Pissaladière Niçoise met tapenade

Pissaladière Niçoise met Tapenade: Authentieke Franse Uientaart Recept

🕒 Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten  👨‍🍳 Moeilijkheid: ★★☆☆☆

Deze Pissaladière Niçoise met tapenade brengt de authentieke smaken van Zuid-Frankrijk naar je keuken. De klassieke Franse uientaart met gekarameliseerde uien, zwarte tapenade en ansjovis voor een heerlijke balans tussen zoet en zout. Een traditioneel recept uit Nice dat super lekker is als hoofdgerecht of op een borrelplank.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, dit is een niet 100% origineel recept. Daarvoor had ik eigenlijk het deeg ook helemaal vanaf bloem en gist moeten maken. Maar ja op vakantie heb je daar nou niet altijd zin in. Of thuis soms eigenlijk ook niet. Smaakt het daardoor minder lekker? Welnee deze easy Pissaladière Niçoise met tapenade smaak naar méér. Eerder deelde ik al het recept voor een huisgemaakte zwarte tapenade en daarvan hield ik aardig wat over. Aangezien we nooit iets weggooien kon ik hem daardoor perfect voor dit recept gebruiken.

Pissaladière Niçoise met tapenade

Wat is een Pissaladière Niçoise?

Een pissaladière is eigenlijk een soort brood. Net even wat dikker dan het deeg van een pizza. Het is een Zuid Europees gerecht wat je zowel in de Franse als Italiaanse keuken zult vinden. Het “Niçoise” gedeelte zit hem in het gebruik van ansjovis. Zoals we dat wel vaker kennen uit die zuidelijke keukens is het eigenlijk “Poor mans food”. Boeren gerechtjes die inmiddels regelrechte klassiekers zijn geworden. Zo ook deze Pissaladière Niçoise met tapenade.

Pissaladière Niçoise met tapenade recept pissaladiere

Zelf Zwarte Tapenade Maken voor Pissaladière

De tapenade kun je net zo goed zelf maken! Dat deed ik ook en hield dus genoeg over voor deze pizza. Je kunt deze Pissaladière Niçoise met tapenade als hoofdgerecht eten, maar hem ook in gezelschap bij de borrel serveren. Het zout van de ansjovis zal je sowieso wel een lekker glaasje doen laten drinken.

Pissaladière Niçoise met tapenade recept pissaladiere
De tapenade maak je heel makkelijk zelf.

En het beste van alles is dat het maken van de tapenade pissaladiere heel eenvoudig is. Met slechts een paar ingrediënten en een beetje tijd, heb je in een handomdraai een heerlijke tapenade. En omdat het zelfgemaakt is, weet je precies wat erin zit en kun je genieten van de pure smaken.

Stap-voor-stap Bereiding van het recept

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Pissaladière Niçoise met tapenade

Authentieke Pissaladière Niçoise met Zwarte Tapenade – Franse Uientaart uit Nice

Klassieke Franse uientaart uit Nice met gekarameliseerde uien, zwarte tapenade en ansjovis. Perfect als hoofdgerecht, lunch of borrelspecialiteit. Authentiek provençaals recept met mediterrane smaken.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 80 reacties
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans, provencaals
Trefwoord: ansjovis, franse uientaart, tijm, uien, zwarte olijven, zwarte tapenade
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Servings: 2 personen
Author: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

pizza snijder

Ingrediënten:

  • 4 grote witte uien - Grote zoete uien voor beste karamelisatie
  • 8 ansjovisfilets - uit blik, bij voorkeur op zout
  • 8 zwarte olijven
  • 4 el zwarte olijven tapenade - Of gebruik kant-en-klare tapenade als tijdsbesparing
  • 2 el witte balsamicoazijn
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 2 takjes tijm
  • 1 rol pizzadeeg - uit het versschap

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • We gaan eerst de uien karameliseren. Pel de uien en snijd ze in ringen. Doe een scheutje olijfolie in de koekenpan en bak de uien op laag vuur voor een 20 minuten. Voeg dan de azijn en basterdsuiker toe. Roer door de uien en laat weer verder bakken tot de uien mooi goudbruin zijn.
  • Verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Rol het deeg uit op een met bakpapier bekleedde bakblik.
  • Besmeer het deeg met de tapenade en schep daarop de gekarameliseerde uien.
  • Bekleed verder met de olijven, ansjovisfilets en ris de blaadjes van de takjes tijm erop.
  • Zet voor een twintigtal minuten in de oven tot de randjes mooi goudbruin zijn.
  • Heerlijk Happen!
Uien mogen niet te donker worden – langzaam karameliseren is het geheim”
Nutrition Facts
Authentieke Pissaladière Niçoise met Zwarte Tapenade – Franse Uientaart uit Nice
Amount per Serving
Calories
53
% Daily Value*
Fat
 
4
g
6
%
Saturated Fat
 
1
g
6
%
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
2
g
Cholesterol
 
10
mg
3
%
Sodium
 
301
mg
13
%
Potassium
 
79
mg
2
%
Carbohydrates
 
2
g
1
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
1
g
1
%
Protein
 
4
g
8
%
Vitamin A
 
126
IU
3
%
Vitamin C
 
2
mg
2
%
Calcium
 
38
mg
4
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Ook zo dol op de Franse keuken? Ik ook, probeer deze recepten ook maar eens:

Een Klassiek Frans coq au vin recept!

Wat dacht je van dit toetje? Zomers toetje met Franse abrikoos.

Klassieke Franse uiensoep met Gruyère kaas.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Pissaladière Niçoise met Tapenade: Authentieke Franse Uientaart Recept

Eén gedachte over “Pissaladière Niçoise met Tapenade: Authentieke Franse Uientaart Recept”

4.94 from 80 votes (79 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept