
Witlof uit de oven is een recept waar je heel veel kanten mee uit kunt. Natuurlijk is de klassieker met bechamelsaus en ham een topper, maar een beetje variatie kan ook geen kwaad toch? Zoals wel vaker gezegd ben ik een visueel ingesteld persoon. Ik haal mijn inspiratie van plaatjes, uit tijdschriften of bijvoorbeeld Pinterest. Dat is eigenlijk gewoon een zoekmachine maar dan met plaatjes. De hoeveelheid foto’s om naar te kijken in eindeloos, en geïnspireerd worden is daar ook niet heel ingewikkeld dus. Het idee voor dit recept komt van 15Gram. Ik heb verder niet gekeken naar het recept, de foto was genoeg om er zelf lekker mee aan de slag te gaan en mijn eigen variatie te maken op dit idee. Hier dus het recept voor deze witlof uit de oven met Parmaham.


Witlof uit de oven met Parmaham
Benodigdheden:
Ingrediënten:
- 3 stronken witlof
- 250 gr half om half gehakt
- 1 grote sjalot
- 6 plakken Parmaham
- 60 gr roomboter ( in 3 blokjes)
- Parmezaanse kaas
- Persillademix
- peper/zout
En zo maak je het:
- Verwarm je oven voor op 200 graden. Vet je ovenschaal in met olijfolie.
- Snipper de sjalot fijn, neem een schaal erbij en doe hier de sjalot in en voeg het gehakt toe. Breng op smaak met de persillademix en wat peper en zout. Mix het geheel en vorm er dan 3 "sigaren" van.
- Snijd de witlof door het midden en leg het gehakt ertussen, duw een beetje aan en wikkel dan de Parmaham er omheen. Leg in de oven schaal.
- Leg een blokje roomboter van 20 gram op elk pakketje en giet een 60 ml water in de ovenschaal erbij. Laat bakken voor ongeveer 40-45 minuten. Draai met een tang zodat beide zijdes mooi krokant worden.
- Bestrooi met wat Parmezaanse kaas en serveer.
- Heerlijk Happen!

Witlof uit de oven met Parmaham
Witlof is een Belgisch-Franse ontdekking. Kweken in de duisternis is al iets wat ze in de 17e eeuw in Frankrijk deden. De champignon is daar een mooi voorbeeld van die rondom Parijs al in grotten werd gekweekt in het donker. De Belgen kunnen dus met de eer strijken wat betreft het kweken van de witlof. In België eten ze dus ook heel wat meer witlof dan wij Nederlanders. Toch loopt de productie van deze groente flink terug en lijkt hij helemaal niet zo populair te zijn. Dat is natuurlijk jammer want je kunt hem echt op heel veel verschillende manieren verwerken, ik heb best een aantal recepten op mijn website staan met deze groente. Witlof uit de oven zonder kaas
Dol op witlof zoals in Witlof uit de oven met Parmaham? Ik ook en ik heb er nog een paar lekkere recepten mee hoor! Check deze maar eens:
- Deze heerlijke ovenschotel met gorgonzola en hamblokjes.
- Of deze fantastische tarte tatin met cranberry’s.
- Maar ook witlof met brie en appel uit de oven is top.

Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!
witlof uit de oven zonder kaas
Pingback: Frisse witlof salade met grapefruit - Heerlijke Happen
Pingback: Gevulde bolcourgette met gegrilde witlof - Heerlijke Happen
Pingback: Witlof met brie en appel uit de oven - Heerlijke Happen
Pingback: Parmaham terrine met pesto kipfilet - Heerlijke Happen