Op zoek naar een authentiek Italiaans risotto recept van een Michelinster chef? Deze perfecte risotto met scampi is gebaseerd op het ‘Risi e bisi’ recept van Carlo Cracco uit zijn restaurant in Milaan. Met Carnaroli rijst, verse doperwten en sappige scampi maak je een klassieke Italiaanse risotto zoals de meesters dat doen – met alleen kokend water in plaats van bouillon! Ontdek de geheimen van deze traditionele bereidingswijze en breng de authentieke smaak van Italië naar je eigen keuken
Deze keer les van de meester! We maken een Carlo Cracco risotto recept. Ik volgde een online Masterclass van de Michelinster chef Cracco. In Italië maar ook daarbuiten welbekend met zijn restaurant “Cracco” in Milaan. Ik ging aan de slag met deze perfecte Italiaanse risotto met scampi. Dit recept is een klassieke “Risi e bisi”, wat rijst met erwtjes betekent.
Zoals je wel vaker hebt kunnen lezen in de verschillende Italiaanse recepten die ik van andere Italiaanse chefs leerde is er één woord wat hier ook geldt: eenvoud! We gebruiken pure en simpele ingrediënten en laten die voor zich spreken. Zo wordt deze risotto dus ook niet gemaakt met bouillon maar gewoon met kokend water!
Waarom echte Italiaanse ingrediënten het verschil maken
De Italianen zijn nogal streng in het gebruik van dé juiste producten. Wat op zich natuurlijk ook heel goed is. In de Nederlandse supermarkten wemelt het van de nep producten. Zoals bijvoorbeeld “Parrano” want gewoon Hollandse Goudse kaas is met een Italiaans klinkende naam.

Terwijl als je even goed leest zie je dat het èchte Italiaanse product er gewoon naast ligt. Zoals Cracco zelf zegt “is het niet te verkrijgen laat het dan weg”. Toch heb ik in dit recept een klein zijsprongetje gemaakt. Simpelweg omdat de garnalen die hij gebruikt hier niet te vinden zijn!
Zelf kies ik altijd kwaliteitsproducten die ik koop bij de visboer en konden deze scampi perfect bij deze risi e bisi risotto.

Carlo Cracco’s Perfecte Risotto met Scampi – Authentiek Risi e Bisi Recept
Zo nu heb jij ook het Carlo Cracco risotto recept en kun je aan de slag met deze risi e bisi. Voordat je begint kan ik je dus zeker aanraden om je eens te verdiepen in waar je de mooiste echte Italiaanse producten kunt kopen. Er zijn in Nederland zat leuke delicatesse zaakjes te vinden, maar ook verschillende groothandel warenhuizen. en verder moet je gewoon een hoop liefde stoppen in deze perfecte Italiaanse risotto met scampi.

Dat proef je zéker terug! Side note: Gele ingeblikte tomaten is hier in Nederland niet in elke supermarkt te krijgen. Je kunt ze online wel makkelijk vinden.
Stap-voor-stap Bereiding van het recept
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Carlo Cracco’s Perfecte Risotto met Scampi en Doperwten (Risi e Bisi)
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Print Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 320 gram Carnaroli rijst - of Arborio als alternatief
- 150 gram gele tomaten saus - of 1 blikje gepelde gele tomaten, geprakt
- 100 gram roomboter
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 150 gram verse doperwtjes
- 1 sjalot - zeer fijn gesnipperd ongeveer 50 gram)
- 12 grote scampi - of king prawns, vers of ontdooid)
- 6 verse munt - fijngehakt voor garnering
- ½ glas witte wijn
- citroenrasp van een biologische citroen
- extra vergine olijfolie
- ½ tl zout
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Breng in een steelpan 1,5 literwater aan de kook en houd het aan de kook. ( het kan zijn dat je niet alles gebruikt, maar je wilt genoeg kokend water op hebben staan).
- Verhit in een koekenpan met dikke bodem een beetje extra vergine olijfolie van eerste persing en 20 gram roomboter. Fruit de fijngehakte sjalot op laag vuur zonder bruin te worden!
- Voeg de rijst toe en bak hem mee op een matig vuur onder voortdurend roeren met een houten lepel. Blus af met witte wijn. Wanneer de wijn is volledig is verdampt, de tomatensaus en het zout toevoegen (ongeveer een mespunt zout per persoon).
- Voeg het kokende water pollepel voor pollepel toe en blijf constant roeren met een houten lepel. Wacht telkens tot de vloeistof bijna volledig is opgenomen voordat je nieuwe water toevoegt. Voeg halverwege de kooktijd (na 6-7 minuten) de verse doperwten toe. De totale kooktijd is 12-14 minuten voor al dente risotto
- Snijd de scampi ietsjes op de rug in, dat zorgt er tijdens het bakken voor dat ze nog iets mooer krullen. Doe ze in een kommetje met wat olijfolie, zout en de zeste (rasp van de schil ) van een halve citroen. Bak ze kort in een koekenpan zodat ze mooi gaar zijn.
- Haal de pan van het vuur en begin met de ‘mantecatura’ – de bindtechniek die de risotto romig maakt. Voeg in één keer de vers geraspte Parmezaanse kaas, 1 eetlepel extra vergine olijfolie, de resterende boter en fijngehakte munt toe. Roer krachtig en constant tot een romige, glanzende risotto ontstaat
- Breng de risotto eventueel nog op smaak met wat zout en witte peper en leg per bordje de drie scampi op de rijst en serveer meteen!
- Heerlijk Happen!
Wil je nog meer recepten proberen? Maak dan eens één van onderstaande gerechtjes:
Deze klassieker een spaghetti cacio e Pepe.
En anders wel dit recept van Italiaanse gastfoodie Tim
Iets makkelijker? Een orzo kan niet mislukken!
Klik op de linkjes om naar de recepten te gaan, de foto’s vind je onderaan de blog.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Heerlijke garnalen zijn dit echt een aanrader
Italiaanse keuken, mijn favoriete keuken
Leren van de meester. Leuk!
Delicious!