Estimated reading time: 4 minuten
Je hebt van die gerechten die gewoon een begrip zijn in bepaalde landen. Nou in Italië is dat torta della nonna oftewel grootmoeders taart. Deze zoetigheid bestaat uit bros deeg, de bekende vulling: crema pasticcera en is afgetopt met poedersuiker en niet te vergeten: pijnboompitten! Dit Italiaanse torte della nonna recept is natuurlijk gemaakt door gastfoodie Tim, en hij vertelt je er graag nog iets meer over. Italiaanse torta della nonna. torta della nonna ricetta originale recept torta della nonna ricetta originale
Italiaanse torta della nonna: Herkomst van de taart
De taart komt officieel uit Toscane. Volgens de verhalen is deze taart ontstaan door een weddenschap met een Florentijnse (inwoner van Florence) kok. Zijn vaste klanten waren het een beetje zat dat de desserts op de kaart elke keer hetzelfde waren. Ze spraken met hem af dat hij voor het volgende bezoek een verrassend dessert moest maken. De kok nam het niet zo serieus en deed eigenlijk maar wat. Echter beviel deze verrassing, de Italiaanse torta della nonna, iedereen zo goed dat deze standaard op de kaart kwam. En zo was dit het begin van deze nationale specialiteit.
Maar die oma? Hoe zit dat dan?
Waarom het torta della nonna recept zo heet, is nog altijd een raadsel gebleven. Wellicht deed het de kok denken aan zijn oma! Torta della nonna staat bij bijna elk restaurant in Italië op de kaart. De taart wordt vaak gedisplayed in een vitrine of dessertkar, waar de bediening mee langs de tafels gaat. Daarnaast is het ook heel gebruikelijk om torta della nonna na de zondagslunch te eten! Natuurlijk deel ik met jullie het recept voor deze Italiaanse torta della nonna.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Italiaanse torta della nonna
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 450 gr bloem
- 160 gr suiker
- 200 gr boter
- 1 biologische citroen
- 2 eieren
Voor de crème pasticcera:
- 75 gr bloem
- 9 eierdooiers
- 225 gr suiker
- 750 ml melk
- 1 stuk citroenschil
extra benodigdheden:
- 30 gr pijnboompitten
- poedersuiker
- boter om de vorm in te vetten
- 1 el bloem
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Voor de crème pasticcera: Pak een pannetje en doe hier de melk in. Schil een aantal plakjes van de citroenschil en doe deze in de pan. Laat de melk warm worden, maar niet koken!
- Pak ondertussen een schaal en doe hier de eidooiers, de suiker en de bloem in. Meng dit goed door elkaar totdat het een geheel wordt.
- Als de melk warm is, verwijder dan de plakjes citroenschil en voeg het mengsel van ei, suiker en bloem toe. Pak een garde en blijf goed door roeren op laag vuur.
- Roer door totdat er een een mooie egale, dikke crème ontstaat. Giet de crème in een ovenschaal, bedek met plastic folie en zet in de koelkast om helemaal af te laten koelen.
Het taartdeeg maken :
- Doe de bloem en de boter in een keukenmachine en zet deze aan. Op deze manier wordt de boter één geheel met de bloem.
- Leg het deeg op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Voeg hier de suiker en de eieren aan toe.
- Rasp de schil van de citroen fijn en voeg deze ook hier aan toe.Kneed dit tot één geheel. Gebruik nu wel je handen, het deeg is namelijk heel bros dus met de keukenmachine werkt het minder goed.
- Zorg ervoor dat het deeg een mooie gladde bal wordt. Wikkel het deeg in folie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
De taart afmaken:
- Vet de quichevorm in met de boter en bestrooi deze met de bloem. Pak 2/3 van het deeg en rol het uit. Bedek hier de bodem en de rand van de quichevorm mee.
- Prik gaatjes met een vork in de bodem van het deeg. Vul de quichevorm met de crema pasticcera en verdeel deze evenredig over het deeg.
- Pak het andere deel van het deeg, rol deze ook uit en leg deze als een deksel over de bovenkant van de taartvorm. Druk de randen goed aan en prik gaatjes in de bovenkant met een vork.
- Bestrooi de bovenkant met de pijnboompitten en doe de taart voor 50 minuten in de oven op 160 graden. Gebruik een stand die onder- en bovenwarmte geeft.
- Laat de taart volledig afkoelen, bestrooi 'm dan met poeder suiker en snijd aan!
- Heerlijk Happen!
Deze blog “Italiaanse torta della nonna ricetta” is een bijdrage van gastfoodie Tim van La Cucina di Tim. We zijn al een tijdje met Tim op reis door Italië. Hij neemt ons mee en laat ons proeven van het echte Italië. Klassiekers, basisrecepten, onbekende toppers uit de verschillende regio’s, een waar eet-festijn. Lees zeker eens één van onderstaande blogs, en probeer de recepten zelf eens uit.
Bijvoorbeeld het Italiaanse streetfood, een soort pannenkoek: farinata di ceci.
Of deze notensaus uit Rapallo.
Maak pasta als een baas met dit basisrecept.
Hou je liever van risotto? Probeer dan deze giallo con piselli eens.
Ijs fan? We zoeken Portofino in voor een paciugo ijsje.
En dit krokante taartje zal je ook vast heel lekker vinden.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
torta della nonna ricetta originale
De echte persoon!
De echte persoon!
Amazing dessert!