Onze kip een Hollandse delicatesse

Onze kip een Hollandse delicatesse

Geschatte leestijd: 6 minuten

Minder dan een halve eeuw geleden was het eten van een stukje kip net zo’n delicatesse als het eten van een biefstukje. We hebben het over de jaren ’60. Een hele kip kwam op tafel en het was vechten om het pootje! En van de botjes die overbleven? Daar maakten we bouillon van en niets ging verloren. Fast forward naar de huidige consumptie maatschappij, waarin de filet blijkbaar het hoogst haalbare stukje kip is. In deze blog “Onze kip een Hollandse delicatesse” vertel ik je er alles over. Kippie

Thuis achter de PC met René Pluijm ( what’s in a name ) als presentator van het online event.

Kip het meest veelzijdige stukje vlees…

Deze slogan herken je vast nog wel! Ondanks dat het een gouwe ouwe is blijft hij relevant. Nederlanders hebben de neiging om te grijpen naar de kipfilet. Ergens is het idee ontstaan dat dát het biefstukje van de kip is. Hierdoor is er een levendige export ontstaan met bijvoorbeeld Aziatische landen. Maar bedenk je eens hoeveel extra CO2 dit oplevert. Tonnen goede stukken vlees die helemaal naar de andere kant van de wereld moeten. En ook weer tonnen die naar ons komen. Dat zet je aan het denken! Moeten we hier in Nederland niet eens gaan beginnen met het omarmen van de hélé Hollandse kip?!

Het event “Onze Kip”

Het leukste aan mijn werk is dat ik regelmatig op stap kan. Aan den lijve ondervinden, ruiken, proeven en verslag doen van wat ik leer. Helaas is dit jaar corona dé grote spelbreker in die gezelligheid. Maar omdat er te veel en te vaak ongefundeerde kritiek op de sector is kwam het event online. Hier spraken onder andere pluimveehouder Erik van Veldhuisen, Ferry Leenstra van de Wageningen universiteit, en Gert-Jan Oplaat van de NEPLUVI. ( de brancheorganisatie voor de pluimvee industrie). Chef Guido Waterman kookte een lekker gerecht, en poelier Hans liet ons zien hoe je een hele kip uitsnijdt.

Wist je trouwens dat de temperatuur in de stal bij kuikens wel 36 gaden is?

Verschillende soorten kippetjes

Naast dat er natuurlijk heel veel verschillende soorten kip zijn, zijn er ook verschillende manieren om ze te houden. Naast de reguliere kip (de basis kip zeg maar), zijn er veel andere concepten. Een aantal voorbeelden:

  • Kippen die worden gehouden onder het sterrensysteem van de Dierenbescherming, het Beter Leven kenmerk
  • De Goed Nest kip
  • de Nieuwe standaardkip
  • En dan heb je ook nog de biologische kip. 

Natuurlijk zou het top zijn als alle kip biologische kip zou zijn. Echter zou dat dan betekenen dat kippenvlees voor vele mensen onbetaalbaar zou zijn. Niet elke portemonnee kan dat dragen. Is een reguliere kip dan zoveel slechter dan een biologische kip? Niet volgens Erik, het is maar net hoé je dat bekijkt. Deze reguliere kip heeft namelijk de laagste milieubelasting van alle kipconcepten.

Heel interactief konden we deelnemen met verschillende vragen over bijvoorbeeld milieubelasting van de verschillende soorten kip.

Kippenvoer

De hoeveelheid te produceren voer is bepalend voor de belasting van het milieu. Dat gaat hand in hand, hoe meer een kip moet eten voordat hij naar de slacht kan hoe duurder en belastender dat het wordt. Snel opgroeien en snel slachten laat dus een lagere CO2 voetprint achter. Een reguliere kip is in ongeveer 5 tot 6 weken slachtrijp. Je kunt als consument tegenwoordig heel goed zélf kiezen wat je eet. Voor welk soort kip ga je en wat eet je van de kip?

Onze kip een Hollandse delicatesse
Lekker laten draaien, ik heb er zeker een kwartier naar zitten kijken.

Meer dan alleen een filetje!

Mensen die mij al langer volgen weten dat ik dol ben op het bereiden van de hélé kip. Maar ook de toch wat minder gangbare delen van de kip. Zoals de dijen bijvoorbeeld. En ik zal jullie nog een klein geheimpje vertellen: vet is dé beste manier om smaak over te brengen! Dus dat magere stukje kipfilet lijkt wel zo lekker maar doe mij maar een dij. Bij het slachten gaat er trouwens helemaal niets verloren. Alle delen die overblijven worden verwerkt tot diervoeder. Zelfs de mest wordt verwerkt tot biogas.

Recept inspiratie voor “Onze kip een Hollandse delicatesse”

Lijkt het je ingewikkeld om een hele kip te bereiden? Dan geef ik je hier een aantal hele fijne recepten die je op weg kunnen helpen en die angst volledig bij je weg kunnen halen!

Een hele kip in tomatensaus uit de römertopf (ovenschaal met deksel kan ook).

Kip van het draaispit met aardappeltjes naar Frans recept.

Een hele kip uit de airfryer met limoen en salade.

Zo zie je maar dat je een prachtige kip kunt bereiden, hierdoor gebruik alles! En daarmee verlaag je de CO2 voetprint, en eet je eens wat anders dan alléén het filetje en heb je een super smaakvol diner. En wil jij nog meer inspiratie bezoek dan eens de site van Kiprecepten.nl

Bij boer Eric worden de hennen en de hanen niet gescheiden, alles leeft bij elkaar.

Verknocht aan je kipfilet? Dat is geen schande hoor, ik eet het ook wel eens, dan maak je lekker onderstaande gerechtjes 😉

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Kippie

Deze blog ” Onze kip een Hollandse delicatesse” is geschreven in samenwerking met de Enjoy it’s from Europe campagne en Kip in Nederland.
Start » Blog » Onze kip een Hollandse delicatesse

5 gedachten over “Onze kip een Hollandse delicatesse”

  1. Pingback: Kerstrecept cranberry kippenlever paté - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Klassiek Frans coq au vin recept - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Knoflookbroodje met pikante kip en harissa saus - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *