Koulouria Thessalonikis Grieks sesambrood

Koulouria Thessalonikis Grieks sesambrood

Geschatte leestijd: 4 minuten

Als je reist kun je letterlijk een andere cultuur proeven. Eigenlijk ieder land waar je komt heeft zijn eigen eetcultuur. Soms hele gekke dingen, soms ook hele vieze dingen, maar veelal proef je als toerist toch de echte klassiekers. Zo ook met dit koulouria Thessalonikis recept. Wij waren in Athene en werkelijk op elke hoek van de straat vind je dit sesambrood. Vaak geregen aan en houten stok en heerlijk geurend! koulourakia recept

Koulouria Thessalonikis Grieks sesambrood
Heerlijke ronde broodjes die wel wat weghebben van een bagel.

Dat ik niet gelijk thuis aan de slag ben gegaan verbaast me eigenlijk. Maar alles gebeurt met een reden in het leven toch? Want daar was dan weer de voor mij 9e editie van de blog-swap van Mandy. Zij koppelde mij aan Elefeteria een Brabantse Griekse en wij zijn zelfs collega’s in hetzelfde bedrijf geweest.

koulouria thessalonikis recept
Met kleine bolletjes deeg rol je worstjes die je vormt tot ringen.

Zij geeft hele fijne workshops en heeft een website vol met Griekse klassiekers. En daaruit moest ik er één kiezen, en wat anders dan deze “Koulouria Thessalonikis Grieks sesambrood” !! Het heeft zo moeten zijn. Het is een heel fijn basis recept wat eigenlijk niet kan mislukken. Maar pas op want ze zijn verslavend lekker deze broodjes.

Lekker met een beetje zoute roomboter erbij.

Koulourakia zijn traditionele Griekse koekjes die meestal rond Pasen worden gemaakt. Ze zijn gemaakt van een deeg van bloem, suiker, boter en eieren, en ze worden meestal gevormd in verschillende vormen, zoals slingers of figuren, en besprenkeld met sesamzaad of geglazuurd met een suikerglazuur. Koulourakia zijn niet alleen lekker, maar ze hebben ook een symbolische betekenis en worden geassocieerd met het verhaal van de opstanding van Jezus. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de Pasen-traditie in Griekenland en worden vaak gedeeld tijdens familiebijeenkomsten en religieuze feesten.

Koulouria Thessalonikis Grieks sesambrood

Dit koulouria Thessalonikis recept is super makkelijk te maken. Je hebt maar een aantal ingrediënten nodig. En als je kijkt naar de kosten is het ook heel goedkoop. Het duurste zijn eigenlijk de sesamzaadjes. Bij dit Koulouria Thessalonikis Grieks sesambrood heb ik stiekem ook een paar broodjes gemaakt met zwart sesamzaad voor een soort Dalmatiër-effect.

Of dat mag weet ik niet, maar het zag er wel gezellig uit. Sowieso ben ik fan van de Griekse keuken en ook deed laatst mijn “Griekse week” hier op de blog het heel erg goed. Het zijn veelal hele fijne pure gerechten met maar een paar ingrediënten die de smaak voor zich laten spreken. Het Mediterraanse gevoel spreekt mij ook enorm aan.

Koulouria Thessalonikis Grieks sesambrood

Koulouria Thessalonikis Grieks sesambrood

Een heerlijke klassieker waar je van kunt blijven smullen!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 17 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Ontbijt
Keuken: Grieks
Trefwoord: bloem, gist, sesamzaad, suiker
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 40 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem
  • 14 gram droge gist - ( 2 zakjes )
  • 2 tl zout
  • 5 tl suiker
  • 300 ml lauwwarm water

Om de deegringen in te dippen:

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • In een deegmachine mix je eerst 300 ml lauwwarm water met de gist, de suiker en het zout. Daarna voeg je de bloem toe. Mix het eerst 5 minuten op de lage stand en vervolgens op een iets hogere stand tot er een mooie deegbal is ontstaan. Laat het deeg in een kom met plastic folie erover rusten. Laat het een uur rijzen.
  • Verwarm je oven voor op 180 graden.
  • Verdeel je deeg in balletjes van ongeveer 70 gram. Je kunt ongeveer 20 balletjes maken van het deeg. Vet vervolgens je (schone) aanrecht in met wat zonnebloemolie. Dit doe je zodat het deeg niet aan het aanrecht blijft plakken. Leg een vel bakpapier op een bakblik.
  • In een kom meng je een ½ liter lauwwarm water met 3 eetlepels suiker. Een andere schaal vul je met de sesamzaadjes.
  • Pak een balletje en draai hiervan een langwerpig worstje. Kneed de uiteindes aan elkaar zodat je een mooi rondje krijgt. Dit rondje doop je eerst in de kom met suikerwater en vervolgens haal je het door de sesamzaadjes heen. Daarna leg je de koulouri op het bakblik.
  • Op mijn bakblik pasten 5 koulouri. Dan bak je ze op 180 graden in de oven. Dit voor ongeveer 20 minuutjes tot ze een mooi goudgeel kleurtje hebben.
  • Serveer met een kopje koffie en wat boter.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Ook fan van de Griekse keuken? Probeer dan eens wat van onderstaande gerechten:

Deze stifado een heerlijke Griekse stoof.

Ook het recept voor een Griekse salade moet je gaan maken.

En deze tomatenrisotto met orzo is zó lekker.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

koulourakia recept

Start » De basis » Koulouria Thessalonikis Grieks sesambrood

2 gedachten over “Koulouria Thessalonikis Grieks sesambrood”

4.89 from 17 votes (15 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept