Witlof uit de oven met Parmaham

Geschatte leestijd: 4 minuten

Witlof uit de oven is een recept waar je heel veel kanten mee uit kunt. Natuurlijk is de klassieker met bechamelsaus en ham een topper, maar een beetje variatie kan ook geen kwaad toch? Zoals wel vaker gezegd ben ik een visueel ingesteld persoon. Ik haal mijn inspiratie van plaatjes, uit tijdschriften of bijvoorbeeld Pinterest. Dat is eigenlijk gewoon een zoekmachine maar dan met plaatjes. De hoeveelheid foto’s om naar te kijken in eindeloos, en geïnspireerd worden is daar ook niet heel ingewikkeld dus. witlof uit de oven zonder kaas

Witlof uit de oven met Parmaham
Natuurlijk kruiden we het gehakt met mijn persillade mix.

Het idee voor dit recept komt van 15Gram. Ik heb verder niet gekeken naar het recept, de foto was genoeg om er zelf lekker mee aan de slag te gaan en mijn eigen variatie te maken op dit idee. Hier dus het recept voor deze witlof uit de oven met Parmaham zonder kaas

Witlof uit de oven met Parmaham
De ham wordt lekker krokant.

Witlof uit de oven met Parmaham

Witlof is een groente die ontdekt is door Belgische en Franse tuinders. Het telen van groenten in het donker was een praktijk die al in de 17e eeuw werd beoefend in Frankrijk, met de champignon als een mooi voorbeeld van een groente die rond Parijs in grotten werd geteeld. Het idee was om groenten te laten groeien zonder blootstelling aan zonlicht, waardoor ze bleker en zachter van smaak werden.

België kan met trots zeggen dat ze verantwoordelijk zijn voor de ontdekking en popularisering van witlof. Dit is een groente die wordt gekweekt in het donker, vergelijkbaar met de teelt van champignons, en deze techniek werd voor het eerst toegepast in België. Hierdoor is het geen verrassing dat Belgen veel meer witlof eten dan Nederlanders.

Kortom, het succes van de teelt van witlof is te danken aan de Belgische tuinders die deze groente hebben ontdekt en het in hun land hebben gepopulariseerd. Het is een groente die bekend staat om zijn delicate smaak en zachte textuur, en is nog steeds erg populair in België en andere delen van Europa.

Witlof uit de oven met Parmaham
Blokje roomboter erop leggen en dan de oven in, halfweg even keren met een tang.

Toch loopt de productie van deze groente flink terug en lijkt hij helemaal niet zo populair te zijn. Dat is natuurlijk jammer want je kunt hem echt op heel veel verschillende manieren verwerken, ik heb best een aantal recepten op mijn website staan met deze groente. Witlof uit de oven zonder kaas

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Witlof uit de oven met Parmaham

Witlof uit de oven met Parmaham

Een lekkere variatie op witlof uit de oven met ham.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 29 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: Parmaham, Parmezaanse kaas, witlof
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Porties: 3 personen
calorieën: 364kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

ovenschotel

Ingrediënten:

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Verwarm je oven voor op 200 graden. Vet je ovenschaal in met olijfolie.
  • Snipper de sjalot fijn, neem een schaal erbij en doe hier de sjalot in en voeg het gehakt toe. Breng op smaak met de persillademix en wat peper en zout. Mix het geheel en vorm er dan 3 "sigaren" van.
  • Snijd de witlof door het midden en leg het gehakt ertussen, duw een beetje aan en wikkel dan de Parmaham er omheen. Leg in de oven schaal.
  • Leg een blokje roomboter van 20 gram op elk pakketje en giet een 60 ml water in de ovenschaal erbij. Laat bakken voor ongeveer 40-45 minuten. Draai met een tang zodat beide zijdes mooi krokant worden.
  • Bestrooi met wat Parmezaanse kaas en serveer.
  • Heerlijk Happen!
Serveer bijvoorbeeld met een lekkere puree van pastinaak en aardappel. Van het vocht uit de ovenschaal kun je ook een heerlijke jus maken! 
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Dol op witlof zoals in Witlof uit de oven met Parmaham? Ik ook en ik heb er nog een paar lekkere recepten mee hoor! Check deze maar eens:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

witlof uit de oven zonder kaas

Start » Persillade recepten » Witlof uit de oven met Parmaham

10 gedachten over “Witlof uit de oven met Parmaham”

  1. Pingback: Frisse witlof salade met grapefruit - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Gevulde bolcourgette met gegrilde witlof - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Witlof met brie en appel uit de oven - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Parmaham terrine met pesto kipfilet - Heerlijke Happen

  5. Pingback: Geitenkaas balletjes met parmaham - Heerlijke Happen

  6. Pingback: Zalmrolletje met witte asperges - Heerlijke Happen

  7. Pingback: Witlof salade met gerookte kip en mandarijn - Heerlijke Happen

  8. Pingback: Week 6 weekvlog Heerlijke Happen - Heerlijke Happen

  9. Pingback: Italiaanse bruschetta pesto of parmaham - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept