Italiaanse torta della nonna

Authentieke Italiaanse Torta della Nonna – Klassiek Toscaans Recept

🕒 Bereidingstijd: 75 minuten 👨‍🍳 Moeilijkheid: ★★★☆☆

Italiaanse Torta della Nonna is dé klassieke grootmoeders taart uit Toscane. Met bros deeg, romige crema pasticcera en pijnboompitten maak je een authentiek dessert dat bij elk Italiaans restaurant op de kaart staat.

Je hebt van die gerechten die gewoon een begrip zijn in bepaalde landen. Nou in Italië is dat torta della nonna oftewel grootmoeders taart. Deze zoetigheid bestaat uit bros deeg, de bekende vulling: crema pasticcera en is afgetopt met poedersuiker en niet te vergeten: pijnboompitten! Dit Italiaanse torte della nonna recept is natuurlijk gemaakt door gastfoodie Tim, en hij vertelt je er graag nog iets meer over.

torta della nonna recept
Het servies op de achtergrond komt uit Italië

Geschiedenis van Torta della Nonna uit Toscane

De taart komt officieel uit Toscane. Volgens de verhalen is deze taart ontstaan door een weddenschap met een Florentijnse (inwoner van Florence) kok. Zijn vaste klanten waren het een beetje zat dat de desserts op de kaart elke keer hetzelfde waren. Ze spraken met hem af dat hij voor het volgende bezoek een verrassend dessert moest maken. De kok nam het niet zo serieus en deed eigenlijk maar wat. Echter beviel deze verrassing, de Italiaanse torta della nonna, iedereen zo goed dat deze standaard op de kaart kwam. En zo was dit het begin van deze nationale specialiteit.

Italiaanse torta della nonna

Maar die oma? Hoe zit dat dan?

Waarom het torta della nonna recept zo heet, is nog altijd een raadsel gebleven. Wellicht deed het de kok denken aan zijn oma! Torta della nonna staat bij bijna elk restaurant in Italië op de kaart. De taart wordt vaak gedisplayed in een vitrine of dessertkar, waar de bediening mee langs de tafels gaat. Daarnaast is het ook heel gebruikelijk om torta della nonna na de zondagslunch te eten! Natuurlijk deel ik met jullie het recept voor deze Italiaanse torta della nonna.

Stap-voor-stap Bereiding van het recept

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Italiaanse torta della nonna

Authentieke Torta della Nonna met Crema Pasticcera

Klassieke Toscaanse grootmoeders taart met bros citroentaartdeeg, romige custardcrème en pijnboompitten. Een authentiek Italiaans dessert dat bij elk restaurant op de kaart staat.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 29 reacties
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: gebak
Keuken: Italiaans
Trefwoord: bloem, eieren, pijnboompitjes, suiker
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Servings: 12 personen
Author: Tim Harzing
Bewaar dit recept

Ingrediënten:

  • 450 gr bloem
  • 160 gr suiker
  • 200 gr boter
  • 1 biologische citroen - zowel schil als sap gebruiken
  • 2 eieren

Voor de crème pasticcera:

  • 75 gr bloem
  • 9 eierdooiers
  • 225 gr suiker
  • 750 ml melk
  • 1 stuk citroenschil

extra benodigdheden:

  • 30 gr pijnboompitten
  • poedersuiker
  • boter om de vorm in te vetten
  • 1 el bloem

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Voor de crème pasticcera: Pak een pannetje en doe hier de melk in. Schil een aantal plakjes van de citroenschil en doe deze in de pan. Laat de melk warm worden, maar niet koken!
  • Pak ondertussen een schaal en doe hier de eidooiers, de suiker en de bloem in. Meng dit goed door elkaar totdat het een geheel wordt. 
  • Als de melk warm is, verwijder dan de plakjes citroenschil en voeg het mengsel van ei, suiker en bloem toe. Pak een garde en blijf goed door roeren op laag vuur. 
  • Roer door totdat er een een mooie egale, dikke crème ontstaat. Giet de crème in een ovenschaal, bedek met plastic folie en zet in de koelkast om helemaal af te laten koelen.

Het taartdeeg maken :

  • Doe de bloem en de boter in een keukenmachine en zet deze aan. Op deze manier wordt de boter één geheel met de bloem.
  • Leg het deeg op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Voeg hier de suiker en de eieren aan toe. 
  • Rasp de schil van de citroen fijn en voeg deze ook hier aan toe.Kneed dit tot één geheel. Gebruik nu wel je handen, het deeg is namelijk heel bros dus met de keukenmachine werkt het minder goed. 
  • Zorg ervoor dat het deeg een mooie gladde bal wordt. Wikkel het deeg in folie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

De taart afmaken:

  • Vet de quichevorm in met de boter en bestrooi deze met de bloem. Pak 2/3 van het deeg en rol het uit. Bedek hier de bodem en de rand van de quichevorm mee. 
  • Prik gaatjes met een vork in de bodem van het deeg. Vul de quichevorm met de crema pasticcera en verdeel deze evenredig over het deeg.
  • Pak het andere deel van het deeg, rol deze ook uit en leg deze als een deksel over de bovenkant van de taartvorm. Druk de randen goed aan en prik gaatjes in de bovenkant met een vork. 
  • Bestrooi de bovenkant met de pijnboompitten en doe de taart voor 50 minuten in de oven op 160 graden. Gebruik een stand die onder- en bovenwarmte geeft. 
  • Laat de taart volledig afkoelen, bestrooi 'm dan met poeder suiker en snijd aan!
  • Heerlijk Happen!
Tip: Laat de taart volledig afkoelen voordat je aansnijdt voor nette plakken
Serveren: Heerlijk met een espresso als authentiek Italiaans dessert
Nutrition Facts
Authentieke Torta della Nonna met Crema Pasticcera
Amount per Serving
Calories
532
% Daily Value*
Fat
 
26
g
40
%
Saturated Fat
 
12
g
75
%
Trans Fat
 
1
g
Polyunsaturated Fat
 
4
g
Monounsaturated Fat
 
8
g
Cholesterol
 
217
mg
72
%
Sodium
 
157
mg
7
%
Potassium
 
317
mg
9
%
Carbohydrates
 
66
g
22
%
Fiber
 
3
g
13
%
Sugar
 
36
g
40
%
Protein
 
12
g
24
%
Vitamin A
 
758
IU
15
%
Vitamin C
 
5
mg
6
%
Calcium
 
133
mg
13
%
Iron
 
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog “Italiaanse torta della nonna ricetta” is een bijdrage van gastfoodie Tim van La Cucina di Tim. We zijn al een tijdje met Tim op reis door Italië. Hij neemt ons mee en laat ons proeven van het echte Italië. Klassiekers, basisrecepten, onbekende toppers uit de verschillende regio’s, een waar eet-festijn. Lees zeker eens één van onderstaande blogs, en probeer de recepten zelf eens uit.

Vindt je bovenstaand recept lekker? Probeer dan ook eens onderstaande recepten:

Bijvoorbeeld het Italiaanse streetfood, een soort pannenkoek: farinata di ceci.

Of deze notensaus uit Rapallo.

Maak pasta als een baas met dit basisrecept.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Koek en taart » Authentieke Italiaanse Torta della Nonna – Klassiek Toscaans Recept

Eén gedachte over “Authentieke Italiaanse Torta della Nonna – Klassiek Toscaans Recept”

4.87 from 29 votes (28 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept