Witlof uit de oven met Parmaham

Witlof uit de oven met Parmaham

Witlof uit de oven is een recept waar je heel veel kanten mee uit kunt. Natuurlijk is de klassieker met bechamelsaus en ham een topper, maar een beertje variatie kan ook geen kwaad toch? Zoals wel vaker gezegd ben ik een visueel ingesteld persoon. Ik haal mijn inspiratie van plaatjes, uit tijdschriften of bijvoorbeeld Pinterest. Dat is eigenlijk gewoon een zoekmachine maar dan met plaatjes. De hoeveelheid foto’s om naar te kijken in eindeloos, en geïnspireerd worden is daar ook niet heel ingewikkeld dus. Het idee voor dit recept komt van 15Gram. Ik heb verder niet gekeken naar het recept, de foto was genoeg om er zelf lekker mee aan de slag te gaan en mijn eigen variatie te maken op dit idee. Hier dus het recept voor deze witlof uit de oven met Parmaham.

Witlof uit de oven met Parmaham
Natuurlijk kruiden we het gehakt met mijn persillade mix.

Witlof uit de oven met Parmaham

Een lekkere variatie op witlof uit de oven met ham.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd45 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: Parmaham, Parmezaanse kaas, witlof
Porties: 3 personen
Auteur: Francine

Equipment

  • oven
  • ovenschotel

Ingrediënten

  • 3 stronken witlof
  • 250 gr half om half gehakt
  • 1 grote sjalot
  • 6 plakken Parmaham
  • 60 gr roomboter ( in 3 blokjes)
  • Parmezaanse kaas
  • Persillademix
  • peper/zout

Instructies

  • Verwarm je oven voor op 200 graden. Vet je ovenschaal in met olijfolie.
  • Snipper de sjalot fijn, neem een schaal erbij en doe hier de sjalot in en voeg het gehakt toe. Breng op smaak met de persillademix en wat peper en zout. Mix het geheel en vorm er dan 3 "sigaren" van.
  • Snijd de witlof door het midden en leg het gehakt ertussen, duw een beetje aan en wikkel dan de Parmaham er omheen. Leg in de oven schaal.
  • Leg een blokje roomboter van 20 gram op elk pakketje en giet een 60 ml water in de ovenschaal erbij. Laat bakken voor ongeveer 40-45 minuten. Draai met een tang zodat beide zijdes mooi krokant worden.
  • Bestrooi met wat Parmezaanse kaas en serveer.
  • Heerlijk Happen!

Notities

Serveer bijvoorbeeld met een lekkere puree van pastinaak en aardappel. Van het vocht uit de ovenschaal kun je ook een heerlijke jus maken! 
Witlof uit de oven met Parmaham
De ham wordt lekker krokant.

Witlof uit de oven met Parmaham

Witlof is een Belgisch-Franse ontdekking. Kweken in de duisternis is al iets wat ze in de 17e eeuw in Frankrijk deden. De champignon is daar een mooi voorbeeld van die rondom Parijs al in grotten werd gekweekt in het donker. De Belgen kunnen dus met de eer strijken wat betreft het kweken van de witlof. In België eten ze dus ook heel wat meer witlof dan wij Nederlanders. Toch loopt de productie van deze groente flink terug en lijkt hij helemaal niet zo populair te zijn. Dat is natuurlijk jammer want je kunt hem echt op heel veel verschillende manieren verwerken, ik heb best een aantal recepten op mijn website staan met deze groente.

Dol op witlof? Ik ook en ik heb er nog een paar lekkere recepten mee hoor! Check deze maar eens:

Witlof uit de oven met Parmaham
Blokje roomboter erop leggen en dan de oven in, halfweg even keren met een tang.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *