Geschatte leestijd: 4 minuten
Voor een lekker kippetje kun je me (bijna) wakker maken. Zacht gegaard zodat alle smaken goed in het vlees zijn getrokken en het van het bot valt. We maken een klassiek Frans coq au vin recept. De Franse coq au vin is een beetje de tegenhanger van de boeuf Bourguignon. We gebruiken veel van dezelfde kruiden en groenten. en natuurlijk een fijne Bourgogne wijn om de kip in te laten stoven.
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen en benadrukken: Als je goede producten gebruikt zal je gerecht ook goed smaken! Van een goedkoop zurig wijntje krijg je echt geen top stoofpot omdat de alcohol wel “vervliegt”. De nare smaak van de wijn blijft dan echt achter in het gerecht hoor! En als we dan toch lekker op dreef zijn koop dan ook zeker goed kip! Geen kiloknallers maar fijne biologische kip.
Klassiek Frans coq au vin recept
Een coq au vin recept hoor je te maken met een haan. Dat betekent het woord “coq” nou eenmaal. Maar een kip kan ook hoor! En in dit geval maken we dit Klassiek Frans coq au vin recept met alleen de bouten. Deze zijn makkelijk te verkrijgen bij je slager en als je het niet durft of niet weet hoe je ze moet snijden op het gewricht, vraag het hem dan even te doen. Met zo’n groot slagers hakmes is dat in twee seconden gepiept. Het recept is overigens met heel veel verschillende soorten wijn te maken.
Coq au vin is een klassiek Frans gerecht van kip gestoofd in wijn. Het is een heerlijk en smaakvol gerecht dat je kunt serveren met aardappelpuree, rijst of brood. Elke Franse streek heeft namelijk wel zijn eigen variant op dit gerecht. Zo maken ze hem in de Alsace met Riesling en in de Champagne streek met jawel … champagne!
Ook de kruiden en de groenten die worden toegevoegd kunnen verschillen per regio. Zo gebruiken ze in de Bourgogne tijm, laurier en champignons, terwijl ze in de Provence rozemarijn, knoflook en olijven toevoegen. Het maakt niet uit welke variant je kiest, coq au vin is altijd een feestje op je bord!
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Klassiek Frans coq au vin recept
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 5 kippenbouten
- 150 gram gerookt ontbijtspek - in blokjes
- 1 prei - in ringetjes
- 4 sjalotten - in ringen
- 1 winterwortel - geschrapt en in ringen
- 3 tenen knoflook - gesnipperd
- 2 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- 2 verse peterselie takjes
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Verwarm je oven voor op 120 graden.
- Snijd de bouten door op het gewricht en strooi er peper en zout over.
- Verhit je braadpan en bak de blokjes spek uit. Voeg de bouten toe en bak ze mooi goudbruin. Schep het vlees uit de pan en leg even apart. Bak in het overgebeleven vet de prei, wortel, sjalot, en knoflook. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze even mee. Blus af met de cognac.
- Bind de tijm, rozemarijn, laurier en peterselie aan elkaar met een stukje keukentouw. ( Een bouquet garni). Voeg deze toe aan de pan en schep het vlees erbij.
- Schenk de wijn en de bouillon erbij en breng aan de kook. Zet dan de braadpan in de oven en laat twee uur rustig stoven.
- Haal de pan uit de oven en verwijder het bouquet garni. Schep voorzichtig de stukken kip uit de pan en voeg de bloem toe. Roer tot een saus zich begint te binden en doe dan de kip weer in de pan.
- Serveer met Franse krieltjes of lekker grof brood.
- Heerlijk Happen!
Andere lekkere kiprecepten? Dat kan hoor, hier zijn er nog een aantal:
Knoflookbroodje met pikante kip en harissa saus.
Lees eens deze blog over onze Hollandse kip!
Fijne juicy kipfilets uit de oven met bacon.
De Le Creuset “campagnard” pan was een cadeautje van Le Creuset Nederland.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Deze mag nog wel een keer 🙂
Was heel lekker ,smaak heel goed, alleen doordat je het 2 uur laat garen is het ook super gaar ,en dan heb je die botten er allemaal in zitten ,dus ik maak nog wel een keer maar dan met kipfilet
Hi, dank voor je reactie. Persoonlijk zou ik je dat afraden. Waarom? Kipfilet twee uur stoven doet hem geen goed. Juist de stukken met bot geven smaak aan je gerecht. De filet is eigenlijk het minst lekkere stukje van de kip, máár als je het wel geprobeerd hebt laat me dan vooral even weten hoe het je gesmaakt heeft! Gr Francine