Hazenpeper die eigenlijk konijnenpeper is

Hazenpeper die eigenlijk konijnenpeper is

Een heerlijk recept waar je wel wat tijd voor nodig hebt, maar het eindresultaat is om je vingers bij af te likken.
Hazenpeper die eigenlijk konijnenpeper is

Ken je klassiekers! Het zal voor jullie geen geheim meer zijn dat ik dol ben op de Franse keuken. De grootste klassiekers komen daar vandaan. Ook ben ik zelden teleurgesteld in het resultaat. Vol goede moed ging ik aan de slag met een hazenpeper recept tot ik me ineens bedacht dat het eigenlijk een konijnenpeper recept was! Ik kocht namelijk konijnenbouten bij de slager. Nu had ik al redelijk wat recepten van andere chefs bekeken online. En hieruit zie ik ook dat hazenpeper vaak met konijn wordt gemaakt. Dus ja wat moet je dan als titel voor je recept kiezen? Zeker als in de culinaire wereld de twee vrolijk door elkaar gebruikt worden…. Nou dan benoemen we ze toch alle twee! Ik maakte een heerlijke hazenpeper die eigenlijk konijnenpeper is.

hazenpeper recept
Prachtig Le Creuset servies en de bijpassende stoofpan.
Hazenpeper die eigenlijk konijnenpeper is

Hazenpeper die eigenlijk konijnenpeper is

Een heerlijk recept waar je wel wat tijd voor nodig hebt, maar het eindresultaat is om je vingers bij af te likken.
5 van 6 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: champignons, konijn, peterselie, tijm
Voorbereidingstijd: 1 dag
Bereidingstijd: 3 uur
Totale tijd: 1 dag 3 uur
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Francine

Benodigdheden:

braadpan

Ingrediënten: 

  • 6 konijnenbouten
  • 100 gram ontbijtspek - in blokjes gesneden
  • 750 ml rode wijn
  • 2 witte uien - in ringen gesneden
  • 1 prei - in ringen gesneden
  • 400 gram champignons - in kwarten
  • 2 tenen knoflook - door het midden
  • 8 plakken ontbijtkoek
  • 100 ml rode wijnazijn
  • 100 ml cognac
  • 1 pot wildfond
  • 50 ml olijfolie
  • 50 gr roomboter

Kruiden en specerijen:

  • 5 jeneverbessen
  • 3 takjes tijm
  • 3 takjes peterselie
  • 3 laurier blaadjes
  • zout en peper
  • 5 kruidnagels

Om de saus te binden:

  • 50 gram bloem
  • 50 gram boter

En zo maak je het:

  • Neem je braadpan erbij en doe hier alle kruiden en specerijen in.
  • Snijd de ui in ringen, de wortel in plakjes, de tenen knoflook door het midden, de prei in ringen, en voeg dit ook toe aan de pan. Leg de bouten erop en schenk de azijn en wijn erbij. Vul evt aan met water tot de bouten onder staan. Laat nu 24 uur marineren!
  • De volgende dag haal de de bouten eruit en deze leg je op een bord. Even goed droog deppen, en dan bestrooi je de bouten met peper en zout. De marinade giet je door een zeef in een pan en bewaar de groenten apart in een kom.
    Breng de marinade zachtjes aan de kook en schep het schuim eraf, houd hem daarna warm.
  • Neem je braadpan erbij en verhit deze, voeg er 50 ml olijfolie aan toe en bak de bouten aan beide zijdes goudbruin. Voeg halfweg 50 gram roomboter toe. ( Dit voorkomt dat de boter aan het begin verbrand ).
  • Haal de bouten er weer uit en leg ze op een bord, voeg de blokjes spek toe en bak deze knapperig. Blus af met de cognac en voeg de groenten toe, voeg de warme marinade toe en leg de bouten terug in de pan. Giet de pot wildfond erbij. Breng aan de kook en laat daarna op een laag vuurtje voor twee uur stoven.
  • Haal daarna de bouten eruit en pluk het vlees van de botten.
  • Verkruimel de plakken ontbijtkoek in de pan met de groenten. Roer tot het helemaal opgelost is.
  • Maak een bal van de boter en bloem, verkruimel telkens een stukje van de bal in de pan en roer tot het is opgelost. Zo bindt je saus en je stopt als hij mooi dik is geworden.
  • Voeg het geplukte vlees en de champignons toe aan de saus en laat nog een half uurtje pruttelen.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
konijnenpeper recept
Heerlijk winters kostje! En misstaat ook niet op de kersttafel.

Hazenpeper die eigenlijk konijnenpeper is

Of je nu een hazenpeper recept of een konijnenpeper recept gaat maken is eigenlijk om het even. Beide stukken vlees zijn erg lekker en de uitkomst zal ook even lekker zijn. Wel ben ik eens mee jagen geweest op hazen. En ik kan je zeggen dat dat helemaal zo makkelijk nog niet is. Ze hebben echt hele goede schutkleuren en zijn nauwelijks zichtbaar. Zaak voor de schutter is om het beestje in één schot dood te schieten. Konijn is wat makkelijker te verkrijgen. Tegenwoordig zelfs vaak rond de kerst in de supermarkt. De hazenpeper die eigenlijk konijnenpeper is neemt wel wat voorbereiding in beslag. Het is namelijk de bedoeling dat je het vlees zéker één dag laat marineren! Dit recept is geïnspireerd op het recept van Julius Jaspers en ook het idee uit het Delicious magazine uit 2012.

Stoofpotten, klassiekers, ik ben er dol op! Hier nog wat goede ideetjes:

De lepels zijn een vondst uit de tweedehandswinkels.

Nog meer inspiratie!

1 gedachte over “Hazenpeper die eigenlijk konijnenpeper is”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept