Geschatte leestijd: 4 minuten
Toen ik vroeger, en dan hebben we het echt over zeker twintig jaar geleden, in de grote stad ging wonen ging er een wereld voor me open. Vanuit een klein dorpje naar de grote stad met alle vrijheid die dat met zich meebracht. Lekker buiten de deur lunchen in leuke tentjes die je bij ons in het dorp zeker niet vond. En zo ook de ontdekking van de bagel! Een typisch broodje wat zich leent om besmeerd te worden met allerlei lekkere botertjes en bijvoorbeeld zalm. In mijn zoektocht naar een gezondere lifestyle stuitte ik op Pinterest op een low carb versie. Nieuwsgierig of ze ook lekker zouden zijn ging ik ermee aan de slag. En ik kan je zeggen dat dit low carb kruidenroomkaas bagel recept door de keuring heen is gekomen, zelf mijn man vond ze erg lekker!
Low carb kruidenroomkaas bagel
Even wat historie over de echte bagel: het is van oorsprong een Pools broodje. Door Joodse immigranten meegenomen naar in het begin voornamelijk New York. De reden voor de immigratie mag duidelijk zijn. Omdat Joden op een andere dag hun rustdag hebben waren deze broodjes op zondag vers leverbaar. Want de rest van de winkels en bakkers waren op zondag dus wel gesloten. En dat opende de deur voor de wijde verspreiding van deze fijne broodjes. Inmiddels is de meest bekende bagel de New York bagel die belegd is met roomkaas en zalm zoals in dit recept.
De bagel wordt al eeuwenlang geassocieerd met de Asjkenazische Joden sinds de 17e eeuw; ze werden voor het eerst genoemd in 1610 in Joodse gemeenschapsverordeningen in Krakau, Polen. De naam bagel komt van het Jiddische woord beygl, dat afgeleid is van het Duitse dialectwoord beugel, dat ‘ring’ of ‘armband’ betekent1. De bagel heeft een karakteristieke vorm van een ring die met de hand wordt gemaakt van gerezen tarwedeeg dat eerst kort wordt gekookt in water en dan wordt gebakken. Het resultaat is een dichte, taaie, deegachtige binnenkant met een bruine en soms knapperige buitenkant. Bagels worden vaak bestrooid met zaden die op de buitenkorst worden gebakken – traditionele keuzes zijn maanzaad en sesamzaad – of met zoutkorrels. De bagel is nu een populair broodproduct in Noord-Amerika en Polen, vooral in steden met een grote Joodse bevolking1.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Low carb kruidenroomkaas bagel
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 150 gr geraspte mozzarella
- 150 gr amandelmeel fijn gemalen
- 50 gr roomkaas
- 1 el bakpoeder
- 1 ei geklutst
- witte en zwarte sesamzaadjes
- verse kruiden zoals basilicum, bieslook, peterselie
- 100 gr roomkaas
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Verwarm je oven voor op 190 graden.
- Neem een kom erbij en doe hier de geraspte mozzarella in. Schep ook de 50 gr roomkaas erbij. ( Ik heb Philedelphia gebruikt) Zet in de magnetron op 700W voor 30 sec en roer dan even door. Zet dan nogmaals voor 30 sec in de magnetron en roer weer door.
- Voeg nu het amandelmeel en het bakpoeder toe en mix het met de gesmolten kaas-roomkaas.
- Voeg het geklutste ei toe en met een lepel mix je het goed door elkaar. Daarna kneed je met je handen het geheel tot een soepel deeg. ( Kan een beetje plakkerig zijn).
- Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en rol van elk stuk een soort worstje. Vouw het worstje in de vorm van een bagel.
- Dip de bagels in een mix van witte en zwarte sesamzaadjes en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak ze in ongeveer 15 minuutjes mooi goudbruin.
- Terwijl de bagels bakken maken we de kruidenroomkaas. Hak alle verse kruiden fijn. Neem een kommetje erbij en schep hier de 100 gram roomkaas in. Strooi de kruiden erbij en breng eventueel op smaak met wat verse peper, zout en bijvoorbeeld wat knoflookpoeder. MIx het goed en zet weg in de koelkast tot gebruik.
- Haal deze bagels uit de oven en laat ze eventjes afkoelen. Snijd ze daarna door het midden en besmeer met de kruidenroomkaas en beleg met wat gerookte zalm.
- Heerlijk Happen!
Zin in andere lekkere baksels? Dat kan hoor ik heb nog een paar andere recepten voor je:
Deze keto basilicum kaaswafels zijn lekker.
Maar deze blauwe bes tulband cakejes zijn ook top.
En zin in sushi? Die maak je makkelijk zelf hoor!
Het idee voor deze bagel komt van de blog: healthyrecipesblog.com
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
De bagel kun je gewoon ook smeren.met philladephia dan zalm erop en wat kappertjes.
HEERLIJK !!!
Eigenlijk zoals ik in het recept heb omschreven Gr Francine
Echt een heerlijk broodje dit
Kun je de Bagels na het bakken ook invriezen?
Hi Babette, ik heb het zelf nog nooit geprobeerd dus ik kan het je niet zeggen. Je zou het kunnen proberen, laat maar weten hoe en of het gelukt is! Gr Francine
Hoi, ik heb ze net gemaakt en ze waren heerlijk!!! Hoeveel koolhydraten zitten er in 1 broodje?
Hi Cherrelle, ik heb geen idee, ik bereken dat nooit in mijn recepten. Wellicht als je het in een voedingsapp invult dan is het gemakkelijk te berekenen. Gr Francine