bovenkant met (let op, een hele dunne laag) tomatensaus.
- Bedek vervolgens met plakken mozzarella en 2 eetlepels parmezaanse kaas. Leg dan de volgende laag aubergines in tegenovergestelde richting op de mozzarella en parmezaanse kaas.
- Herhaal de vorige drie stappen tot aan de bovenkant van de ovenschaal. Eindig met een laag mozzarella en parmezaanse kaas. Doe de ovenschaal vervolgens in de oven op 180 graden voor 40 minuten.
- Als je de schaal uit de oven haalt, laat dit dan nog even rusten voor dat je deze aansnijdt. Garneer met parmezaanse kaas.
- Heerlijk Happen!
Deze Blog “Italiaanse parmigiana di melanzane “ is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken. Een paar makkelijke en lekkere recepten zijn onder andere:
We maakten een Italiaanse crema al caffé.
En ook huisgemaakte ricotta, dat is heel eenvoudig.
Iets ingewikkelder maar de moeite waard zijn cannoli’s!
En pesto is ook niet weg te denken uit de Italiaanse keuken.
Next stop? Zie je binnenkort weer!
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
melanzane alla parmigiana
Awesome dish!
500 ml rode wijn? Vermoed dat dit een typefout is toch en dat het 50 ml moet zijn?
Hi, nee dat is geen typefout. Je laat de saus een half uur rustig pruttelen en inkoken. Kan zijn dat je niet alles gebruikt maar de schaal vult echt goed op hoor! Dit is een stevig gerecht haha. Hopelijk zo je vraag beantwoord. Gr Francine