visballetjes met zoetzure saus

Visballetjes met zoetzure saus

Met de seizoenen mee eten is een goed idee, je eet wat de natuur je op dat moment te bieden heeft, en vaak is de smaak dan ook op zijn best. Voor het MSC-Keurmerk mocht ik weer een mooi recept ontwikkelen, en hiervoor haalde ik mijn inspiratie uit het Oceaan Kookboek die nú in je viswinkel te verkrijgen is! Voor deze visballetjes kun je bij je visboer vragen naar “vlokkige witvis”. Denk aan schelvis, leng, heek of kabeljauw. Dit visballetjes met zoetzure saus recept kun je dus het jaar rond maken met de vis die juist op dát moment verkrijgbaar is. Hiermee help jij de natuur een handje en kun je de visketen een handje helpen. De visballetjes maken is super makkelijk en je kunt ze ook heel gemakkelijk invriezen.

MSC-Keurmerk

Je hebt al eerder kunnen lezen in mijn blogs dat ik over dit keurmerk schrijf en bij aankoop van mijn vis hierop let. Het is het keurmerk voor duurzame visserij, de MSC staat voor een goed beheer van de visbestanden en bescherming van de onderwaternatuur. Zo kan een vis die eerst wél het keurmerk had opgeschort worden om ervoor te zorgen dat hij niet overbevist wordt. Jij kunt zelf een stukje impact op deze wereld hebben door te letten op het blauwe label bij de supermarkt of de visboer. Wil je nog meer recepten proberen? Of het kookboekje inzien dat kan ook online, klik hier voor dat boekje.

visballetjes met zoetzure saus

Onderstaand recept voor visballetjes met zoetzure saus lijkt een mega lange boodschappenlijst te hebben. Maar ik denk dat je het meeste van de kruiden en specerijen al in huis hebt! Je krijgt in principe van mij drie (!) recepten in één! De visballetjes, de zoetzure saus èn zoet zure pittige komkommer. Dat noem ik nog eens een top recept.

visballetjes met zoetzure saus

Visballetjes met zoetzure saus

Heerlijke huisgemaakte visballetjes in een fijn sausje met een beetje pit!
5 van 1 reactie
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: kabeljauw, knoflook, sjalot, sojasaus
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 dag 1 uur
Totale tijd: 1 dag 1 uur 15 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 428kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 450 gram kabeljauw - ( of andere witvis zoals leng, heek of schelvis ).
  • 150 gram maizena
  • 60 gram tarwebloem
  • 35 gram kristalsuiker - ( of suikervervanger )
  • 1 el bakpoeder
  • 2 sjalotten - gesnipperd
  • 4 tenen knoflook - gesnipperd
  • 3 lente uitjes - in fijne ringetjes gesneden
  • 1 el zout
  • 100 ml water
  • 1 ei - losgeklopt
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 1 el masala kruidenmix

Voor de zoetzure saus:

  • 1 blikje tomatenpuree
  • 150 ml ananas sap - uit blik
  • 2 tenen knoflook - extra fijngehakt
  • 1 sjalot - extra fijngehakt
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 4 el witte wijnazijn
  • 2 el sojasaus
  • ½ tl chilipoeder
  • tl maizena - opgelost in 1 el water

Voor de groentemix:

  • 1 gele paprika - in blokjes
  • 1 rode paprika - in blokjes
  • 1 groene paprika - in blokjes

Voor de komkommer op zuur:

  • 1 komkommer - in schuine plakjes gesneden
  • 100 ml witte azijn
  • 3 el kristalsuiker - ( of suikervervanger )
  • 1 rood pepertje - in ringetjes gesneden
  • 1 teen knoflook - in plakjes gesneden

En zo maak je het:

  • We beginnen met de visballetjes. Deze moeten een dag in de koelkast staan dus we gaan de vismix voorbereiden om deze de volgende dag te maken. Begin dus eerst met alle ingrediënten voor de visballetjes klaar te zetten.
  • Pak een koekenpan erbij en doe hierin een laagje water en breng aan de kook. Leg de kabeljauw erin en laat hem langzaam gaar koken. Draai na een aantal minuten even om zodat hij helemaal gaar is. Laat dan uitlekken in een vergiet. Doe het in een grote mengkom en trek het vlees met twee vorken uitklaar.
  • In een andere kom meng je de maizena, bloem, zout, sjalot, knoflook, masala, peper, lente ui en het bakpoeder. Voeg het water toe en meng nogmaals.
  • Schep de vis erbij en voeg het losgeklopte ei toe. Mix alles tot er een mooi deeg ontstaat. Dek af met folie en zet in de koelkast.

De saus maken:

  • Snipper de ui en de knoflook en bak deze samen met de tomatenpuree in het sauspannetje voor een drietal minuten in een beetje olie. Voeg dan het ananassap, de azijn, basterdsuiker, sojasaus, en het chilipoeder toe en met een garde mix je het geheel en laat je het even koken. Voeg dan het maizena papje toe en laat even op laag vuur pruttelen. Je saus is nu klaar, laat staan tot gebruik.

De komkommer maken:

  • In een pannetje verhit je de azijn met de suiker tot de suiker helemaal is opgelost. Schenk in een schaaltje en voeg de komkommer, knoflook en rode peper toe. Zet weg in de koelkast tot gebruik.

De balletjes maken:

  • Pak de kom uit de koelkast en zet er een kommetje met wat water erin naast. Je maakt je handen vochtig en rolt zo balletjes tot je deeg op is.
  • Verhit een 500 ml zonnebloemolie in je wok en frituur hierin je balletjes per ongeveer 5 stuks per keer tot ze goudbruin zijn. ( na het frituren schenk je de olie in een pannetje, je kunt het eventueel nog een keer gebruiken).
  • Leg ze op een keukenpapiertje om uit te lekken.
  • Hak de paprika's in blokjes en roerbak ze een 5 minuten in de ( schone ) wok. Schenk de zoetzure saus erbij en schep de balletjes erbij. Even goed mixen en dan gelijk serveren met de komkommer.
    visballetjes in zoetzoere saus
  • Heerlijk Happen!
Lekker met zilvervliesrijst, of noodles. 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
visballetjes in zoetzoere saus
Alle stappen nog even duidelijk in een fotocollage.

Meer inspiratie? Bekijk dan eens deze recepten die allemaal gemaakt zijn met MSC-Keurmerk vis of schelpdieren.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

visballetjes maken
Deze blog is geschreven in samenwerking met het MSC-Keurmerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept