Italiaanse Parmigiana di melanzane

Italiaanse parmigiana di melanzane 

Italiaanse Parmigiana di melanzane: een parel uit de Siciliaanse keuken. Ciao ragazzi! We reizen af naar het zuiden van Italië, naar Sicilië waar we iets heel lekkers gaan eten. En wat ben ik fan van dit gerecht! Lekker als hoofdgerecht, maar ook als bijgerecht. Het liefst laat ik het een dag in de koelkast staat voordat ik het eet. Zo trekken alle smaken de aubergines.  Melanzane alla parmigiana

Italiaanse parmigiana di melanzane

Italiaanse parmigiana di melanzane

Even een leuk weetje over het ontstaan van de naam: parmigiana komt van het Siciliaanse woord ‘parmiciana’ wat dialect is voor de houten lamellen van de luiken in Italiaanse huizen. Het gerecht zou namelijk hier op lijken. Zie jij het? We leggen de aubergines in de schaal als een soort lamellen en bouwen zo een mooie volle schaal op.

Italiaanse parmigiana di melanzane

Zoals dat gaat bij veel gerechten zijn er een hoop variaties te vinden op dit gerecht. Niet zoals het hoort volgens de Italianen natuurlijk. Die zijn nogal “sticklers to the rules”, zoals het hoort en anders niet…. Ben je nou geen fan van aubergine dan zou je het ook met courgette kunnen maken. En ben je een echte vleeseter kun je gehakt toevoegen. Maar probeer hem eerst maar eens zo!

Italiaanse Parmigiana di melanzane

Hieronder het volledige recept met ingrediënten. Veel plezier met het maken van onderstaand recept. Heerlijke Happen!

Italiaanse Parmigiana di melanzane

Italiaanse Parmigiana di melanzane

Een heerlijk gerecht wat wellicht een dag later op z'n allerbest is!
5 van 17 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: aubergine, mozzarella, passata
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 4 personen
calorieën: 747kcal
Auteur: Tim Harzing
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 3 aubergines
  • 500 ml passata
  • 1 ui - gesnipperd
  • 375 gram mozzarella - in plakken gesneden
  • 200 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 500 ml rode wijn
  • 40 gram basilicumblaadjes
  • zonnebloem olie
  • peper
  • zout

En zo maak je het:

  • Snijd de aubergines in dunne lange plakken. Bestrooi ze met zout en leg ze in een vergiet. 
  • Bedek ze met een bord en zet iets zwaars op het bord zodat de aubergines goed aangedrukt worden. Laat dit voor een half uur zo staan. Zo druk je het vocht er uit. 
  • Snijd de mozzarella in blokjes en laat ook deze uitlekken in een zeef of klein vergiet. 
  • Pak ondertussen een diepe pan en snijd het uitje fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en bak het uitje. 
  • Blus dit na een paar minuten met de rode wijn en laat dit even sudderen. Voeg vervolgens de passata en de basilicum toe. Roer dit goed door, breng op smaak met peper en zout en laat dit voor een half uur op laag vuur staan.
  • Als de aubergines zijn uit gelekt zijn kun je deze frituren of grillen.
  • Frituren doe je zo: Pak een diepe pan met dikke bodem en doe hier een flinke laag olie in. Breng de olie naar een temperatuur naar 180 graden en frituur de aubergines hier in voor 3/4 minuten totdat ze goudbruin worden. 
  • Grillen doe je zo: Pak een gril pan en verhit deze (zonder olie). Laat goed warm worden en grill de aubergines voor 3/4 min aan beide kanten.
  • Pak een ovenschaal. Bedek de bodem met wat tomatensaus en leg de aubergines is verticale richting. Bestrijk de aubergines aan de bovenkant met (let op, een hele dunne laag) tomatensaus. 
  • Bedek vervolgens met plakken mozzarella en 2 eetlepels parmezaanse kaas. Leg dan de volgende laag aubergines in tegenovergestelde richting op de mozzarella en parmezaanse kaas. 
  • Herhaal de vorige drie stappen tot aan de bovenkant van de ovenschaal. Eindig met een laag mozzarella en parmezaanse kaas. Doe de ovenschaal vervolgens in de oven op 180 graden voor 40 minuten. 
  • Als je de schaal uit de oven haalt, laat dit dan nog even rusten voor dat je deze aansnijdt. Garneer met parmezaanse kaas.
  • Heerlijk Happen!
Tip: één dag in de koelkast bewaren voordat je ‘m eet! 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze Blog “Italiaanse parmigiana di melanzane “ is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken. Een paar makkelijke en lekkere recepten zijn onder andere:

Next stop? Zie je binnenkort weer!

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Italiaanse parmigiana di melanzane 

melanzane alla parmigiana

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept