Champignons in witte wijnsaus

Champignons in witte wijnsaus

Champignons in witte wijnsaus

Wil je een leuk bijgerecht van de BBQ? Maak dan eens deze champignons in witte wijnsaus. Super simpel om te maken en met flink veel smaak! En ik heb voor jullie nog een aantal leuke weetjes over deze groente. Wist je dat bijvoorbeeld de eerste gedocumenteerde champignonteelt plaats vond in de omgeving van Parijs? Daar werden ze gekweekt in moestuinen op paardenmest. Rond 1780 ontdekten een aantal tuinmannen dat de steengroeven zeer geschikt waren om daar te telen. Dat deden ze in de groeven rond Parijs. Die witte champignon die we zo goed kennen? Die draagt dus de naam “Champignon de Paris”. Pas rond 1825 ging men in Nederland champignons kweken in Haarlem. Inmiddels is Nederland na Polen de derde grootste champignonproducent van de wereld!

Voor 4 personen heb je nodig:Champignons in witte wijnsaus

-500 gram champignons
-3 eetlepels kruidenboter
-1 teen knoflook fijngehakt
-Klein beetje fijngehakte kervel of platte peterselie
-125 ml witte wijn

Zo maak je het:

-Snipper eerst het teentje knoflook.

-Snij dan het stokje van de champignons, maak ze schoon en snij ze in kwarten.

-Bak eerst even kort de knoflook in een koekenpan in wat olijfolie en daarna doe je de champignons erbij. Bak ze tot ze mooi goudbruin zijn. Blus af met de wijn en daarna bak je ze ongeveer 5 minuten.

-Doe de gebakken champignons in een ovenschaal samen met de 3 eetlepels kruidenboter en zet de schaal op het bbq rooster en laat de boter lekker smelten.

Champignons in witte wijnsausChampignons in witte wijnsaus

Wanneer de boter helemaal is gesmolten roer je de champignons even door zodat ze overal een lekker laagje van de saus hebben gekregen. Serveer met wat fijngehakte kervel of peterselie. Heerlijk met een lekker knoflookbroodje van de BBQ : Heerlijk Happen!

 

 

De foto van de kruiden is genomen op de markt in Lorgues ( Zuid Frankrijk) Daar heb ik dit gerechtje voor het eerst gemaakt op ons vakantieadres.

5 gedachten over “Champignons in witte wijnsaus”

  1. Pingback: Bimi roerbak met kip en rijst - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Gevulde Zeeuwse mosselen - Heerlijke Happen |Foodblog|

  3. Pingback: Risotto ai frutti di mare - Heerlijke Happen |Foodblog|

  4. Pingback: Toast met champignons en biefstuk - Heerlijke Happen |Foodblog|

  5. Pingback: Kruidige stamp van Cerisa aardappel en pastinaak - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *